Pages

ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ: " ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΔΕΑ..."


Από την εξαιρετική της ερμηνεία στην «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου, που της χάρισε την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη το 2013, ως την συμμετοχή της ως Σειρήνα στην Οδύσσεια του Ρόμπερτ Γουίλσον, την ανυπότακτη Αντιγόνη που υποδύθηκε με εξαιρετική επιτυχία πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών, και την στιβαρή ερμηνεία της στην Ιφιγένεια του Ζαν Ρενέ Λεμουάν φέτος, η Λένα Παπαληγούρα θεωρείται δικαίως μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Το πάθος και η αγάπη της για την τέχνη της υποκριτικής είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς πάνω της μαζί με την απίστευτη γλυκύτητα, ευγένεια, και σεμνότητα που την διακρίνουν στην ζωή και την τέχνη. Την προλάβαμε ασθμαίνουσα μετά την παράσταση  στο καμαρίνι του Θεάτρου Από Μηχανής λίγο πριν φύγει τρέχοντας για να προλάβει να ενδυθεί το ρόλο της Κέιτ στο Blasted της Σάρα Κέιν, και μαζί περιηγηθήκαμε στις αναμνήσεις, τα όνειρα και τους φόβους της ίδιας αλλά και της ηρωίδας της.

Πως αντέδρασες όταν σου προτάθηκε ο ρόλος της Ιφιγένειας και προέκυψε η συνεργασία σου με τον Λεμουάν;
Ήταν ένα κείμενο που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή… Με συνεπήρε η δύναμη κι η ευαισθησία του. Όταν έμαθα, ότι θα το σκηνοθετήσει ο ίδιος ο συγγραφέας χάρηκα πολύ. Ήθελα να πάω στην ακρόαση  μόνο και μόνο για να τον γνωρίσω… Στις δυο φάσεις της οντισιόν ένιωσα αρκετά άνετα, δουλέψαμε πολύ με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη του κειμένου και ύστερα μιλήσαμε.. Από την αρχή μου έκανε εντύπωση η ήρεμη δύναμη του Λεμουάν και το πόσο ουσιαστικές ήταν οι λιγοστές παρατηρήσεις του... Ένιωσα ότι είχαμε ωραία επικοινωνία και έφυγα ευχόμενη να με διαλέξει. Όταν με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν τα καλά νέα σχεδόν ούρλιαξα απ τη χαρά μου!!

Ποια ήταν η δική του σκηνοθετική οπτική πάνω στην τραγική αυτή ηρωίδα;
Τον ενδιέφερε η δύναμη κι η ευθραυστότητα αυτού του προσώπου. Η χαρά κι η θλίψη της. Η γενναιοψυχία κι ο φόβος. Η μικρή ηλικία κι η μεγάλη ωριμότητα της. Δουλέψαμε πολύ πάνω στις αντιφάσεις της Ιφιγένειας καθώς και στο ειδικό βάρος των σκέψεων και των πράξεων του ανθρώπου λίγο πριν τον θάνατο..

Έχοντας κατά νου και τον προηγούμενο ρόλο σου, εκείνο της Αντιγόνης, πέρυσι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αισθάνεσαι περισσότερο επαναστάτρια ή συμβατική;
Και οι δυο ρόλοι είναι υπέροχοι και αισθάνομαι τυχερή που τους έπαιξα, κυρίως γιατί και τα δυο αυτά πρόσωπα λειτουργούν ως σύμβολα. Εμπεριέχουν άπειρα στοιχεία, πολύπλοκα και αντιφατικά. Δε νομίζω ότι η Αντιγόνη είναι μονάχα επαναστάτρια κι η Ιφιγένεια συμβατική. Νομίζω ότι η μεγάλη τους διάφορα είναι ότι η Αντιγόνη παίρνει η ίδια την απόφαση για τη μοίρα της ενώ η Ιφιγένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με αποφάσεις άλλων. Βρίσκω κοινά στοιχεία και με τις δυο ηρωίδες, κυρίως ως προς την αθωότητα τους και τη μεγάλη τους ανάγκη για αγάπη.

Ποια θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη Ιφιγένεια;
Η ηρωίδα του Λεμουάν είναι η Ιφιγένεια του Ευριπίδη, είναι ένα κορίτσι που θυσιάζεται σε κάθε εποχή, είναι το θύμα κάθε πολέμου, είναι ένα παιδί που κακοποιείται , μπορεί να είναι ένας λαός η ένα Έθνος ολόκληρο..

Από ποια δικά σου στοιχεία άντλησες για να προσεγγίσεις το ρόλο μιας νεαρής γυναίκας μπροστά στην στιγμή της θυσίας;
Από τους φόβους μου για τη βία, τον πόλεμο και το θάνατο, απ την αγάπη μου για τους ανθρώπους μου και τη ζωή. Από τα όνειρα και τους εφιάλτες μου.
Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει ή που θα έκανες σαν άνθρωπος;
Νομίζω ίσως να μπορούσα να πεθάνω για έναν άνθρωπο η για μια ιδέα..
Ποιες είναι η πρώτες αναμνήσεις που σου έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της λέξης «οικογένεια»;
Ωραίες αναμνήσεις. Αγκαλιές.
Τι είναι αυτό που φοβάσαι περισσότερο στη ζωή σου;
Την αρρώστια, την απώλεια, τη μοναξιά , το θάνατο, το φόβο τον ίδιο.
Με ποιούς ανθρώπους της τέχνης θα ήθελες να συναντηθείς καλλιτεχνικά στο μέλλον;
Με πολλούς. Τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό και με αυτούς που έχω συνεργαστεί ήδη. Έχω πολλά όνειρα και για σκηνοθέτες που θαυμάζω, για συνεργάτες ηθοποιούς και για κείμενα και για ρόλους… Δεν τα αποκαλύπτω όμως γιατί θα χάσουν τη μαγεία τους.

Υπάρχει κάποια συνεργασία που να είναι ανακοινώσιμη για φέτος το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι θα είμαι στις «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη. Θα κάνω την Θεά Αθηνά... Είναι ένας υπέροχος θίασος και θα κάνουμε μια μεγάλη και ωραία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα… Ανυπομονώ!