Pages

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΛΙΛΥΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ


Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν θρηνεί την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Λίλυς Παπαγιάννη, η οποία απεβίωσε χθες 12 Μαΐου σε ηλικία 80 ετών. Τα θερμά του συλληπητήρια στους οικείους της εξέφρασε ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης πληροφορούμενος την είδηση της απώλειας της. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αυτή τη Πέμπτη 14 Μαΐου στις 12:00 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η Λίλυ (Ελένη) Παπαγιάννη σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1957. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο, στον Πλούτο του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν ερμηνεύοντας την «Πενία» και στην «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο ρόλο της «Μαρίας». Ακολούθησαν «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» και «Ο Καλός Άνθρωπος Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπως και πολλές ακόμα παραστάσεις.

Το 1965 δημιούργησαν με τον σύζυγό της Ανδρέα Φιλιππίδη τον δικό τους θίασο, ενώ αργότερα πρωταγωνίστησε στο ΚΘΒΕ (έως το 1969), στο Εθνικό Θέατρο (έως το 1988), όπως και σε πλήθος παραστάσεων του Ελεύθερου Θεάτρου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1959, ακολουθώντας μια αξιοσημείωτη καριέρα. Σημείο σταθμός, η πολυβραβευμένη ταινία «Η Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου, όπου για τον ρόλο της «Ειρήνης», η Λίλυ Παπαγιάννη τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1966.

Πληροφορούμενος την είδηση της απώλειας της σπουδαίας ηθοποιού, ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Από τις πιο αγαπητές, ευγενικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου, η Λίλυ Παπαγιάννη υπήρξε μια εκλεκτή ηθοποιός που αφιέρωσε τη ζωή της και στο θέατρο, προσφέροντας ξεχωριστές ερμηνείες στις κρατικές μας σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της."