Pages

ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Η ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ


Στις 22 Μαϊου στην Ακαδημία των Τεχνών του Βερολίνου θα παρουσιαστεί η performance CIVIL σε σκηνοθεσία και κείμενο της Στέλλας Χριστοδουλοπούλου και η ατομική έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας «In Between» της ίδιας, η οποία πρόκειται να διαρκέσει έως τις 7 Ιουνίου.

Κάθε χρόνο δίνονται από την Ακαδημία των Τεχνών του Βερολίνου 12 υποτροφίες σε νέους επαγγελματίες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σε 6 τομείς των τεχνών: Visual Arts, Architecture, Music, Literature, Performing Arts, Film and Media Art. Φέτος η υποτροφία του Performing Arts δόθηκε σε μια ελληνίδα ηθοποιό, την Στέλλα Χριστοδουλοπούλου. Η συγκεκριμένη υποτροφία, ενταγμένη στη λογική του residency, προσκαλεί τον καλλιτέχνη να φιλοξενηθεί στην Ακαδημία και να εξελιχθεί δουλεύοντας πάνω σε ένα δικό του project.

«Έμεινα 5 μήνες στο Βερολίνο και καρπός της έρευνας και της δουλειάς μου είναι η performance ‘CIVIL’ που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Agora Artes στις 22 Μαίου 2015 στην Ακαδημία των Τεχνών», αναφέρει η Στέλλα Χριστοδουλοπούλου. «Η performance  θα παρουσιαστεί σαν work in progress. Τα Ιστορικά θέματα με τα οποία  ασχολούμαστε επιδέχονται πολλαπλών αναγνώσεων, χρειάζεται λοιπόν πολύ μελέτη και χρόνος για να διαμορφώσεις μια δική σου αφήγηση. Στόχος μου είναι μετά την πρεμιέρα του Βερολίνου, να ξαναδουλευτεί το υλικό, να ολοκληρωθεί, και να παρουσιαστεί στην Αθήνα στην “τελική” του πλέον μορφή». 


«Η παράσταση ασχολείται με την Νεότερη Ελληνική Ιστορία.  Ξεκινώντας απο το 1821 και την ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1830, περνώντας μέσα από σημαντικούς πολιτικούς και κοινωνικούς σταθμούς, και διασχίζοντας ένα ντόμινο πολιτικών αποφάσεων, φτάνουμε στο σήμερα σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές που διαμορφώνουν τις μέρες μας - επαναπροσδιορίζοντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες θέλουμε να εργαζόμαστε και να ζούμε.

Τι είναι η πατρίδα; Στο όνομα ποιάς πατρίδας περάσαμε μέσα από αλλεπάλληλους πολέμους και ιστορίες προδοσίας; Τι σημαίνει διχασμός κι αντίπαλα στρατόπεδα; Πώς αδέλφια σκοτώνονται μεταξύ τους στον Εμφύλιο του 1946-49; Πώς χωρίζεται η ανθρωπότητα στα δύο στον Ψυχρό πόλεμο; Και τι σημαίνει ρατσισμός και φασισμός σήμερα;  Χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπίσουμε το βάρος της Ιστορίας. Δεν ήμαστε ούτε τόσο καινούργιοι, ούτε τόσο πρωτοπόροι όσο ίσως πιστεύουμε. Γελώντας κατάφατσα στα σκοτάδια των ημερών, και φανερώνοντας σαν κοινό αίτημα τη δικαιοσύνη, ας τολμήσουμε να οραματιστούμε και να διεκδικήσουμε μια δημοκρατία που να μην είναι εκλεκτική, μια δημοκρατία προς όλους».

Συντελεστές: 
Σύλληψη - Κείμενο - Σκηνοθεσία: Στέλλα Χριστοδουλοπούλου
Βοηθος Σκηνοθετη: Μαριάνθη Γραμματικού
Performers: Ντίνα Καφτεράνη, Ηλίας Ελ Κιάμο
Μουσική Live: Costinho
Σκηνογράφος: Αντρέας Σκούρτης
Σύμβουλος Δραματουργίας: Κατερίνα Κωνσταντινάκου & Στάθης Γραφανάκης
Μετάφραση: Ανδρέας Μπλουμ
Γραφιστικά & Video editing: Φρίντα Κρητικού
Video - Finale: Παντελής Φραντζής


Έκθεση Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας ~ «In Between» | 22.5 - 7.6

Η εκθεση  «In Between» αποτελείται από 14 πορτρέτα σε αντανάκλαση. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής της Στέλλας Χριστοδουλοπούλου στην Ακαδημία των Τεχνών. «Πρόκειται για σχεδόν άχρονες και αρχετυπικές μορφές που έχεις την αίσθηση ότι ξεπροβάλουν μέσα από τους τοίχους ενός σπιτιού, σαν χνάρια μιας προσωπικής ιστορίας που ακόμα κι αν έχει παρέλθει, παραμένει πραγματική και σύγχρονη όσο κι αυτή η στιγμή. Πώς φέρουμε αυτούς που υπήρξαν πριν από μας και την γνώση των καταστάσεων μέσα από τις οποίες πέρασαν. Πιστεύω ότι για να κάνει κάποιος ένα βήμα μπροστά, συχνά χρειάζεται ένα βήμα πίσω. Και σαφώς πρόκειται για ένα σπάσιμο δεδομένων ορίων, που με απασχολεί πολύ και στην φωτογραφία και στο θέατρο. Γιατί αν διακρίνουμε το ιστορικό νήμα που δένει όλες τις ιστορίες μαζί, ίσως μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια συνείδηση που να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τον εαυτό μας, και που ίσως να μας οδηγήσει στο να διαπεράσουμε φαύλους κύκλους και να επαναπροσδιορίσουμε τις κατευθύνσεις μας σε πολιτικό, κοινωνικό και συνάμα καλλιτεχνικό επίπεδο», λέει η ίδια.


Η Στέλλα Χριστοδουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός, έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων οι Anatoli Vassiliev, ο Δήμος Αβδελιωδης, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, η Έλλη Παπακωνσταντίνου, o Tapa Sudana, ο Μιχάλης Κακογιάννης και με θεατρικούς οργανισμούς όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, το Δηπεθέ Πάτρας κ.ά. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Βεάκη». Στα 17 της ξεκίνησε να φωτογραφίζει.