Pages

ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ


Ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ ορίζεται ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας χορογράφος και χορευτής Αντώνης Φωνιαδάκης. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, επελέγη μεταξύ των 36 υποψηφίων, οι οποίοι συμμετείχαν στην σχετική Πρόσκληση Ενδιαφέροντος. Ο νέος Διευθυντής Μπαλέτου αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου 2016 και η διάρκεια της θητείας του είναι τριετής.

"Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα χορογράφο και χορευτή Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής του Μπαλέτου μας. Η επιλογή του κυρίου Φωνιαδάκη έγινε μεταξύ των 36 υποψηφίων που συμμετείχαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την θέση του Διευθυντή Μπαλέτου. Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για την νέα εποχή του Μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός ακόμα Έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει την στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ο κος Φωνιαδάκης αναλαμβάνει καθήκοντα επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Έως τότε και εκτός από την παραγωγή του με τίτλο LINKS, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια, θα συμμετέχει στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για την επόμενη σεζόν 2016-17. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, υπό την διεύθυνση του Αντώνη Φωνιαδάκη, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο κλασικό και νεοκλασικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και παραγωγές σύγχρονου χορού. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και στεκόμαστε στο πλευρό του, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του. Η Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ τον καλωσορίζουν στον οργανισμό". σημειώνει  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης.

Αντώνης Φωνιαδάκης: "Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα, η ανάθεση των καθηκόντων του Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά την χρονική αυτή στιγμή, όπου η ΕΛΣ ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της με την μεταστέγαση της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  
Έχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του Εθνικού μας Μπαλέτου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής LINKS, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια, αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. 
Η ανοδική πορεία της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση του ​κοινού της, οι διεθνείς συνεργασίες της, αποτελούν πρόκληση για την δική μου θητεία ως Διευθυντή του Μπαλέτου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο μου, καθώς και το θερμό καλωσόρισμα στον Οργανισμό". 

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του με την Νίκη Παπαδάκη. Από το 1990 έως το 1992 φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και πριν την αποφοίτηση του έλαβε την υποτροφία "Μαρία Κάλλας", για να συνεχίσει τις σπουδές του στην σχολή Ρούντρα - Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάννη, έως το 1994.
Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με:

- Το Bejart Ballet Lausanne  (1994-1996) υπό την διεύθυνση του Μωρίς Μπεζάρ
- Το Lyon Opera Ballet  (1996-2002), υπό την διεύθυνση του Γιώργου Λούκου
- Το Saburo Teshigawara / Karas Co. (2004) υπό την διεύθυνση του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004),
καθώς και την δική του ομάδα χορού "Apotosoma".
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τις ομάδες αυτές, έχει ερμηνεύσει ως χορευτής, χορογραφίες των: Maguy Marin, Jiri Kilian, William Forsythe, Dominique Boivin, Nacho Duato, Mats Ek, Maurice Bejart, Ohad Naharin, Frederic Flamand, Bill T Jones, Herve Robbe, Tero Saarinen, Lionel Hoche, Joachim Schlomer, John Jasperse, Saburo Teshigawara.
Ως χορογράφος, έχει συνεργαστεί με τα: Royal New Zealand Ballet, Sydney Dance Company, Aterbaletto, Luzern Ballet, CCN Ballet de Lorraine, Martha Graham Dance Company, Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Ballet Jazz de Montreal, Bern Ballet, Ballet du Rhin, Maggio Danza, National Dance Company of Wales, Dansgroep Amsterdam, MDTIstanbul, Cia Sociedade Masculina Brazil, Bale da Cidade of Sao Paulo Brazil, Helsinki Dance Company Finland, Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΘΒΕ, Benjamin Millepied Dance Company USA, Washington Ballet, Bejart Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, Hellenic Dance Company, CNSMD Lyon, Copenhagen International Dance. 
Έχει χορογραφήσει τις εξής παραγωγές όπερας
- Ζαν-Φιλίπ Ραμώ, Κάστωρ και Πολυδεύκης - Theatre de Champs Elysees, Παρίσι
- Ζαν-Φιλίπ Ραμώ, Οι Βορεάδες  - Opéra National du Rhin
- Κλάουντιο Αμπροζίνι, Το τραγούδι του δέρματος  - GRAME Lyon
Το 2014 συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκυ στην ταινία του NOAH.
Το 2012 έλαβε το βραβείο "Danza and Danza", ως καλύτερος χορογράφος του 2012 στην Ιταλία για την χορογραφία "Οι Γάμοι" στο Maggio Danza.
Παράλληλα με την πορεία του ως χορευτής και χορογράφος, ο Αντώνης Φωνιαδάκης παραδίδει σεμινάρια διδάσκοντας την προσωπική του τεχνική. Τα σεμινάρια έχουν πραγματοποιηθεί σε φορείς όπως: ΚΣΟΤ, DAN.C.CE studios and Baile de Barrio στην Αθήνα, DOCK11 στο Βερολίνο, CND and CNSMD στη Λυών, Dansgroep Amsterdam, Henny Jurriens Studio Amsterdam, Kuopio Dance Festival, CCN Lorraine, Martha Graham Dance Studios, Broadway Dance Center.
Το 2003, ο Φωνιαδάκης δημιούργησε την δική του ομάδα χορού "Apotosoma" στη Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στην Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Γερμανία, την Αγγλία και στην Αμερική. Η ομάδα έχει παρουσιάσει επτά παραγωγές έως σήμερα, τις εξής: Sensitive Screens Skins Intervals, USE, Rite of Spring, All Things Are Quite Silent, Romeo and Juliet, Wisteria Maiden, Priority.