Pages

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά μετά την παραίτηση του Γιάν Φαμπρ και το σάλο που προκλήθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο με την μετονομασία του Φεστιβάλ από Ελληνικό σε Διεθνές αλλά και τον φετινό προγραμματισμό που θα επικεντρωνόταν στο Βέλγιο. 
"Το έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή είναι βαρύ και δύσκολο, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα συνεργαστεί εποικοδομητικά τόσο με το Δ.Σ. του "Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε." όσο και τους Έλληνες δημιουργούς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Και πάντοτε με το βλέμμα στο μέλλον.", δήλωσε  ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Η  ανάληψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, έρχεται μετά την παραίτηση του Βέλγου καλλιτέχνη Γιάν Φαμπρ ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο σχετικά με την μετονομασία του Φεστιβάλ από Ελληνικό σε Διεθνές αλλά και την απόφαση του Φαμπρ να αφιερώσει τον πρώτο χρόνο του Φεστιβάλ σε βελγικές παραγωγές, όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη τύπου.
Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο Γιαν Φάμπρ ανακοίνωσε την παραίτηση του από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ, ευχόμενος καλή επιτυχία στους Έλληνες και αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής : "Με την παρούσα, εγώ, ο Jan Fabre, παραιτούμαι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή (curator) του Ελληνικού Φεστιβάλ. Αποδέχτηκα την πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία. Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς για την παραίτηση Φάμπρ

Ο Υπουργός Πολιτισμού απέδωσε την παραίτηση Φάμπρ στην συντονισμένη επίθεση που δέχτηκε από πολιτικά κόμματα , ΜΜΕ και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου, που απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό έργο του Φάμπρ, παράγοντας πλήρως παραπλανητικές εντυπώσεις, και παίζοντας με το δημόσιο αίσθημα ενώ χαρακτήρισε τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών βεβιασμένες, πριν καν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που αντιβαίνουν προς την ιστορική διεκδίκηση της ελευθερία του λόγου από τις πνευματικές δυνάμεις απέναντι στην πολιτική εξουσία. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς δήλωσε σχετικά με την παραίτηση Φάμπρ: "ο Jan Fabre προσήλθε ουσιαστικά ως εθελοντής για να συνεισφέρει στην Ελλάδα της κρίσης. Με αυτό κατά νου, ανέλαβε να οργανώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το Ελληνικό Φεστιβάλ αυτοπεριορίζοντας το σύνολο των οικονομικών του αξιώσεων στο ποσό των 20.000 ευρώ για κάθε χρόνο που θα παρείχε τις υπηρεσίες του, τόσο ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεσμού, όσο και για τις παραγωγές της ομάδας του.

Η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχτηκε ο Jan Fabre από πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. και μέρους του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι επιτιθέμενοι χαρακτήρισαν συλλήβδην ως ανθελληνικό ένα δομημένο τετραετές πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπούσε όχι απλώς στη διεύρυνση του ούτως ή άλλως διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ, αλλά και στη διεθνοποίηση της ίδιας της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θεώρησαν persona non grata έναν διεθνώς  καταξιωμένο δημιουργό και απαξίωσαν συνολικά και οργανωμένα το καλλιτεχνικό του έργο καταρρακώνοντας έτσι κάθε έννοια ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση. Σε απόλυτο συγχρονισμό, Μ.Μ.Ε., αποσπασματικά και στοχευμένα εστίασαν σε ένα ελάχιστο σημείο ενός έργου του, παράγοντας πλήρως παραπλανητικές εντυπώσεις και παίζοντας με το δημόσιο αίσθημα.

Οι βεβιασμένες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, πριν καν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μέσα μάλιστα από την παραπειστική επιχειρηματολογία περί αφελληνισμού του θεσμού, οδηγούν σε θλιβερούς συνειρμούς σε σχέση τόσο με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όσο και με την επιδιωκόμενη θέση της στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ενδιαφέρουσα αντιστροφή αυτού που κατά κανόνα συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία, όπου οι πνευματικές δυνάμεις διεκδικούν την ελευθερία του λόγου και υπεραμύνονται αυτής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Στη δική μας ιστορία φαίνεται δυστυχώς να συνέβη το αντίστροφο.

Εξυπακούεται ότι ο Υπουργός σε συνεργασία με το Δ.Σ. του Φεστιβάλ θα αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του θεσμού.

Για πολιτική ταύτιση κατηγόρησε ο Υπουργός Πολιτισμού ΝΔ και Ποτάμι
Όσον αφορά στις κατηγορίες περί αφελληνισμού του Φεστιβάλ από Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε: 

"Εντύπωση προκαλεί η πολιτική ταύτιση που διαφαίνεται πίσω από τη συγχρονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν η Νέα Δημοκρατία και Το Ποτάμι.

«Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλύπτει «την κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών» και «τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος».  
Ο «αφελληνισμός» συνίσταται στην ανάθεση της καλλιτεχνικής ευθύνης του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μία καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιαν Φαμπρ και στο πρόγραμμα που αυτός πρότεινε, μια πολιτιστική μεταρρύθμιση που εμπεριέχει και μια ουσιαστική παιδαγωγική διαδικασία.  
Θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ. Τον παραπέμπουμε στη σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του «Ελληνικού Φεστιβάλ» Α.Ε.
Τον δε διεθνή προσανατολισμό του Φεστιβάλ υποσχέθηκε να διευρύνει ο κ. Γιαν Φαμπρ και μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και πρόκειται να συνδέσει στενότερα την ούτως ή άλλως πολύ σημαντική ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή με την Ευρώπη και τον κόσμο.
Μετά τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης λυπήθηκε –και αυτός- «αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου». Δηλαδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;
Τέλος, να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωράκη ότι η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα, όπως και όλες οι αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ έως τώρα."