Pages

Πρεμιέρα για τον Επιθεωρητή στο Θέατρο Ακροπόλ



Ο Θεατρικός Οργανισμός «Ακροπόλ» συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον σκηνοθέτη και νέο Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρο Α. Ευαγγελάτο, παρουσιάζοντας μια κωμωδία επίκαιρη όσο ποτέ, τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ από τις 15 Μαρτίου στην Κεντρική σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11).


Σε μια μακρινή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας, ο διοικητικός μηχανισμός του κράτους χαρακτηρίζεται από διαπλοκή, διαφθορά, απάτες και δωροδοκίες. Ωστόσο, όταν αναγγέλλεται ότι θα έρθει ο Κρατικός Επιθεωρητής, τότε αναδεικνύεται όλη η αυθαιρεσία της τοπικής εξουσίας. Πριν εμφανιστεί ο επιθεωρητής, στην πόλη έχει φτάσει ένας νεαρός δημόσιος υπάλληλος, ο Χλεστακώφ, που χάρη στη φυσιογνωμία του και στην ενδυμασία του, εκλαμβάνεται ως επιθεωρητής. Η παρεξήγηση αυτή γίνεται η αιτία για συναρπαστικές κωμικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις. 

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που υποδύεται τον Χλεστακώφ, μαζί με τον Γιώργο Αρμένη, που ενσαρκώνει τον Έπαρχο, την Αριέττα Μουτούση, τον Μιχάλη Μητρούση, τη Δανάη Σκιάδη, τον Θόδωρο Κατσαφάδο, τον Θανάση Κουρλαμπά και έξι ακόμα έξοχους ηθοποιούς παρουσιάζουν μια αιχμηρή κωμωδία καταστάσεων, που εξελίσσεται από σάτιρα της τσαρικής κοινωνίας σε σάτιρα της διαφθοράς χωρίς τόπο και χρόνο.
  
«Μία από τις εντελώς κορυφαίες κοινωνικές σάτιρες του παγκόσμιου δραματολογίου. Σε μία -χαμένη στο “πουθενά”- επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας κατέχουν τις Αρχές φαύλοι απατεώνες. Κι όμως, αυτοί οι δεξιοτέχνες της απάτης έντρομοι πέφτουν θύματα ενός πανούργου κομψευόμενου πρωτευουσιάνου που τους τρομοκρατεί, αλλά και τους συναρπάζει», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.

«Η πλοκή του έργου είναι εκπληκτική, το χιούμορ, οι κωμικές καταστάσεις δεσπόζουν. Ωστόσο, οι σπαρταριστοί χαρακτήρες -σωστότερα: οι τύποι- κάποιες στιγμές σπάνε τα γκροτέσκ καλούπια τους και αφήνουν να αναδυθεί μια ποιητική ατμόσφαιρα απελπισίας», προσθέτει ο Σ. Ευαγγελάτος.


Η ταυτότητα της παράστασης

Απόδοση-Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Χριστιάννα Μαντζουράνη

Παίζουν:
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Χλεστακώφ), Γιώργος Αρμένης (Έπαρχος), Αριέττα Μουτούση (Άννα), Μιχάλης Μητρούσης (Όσιπ), Δανάη Σκιάδη (Μαρία), Θοδωρής Κατσαφάδος (Αρτέμι), Γιώργος Ψυχογιός (Άμος), Θανάσης Κουρλαμπάς (Σπέκιν), Θανάσης Δήμου (Μπομπτσίνσκι), Άγγελος Μπούρας (Ντομπτσίνσκι), Βαγγέλης Ψωμάς (Λούκα), Θωμάς Γκαγκάς (Γκαρσόνι, Β΄ έμπορος, Κορόμπκιν), Γιώργος Μπούγος (Αστυνομικός, Μίσκα, Α΄ έμπορος).


Info: Θέατρο «Ακροπόλ», Ιπποκράτους 9 – 11, τηλ. 210.3643700
        
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Μαρτίου

Παραστάσεις:
Τετάρτη στις 18.00, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & στις 21.00, Κυριακή στις 19.00.

Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη & Σάββατο λαϊκή απογευματινή 15 ευρώ, Πέμπτη γενική είσοδος 18 ευρώ,
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10, 15, 20, 25 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:
Θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9 -11), www.ticketservices.gr (και στο τηλ. 210-7234567), καταστήματα «Public»