Pages

LΑΤΕ ΝIGHT : MIA NYXTA ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

This is the winter of our lives!

Αμέσως μετά τις παραστάσεις στη Στέγη, το Late Night θα  περιοδεύσει σε γαλλικές πόλεις, αρχής γενομένης από το Μπορντώ (στο θέατρο La manufacture και στο πλαίσιο του φεστιβάλ Nov’Art).




Blitz theatre company: «Αποφασίσαμε ότι το έργο θα λεγόταν Late Night. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Καταλάβαμε ότι η πραγματικότητα είναι πιο μεγάλη απ’ τις ερμηνείες της. Είχαμε πάντα την αίσθηση ενός κόσμου σκόρπιου. Θέλαμε, μέσα από τις αφηγήσεις των προσώπων του έργου, να περιγράφεται το ταξίδι τους κατά μήκος της Ευρώπης, με τον πολιτικό χάρτη διαλυμένο, τις ιδεολογίες σε πλήρες αδιέξοδο και τα υποκείμενα σε ένα διαρκή αγώνα μεταξύ των επιθυμιών τους και της ιστορικής αναγκαιότητας, μεταξύ της ανάγκης τους να αγαπηθούν και της σύγχρονης σύγχυσης, μεταξύ της επιμονής της μνήμης και της ανάγκης να ξεχάσεις και να ξεχαστείς. Σκεφτόμασταν ότι τα όνειρά μας μπορεί να είναι υπερβολικά, μπορεί να είναι γελοία, μπορεί να είναι ανέφικτα, όμως αυτά είναι. Αργά τη νύχτα ζούσαμε χιλιάδες ζωές ταυτόχρονα, αλλά αισθανόμασταν ακινητοποιημένοι.

Είδαμε πως η ιστορική μνήμη σχηματίζεται από τις αναμνήσεις και τη σύγχυση των προσώπων. Αποφασίσαμε αυτά τα πρόσωπα να είμαστε εμείς. Αρχίσαμε να μιλάμε για βομβαρδισμένους σταθμούς, για τάγματα εφόδου μέσα στη νύχτα, για εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια, για ραντεβού σε πάρκα του Βερολίνου ή της Αμβέρσας, για ανθρώπους που χάθηκαν μέσα στο θόρυβο αυτού του κόσμου. Ποτέ δεν κατανοήσαμε αυτά που αγαπούσαμε. Έτσι μείναμε μόνοι. Είδαμε τις θάλασσες να ανεβαίνουν πάνω από τα κτίρια και τον πόλεμο να καταστρέφει ολόκληρες πόλεις. Ξέρουμε ότι όλα αυτά θα συμβούν. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Συνθέσαμε μια αφήγηση που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, με τους ήρωες στο όριο μεταξύ παραίτησης και αντίστασης, με τις προσωπικές αναμνήσεις των προσώπων να συγκρούονται με το χάος της Ιστορίας. Καταλάβαμε ότι η σύγχρονη ζωή μοιάζει όλο και περισσότερο με μια σύγχυση που δεν θα προλάβουμε ποτέ να την κατανοήσουμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει ιστορία. Ο χρόνος της ζωής μας είναι σύντομος. Σκηνοθετήσαμε μια νύχτα πάνω από την Ευρώπη, με τον πόλεμο να έχει αρχίσει και να συνεχίζεται, τις μητροπόλεις να είναι κατεστραμμένες, τα δίκτυα να έχουν καταρρεύσει. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Συναντιόμασταν και δεν υποσχόταν τίποτα ο ένας στον άλλον. Συναντιόμασταν με σκοπό να φτιάξουμε μια αποσπασματική αφήγηση μέσα σε μια αίθουσα χορού. Μιλούσαμε για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις ιδέες τους, που δεν πραγματοποίησαν τίποτα, που δεν έχτισαν τίποτα, δεν ολοκλήρωσαν τίποτα, κι έτσι ο κόσμος τους γέμισε με απάθεια. Πιστέψαμε ότι όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν με τη μουσική στο κεφάλι τους. Ότι όταν είναι όλα μακριά (άνθρωποι, τοπία, αναμνήσεις) υπάρχει ακόμη η μουσική μέσα μας. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε.»

Σκηνοθεσία: blitz theatre group
Δραματουργία: blitz theatre group, Nίκος Φλέσσας
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: blitz theatre group, Γιώργος Κωνσταντινίδης
Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Νικολαϊδης
Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Make up: Εύη Ζαφειροπούλου
Eπιμέλεια μαλλιών: Xρόνης Τζήμος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Ρίζου
Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη
Κατασκευή ανδρικών κοστουμιών: Γιάννης Φαράντος
Κατασκευή ανδρικών πουκαμίσων: Γεράσιμος Πετράτος
Κατασκευή γυναικείων κοστουμιών: Ελένη Κομνηνού
Κατασκευή ανδρικών παπουτσιών: Ουρανία Ψεβεδούρου
Κατασκευή γυναικείων παπουτσιών: Στέλιος Καραγιάννης

Παραστάσεις καθημερινά, εκτός Δευτέρας & Τρίτης

Αμέσως μετά τις παραστάσεις στη Στέγη, το Late Night θα περιοδεύσει στη Γαλλία:
26 & 27 Νοεμβρίου 2012 - Festival Nov’art, La Manufacture Atlantique de Bordeaux
30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2012 - La Manufacture de Nancy
4 & 5 Δεκεμβρίου 2012 - Festival Scènes d’Europe, La Comédie de Reims
19 Ιανουαρίου 2013 - Festival Les Vagamondes, La Filature, Mulhouse