Pages

"ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ": Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ 2Η ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ OLVIO


Η ξεκαρδιστική κωμωδία της περσινής χρονιάς επιστρέφει στο OLVIO από 17 Οκτωβρίου. Η Ωραία Ελένη συστήθηκε στο Αθηναϊκό κοινό την περασμένη σεζόν πραγματοποιώντας... 56 παραστάσεις (αριθμός ρεκόρ για όπερα), σε Αθήνα, Πειραιά, Σαντορίνη και Θεσσαλονίκη, εισπράττοντας την θερμή υποδοχή του κοινού και εξαιρετικές κριτικές.
Η "Ωραία Ελένη" είναι η γνωστότερη φάρσα του Offenbach, μια σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή, μια μουσική κωμωδία που από τις πρώτες νότες ως το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά υπέροχες μουσικές ερμηνείες με σκηνές αυθεντικής αίσθησης του χιούμορ.

Μέσα από μια ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά- σκηνοθετικά, κινησιολογικά και ερμηνευτικά- η Ωραία Ελένη μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα, αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας. Το στοίχημα της παράστασης είναι να αναδείξει τη θεατρικότητα της Ωραίας Ελένης, χωρίς να επισκιάσει την εμπνευσμένη μουσική του Offenbach. Τέσσερις μουσικοί, επτά λυρικοί ερμηνευτές και δύο χορευτές υψηλού επιπέδου, προσεγγίζουν την κωμική όπερα, αναδεικνύοντας εξίσου και τα δύο συστατικά στοιχεία. Οι φίλου του θεάτρου και οι φίλοι της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική μεγαλoφυία του Offenbach και τις μελωδίες που γέννησαν λίγα χρόνια αργότερα το can can. Το λιμπρέτο, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά για να φτάσει αβίαστα στο σύγχρονο κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο:
Πάνω στον καμβά της ομηρικής ιστορίας, ο J. Offenbach και οι δημιουργοί του λιμπρέτου, Ludovic Halevy και Henri Meilhac, κεντούν ένα έργο αυθεντικής απόλαυσης που δεν έχει καμιά πρόθεση να φανεί σοβαρό. Θέλησαν - και πέτυχαν - να γράψουν μια παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στην οποία, τόσες και τόσες μεγάλες όπερες είχαν βασιστεί και, ταυτόχρονα να κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για τον σχεδόν παρακμιακό τρόπο ζωής των Γάλλων μεγαλοαστών στα μέσα του 17ου αιώνα. Στο έργο του Offenbach χωρούν όλοι: ο απατημένος σύζυγος (Μενέλαος), η αισθησιακή γυναίκα που ζει ένα συμβατικό γάμο (Ελένη), οι διεφθαρμένες αρχές (Κάλχας), ο αυθάδης γιος που τρώει τα λεφτά της οικογένειας (Ορέστης), οι πολυλογάδες και άμυαλοι «ωραίοι» (Αγαμέμνονας, Αχιλλέας). Και βέβαια, ο Πάρης που, χάρη στην ομορφιά και την ευφυΐα του, κερδίζει έστω και ως «απλός βοσκός» στην πνευματική Ολυμπιάδα.
Όταν η Ωραία Ελένη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, το Δεκέμβρη του 1864, σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία, παρά την θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, που μιλούσαν για βλασφημία, για τολμηρά υπονοούμενα και ανήθικη πλοκή. O κριτικός της εφημερίδας New York Tribune μάλιστα έφτασε να γράψει: «σας συνιστούμε να μην την πλησιάσετε!». Κι όμως, το κοινό συνέρρεε κάθε βράδυ στο θέατρο και οι παραστάσεις έφτασαν τις επτακόσιες. Οι εφημερίδες της εποχής σημείωναν με έκπληξη ότι κάθε βράδυ το θέατρο ήταν γεμάτο από μοντέρνο κοινό που απολάμβανε την σατυρική πλοκή και την εξαιρετική μουσική χωρίς να δείχνει ότι ενοχλείται.
Από τότε η Ωραία Ελένη του Offenbach ανέβηκε πολλές φορές και κέρδισε το κοινό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.


Συντελεστές:
Ενορχήστρωση-διασκευή: Μιχάλης Παπαπέτρου
Μουσική διεύθυνση: Χρύσα Γρένδα
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Μετάφραση: Ζιλ Γκουρντιέ
Σκηνικά - κοστούμια: Βάλια Συριοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφία - Video: Νίκος Βούλγαρης
Διασκευή - προσαρμογή διαλόγων: Παναγιώτης Αδάμ  

Ερμηνεύουν:
Ελένη Λιώνα: Ελένη
Νίκος Στεφάνου: Πάρης
Τίμος Σιρλαντζής, Γιώργος Παπαδάκης: Κάλχας
Αντώνης Σιγάλας: Μενέλαος
Παναγιώτης Τερζάκης: Αγαμέμνονας
Μιχάλης Αγγελιδάκης: Ορέστης
Στέλιος Κέλερης: Αχιλλέας
Νατάσα Παπαμιχαήλ: Αφροδίτη
Λουκάς Θεοδοσόπουλος: Έρωτας

Ορχήστρα:
Μαρία Παχνιστή
: φλάουτο
Περικλής Τιμπλαλέξης
: βιολί
Καίτη Πάντζαρη
: τσέλο
Χρύσα Γρένδα
: πιάνο


Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή 17, 18, 24, 25, 31 Οκτωβρίου και
1, 7 και 8 Νοεμβρίου στις 19.30

Διάρκεια: 95 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
Στο ταμείο: 13€, 9€ μειωμένο (Για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ)
Στην προπώληση: 10€, 7€ μειωμένο (Για φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ)