Pages

7η ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΙΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Σε μια βραδιά με έντονο το κοινωνικό σχόλιο για το προσφυγικό ζήτημα που απλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ΙΡΙΣ για τις ταινίες που προβλήθηκαν τη χρονιά 2015. Μεγάλη  νικήτρια με 9 συνολικά βραβεία, μεταξύ των οποίων καλύτερης ερμηνεία του Στέλιου Μάινα, αναδείχθηκε η ταινία Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου (βραβείο σκηνοθεσίας) και παραγωγή Θανάση Καραθάνου και Κώστα Λαμπρόπουλου. Βραβείο για την ερμηνεία της ως Λένα στην ταινία "Ουζερί Τσιτσάνης" του Μανούσου Μανουσάκη, σε σενάριο Βασίλη Σπηλιόπουλου και Άντας Γκουρμπαλή απέσπασε η Βασιλική Τρουφάκου, ενώ με το βραβείο σεναρίου βραβεύτηκε το Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη. 

Σε μια βραδιά με έντονο το κοινωνικό σχόλιο για το προσφυγικό ζήτημα που απλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ΙΡΙΣ για τις ταινίες που προβλήθηκαν τη χρονιά 2015.
Με 9 συνολικά βραβεία, ανάμεσά στα οποία και εκείνο για την καλύτερη ταινία, νικητής της βραδιάς ανακηρύχθηκε η Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου σε παραγωγή Θανάση Καραθάνου και Κώστα Λαμπρόπουλου. Το ατμοσφαιρικό θρίλερ, μία ιστορία εκδίκησης με στοιχεία μαύρου χιούμορ, ακολουθεί τον Στέλιο, έναν μεσήλικα επιχειρηματία που βλέπει την ζωή του να κατρακυλάει σε μια μονίμως βροχερή Αθήνα όταν καλείται να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του, τιμήθηκε για τη σκηνοθεσία του Αλέξη Αλεξίου, την ερμηνεία του Στέλιου Μάινα, τη φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη, το μοντάζ του Λάμπη Χαραλαμπίδη, τη μουσική του Γιάννη Βεσλεμέ (Felizol), τη σκηνογραφία του Σπύρου Λάσκαρη, τον ήχο των Άρη Αθανασόπουλου, Avi Mizrahi και Gil Toren και τα ειδικά εφέ των Ιπποκράτη Χαλά, Μιχάλη Σαμιώτη, Dani Cohen και των αδερφών Αλαχούζου.
Η μουσική βιογραφία του Βασίλη Τσιτσάνη, βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη αποτέλεσε τη μαγιά για να στηθεί η πιο ερωτική αντιπολεμική ιστορία της χρονιάς. Ο λόγος για το Ουζερί Τσιτσάνης του Μανούσου Μανουσάκη, σε σενάριο Βασίλη Σπηλιόπουλου και Άντας Γκουρμπαλή, που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της Βασιλικής Τρουφάκου, στον ρόλο της Λέλας, της γυναικείας φωνής δίπλα στον Τσιτσάνη, τα κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη και το μακιγιάζ του Ναμπίλ Σαλαμέ.
Το Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη, μια καυστική και τρυφερή σάτιρα για τον ανδρικό ανταγωνισμό, σε σενάριο της ίδιας και του Ευθύμη Φιλίππου και με ένα αυστηρά ανδροκρατούμενο καστ (Μάκης Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Μουρίκης, Πάνος Κορώνης, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς) τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου.
Τέλος, για πρώτη φορά στο ιστορικό των απονομών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δόθηκε το βραβείο για την καλύτερη ξένη ταινία της χρονιάς, όπου υποψήφιες βρέθηκαν οι Ατίθασες της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, ο Γιός του Σαούλ του Λάζλο Νεμές, ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου, το Λεβιάθαν του Αντρέι Ζβάγκιντσεφ, το Μακριά από τους Ανθρώπους του Νταβίντ Ελχόφεν, το Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, τα Μυαλά που Κουβαλάς των Πιτ Ντόκτερ και Ρόνι ντελ Κάρμεν, η Νιότη του Πάολο Σορεντίνο, η Χειμερία Νάρκη του Νούρι Μπίλγκε Τζειλάν και το Χωρίς Μέτρο του Νταμιάν Σαζέλ, με το βραβείο να πηγαίνει στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία –και τιμημένη με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο περασμένο φεστιβάλ των Καννών-, τον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου.
Στην βραδιά τιμήθηκε για το σύνολο της 60χρονης κινηματογραφικής της παρουσίας, η Βρετανίδα ηθοποιός Vanessa Redgrave, η οποία παρέστη στην εκδήλωση και έδωσε το δικό της μήνυμα για την έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σχετικά με το προσφυγικό. 

Αναλυτικά τα βραβεία
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου (Παραγωγή: Κώστας Λαμπρόπουλος, Θανάσης Καραθάνος)
Βραβείο Ξένης Ταινίας: The Lobster (Ο Αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου
Βραβείο σκηνοθεσίας: Αλέξης Αλεξίου για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο σεναρίου: Ευθύμης Φιλίππου και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη για το Chevalier
Βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου: Στέλιος Μάϊνας για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου: Βασιλική Τρουφάκου για το Ουζερί Τσιτσάνης
Βραβείο φωτογραφίας; Χρήστος Καραμάνης για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο μουσικής: Γιάννης Βεσλεμές (Felizol) για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο σκηνογραφίας: Σπύρος Λάσκαρης για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο ήχου: Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο Ειδικών Εφέ και κινηματογραφικής καινοτομίας: Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης Dani Cohen και Αφοι Αλαχούζοι για την Τετάρτη 04:45
Βραβείο μακιγιάζ: Ναμπίλ Σαλαμέ για το Ουζερί Τσιτσάνης
Βραβείο ενδυματολογίας: Άννα Μαχαιριανάκη για το Ουζερί Τσιτσάνης

Δυο από τις βραβευμένες ταινίες, σε διανομή Feelgood θα αρχίσουν να προβάλλονται από σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου στις αθηναϊκές αίθουσες. 
Συγκεκριμένα, η Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου θα προβληθεί αυτό το Σάββατο τα μεσάνυχτα στον κινηματογράφο Άστορ και την Κυριακή στις 15:30 το μεσημέρι στον κινηματογράφο Δαναός, ενώ ο Αστακός θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίς την Δευτέρα και την Τρίτη στις 23:00 το βράδυ.