Pages

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ Σ.ΧΑΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σε προειδοποιητική στάση εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν στις 22 Απριλίου οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σαφής δέσμευση με χρονοδιάγραμμα για την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους που έχει αναρτηθεί στην σελίδα του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου (http://www.seeth.net/index.php?p=2&id=1273) και αναδημοσιεύεται αυτούσια. Ο Σωτήρης Χατζάκης από την άλλη πλευρά απάντησε στην ανακοίνωση των εργαζομένων διερωτώμενος για τους λόγους πίσω από αυτή τους την απόφαση και στρεφόμενος και εναντίον του Προέδρου του νέου Δ.Σ. κ. Γεράσιμου Σπετσιέρη, ο οποίος σε απαντητική του επιστολή έκανε λόγο για συκοφαντική επίθεση στο πρόσωπο του.
Στην επιστολή τους τα μέλη του ΣΕΕΘ ζητούν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και έχουν καταγραφεί στα πρακτικά των συναντήσεων κάνοντας λόγο για "διακριτική μεταχείριση εργαζομένων", "σπατάλες" και "αργομισθίες". Στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν ισότιμες παροχές προς όλους τους εργαζομένους, τα επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και του επιδόματος θέσης ευθύνης μέσω συλλογικής σύμβασης, των περιορισμό της απαξίωσης ανθρώπινων και υλικών πόρων, την ενημέρωση γύρω από ζητήματα προγραμματισμού εργασιών και τα οικονομικά του οργανισμού, την τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς επίσης και των τριών αποφάσεων της επιθεώρησης εργασίας καθώς και την συμφιλιωτική του Υπ. Εργασίας.

Ανακοίνωση Εργαζομένων
"Κύριε Διευθυντά, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά γιατί εκπλαγήκαμε. Πρόθεση μας είναι να ξεκινήσουμε με προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 22/4/2015, αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση με χρονοδιάγραμμα, για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι μετά από κοινή απόφαση εργαζομένων και διοίκησης, αναστείλαμε παρόμοια κινητοποίηση στις 10/12/2014 με δεσμεύσεις που ανέλαβε η διεύθυνση και δεν τις τήρησε. 

Την στάση εργασίας την αποφασίσαμε στις γενικές συνελεύσεις μας, για να εφαρμοστούν, αυτά που έχουν συμφωνηθεί και έχουν καταγράφει στα πρακτικά των συναντήσεων. Την ανάρτηση των συμβάσεων έργου στη «Διαύγεια» (υποχρέωση όχι μόνο νομική αλλά και ηθική), τον περιορισμό της σπάταλης, και των αργομισθιών, την απαξίωση ανθρώπινων και υλικών πόρων, τα ζητήματα προγραμματισμού των εργασιών, την άνιση και διακριτική μεταχείριση, την ενημέρωση γύρω από τα οικονομικά του οργανισμού, την τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και των τριών αποφάσεων της επιθεώρησης εργασίας καθώς και τη συμφιλιωτική του Υπουργείου Εργασίας.

Η νυν διεύθυνση του Ε.Θ., δεν έχει συμβάλλει στο ελάχιστο προκειμένου να απαλύνει κάπως τις πληγές των εργαζομένων από την λαίλαπα της διπλής περικοπής των μισθών. Όλα τα «προνόμια» που επικαλείστε, είναι νόμιμες παροχές προς τους εργαζόμενους των 750 ευρώ, παρελθόντων διευθύνσεων, που θέσπισαν στα πλαίσια κάποιας αρωγής προς τους εργαζόμενους μετά και την κατάργηση των επιδομάτων.

Εθελοτυφλεί δε στην υποχρέωση της, να παρέχει ισότιμα τις παροχές αυτές σε όλους τους εργαζόμενους του Ε.Θ. Ας μην τις κάνει λοιπόν να «φαίνονται» σαν να είναι δικές της παροχές.

Αντίθετα, η παρούσα διεύθυνση όχι μόνο δεν είναι αρωγός, αλλά δυσκολεύει με την στάση της την διαδικασία επίλυσης ζητημάτων, που αφορούν την καθ’ όλα νόμιμη διεκδίκηση των αυτονόητων επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και του επιδόματος θέσης ευθύνης μέσω συλλογικής σύμβασης.

Στη συνέχεια όσον αφορά στους βραχυπρόθεσμους άτοκους δανεισμούς δεν τους ανακάλυψε το Ε.Θ. Συμβαίνουν και αλλού, ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα και βασίζονται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης των δύο πλευρών. Η χρηματική διευκόλυνση δε, πραγματοποιείται πάντα κατόπιν απόφασης της διοίκησης και συνοδεύεται από τα νόμιμα παραστατικά. Το να δημοσιοποιεί την ανάγκη ενός εργαζόμενου και συγκεκριμένα του πρόεδρου των εργαζομένων που όφειλε το ιλιγγιώδες πόσο των 580 ευρώ, και να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για τον επικεφαλής του Σωματείου, αφενός είναι «χυδαίο», αφετέρου είναι προφανέστατη συνδικαλιστική δίωξη. 

Όσον αφορά την συνδικαλιστική άδεια του Προέδρου του σωματείου, να σας ενημερώσουμε, ότι σύμφωνα με τη ΣΣΕ μπορεί να κάνει χρήση τριών ημερών αδείας ανά μήνα. Για όλο το 2014 έχει κάνει χρήση 5 ημερών, ενώ για το 2015 δεν έχει ακόμα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Συνεχίζοντας να επισημάνουμε ότι το Ε.Θ. παρελήφθη από τις προηγούμενες διευθύνσεις ως ένας υγιέστατος οικονομικά οργανισμός. Αν τυχαίνει να είναι ακόμα θα το δείξουν οι αριθμοί στον ετήσιο ισολογισμό. Εμείς απλά θέλουμε και ευχόμαστε να παραμείνει υγιέστατος. Σε αυτό βοηθά η καλή διαχείριση του υλικού και ανθρώπινου κεφαλαίου και η διαφάνεια. Δυστυχώς όμως, όπως επισημάναμε και στο παρελθόν, η διαχείριση αυτή είναι προβληματική και διαφάνεια είναι επιλεκτική.

Τέλος ενημερώνουμε ότι ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Ξυδάκης δεν έχει ακόμα δεχτεί το σωματείο μας αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει διαβάσει τις επιστολές που του έχουμε απευθύνει . Επιστολή είχε απευθυνθεί και στον τέως αναπληρωτή υπουργό κ. Τασούλα με την ίδια θεματολογία.

Αποδεχόμαστε λοιπόν την πρόκληση της διεύθυνσης, εμείς οι «προνομιούχοι» του Ε.Θ., και δεχόμαστε να είμαστε εκτεθειμένοι στην κρίση της κοινωνίας.

Απάντηση Σ. Χατζάκη

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015.
Διερωτώμαι για ποιον λόγο;
Μήπως επειδή η μισθοδοσία των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου δεν έχει καθυστερήσει ποτέ ούτε μία ημέρα;
Μήπως επειδή απολαμβάνουν το προνόμιο της ομαδικής ιδιωτικής νοσοκομειακής ασφάλισης;
Μήπως επειδή λαμβάνουν μηνιαίως δωροεπιταγή 50 ευρώ για αγορές σε σούπερ - μάρκετ;
Μήπως επειδή τους χορηγείται ειδική παροχή μητρότητας εννέα μηνών με πλήρεις αποδοχές, πλέον της άδειας που χορηγεί ο ασφαλιστικός φορέας τους, με απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου είχε προτείνει ειδική παροχή μητρότητας  έξι μηνών;
Μήπως επειδή η διοίκηση υποστηρίζει τους εργαζόμενους στη δίκαιη διεκδίκησή τους για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που δεν έχει καταστεί δυνατή, γιατί δεν εκδίδεται η κατά το νόμο Υπουργική Απόφαση;
Μήπως επειδή έχουν τη δυνατότητα άτοκου δανεισμού τους, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες τους;
Μήπως επειδή ο Πρόεδρος του Σωματείου «δανείστηκε» το 2011 από το Ταμείο του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς απόφαση ή έστω ενημέρωση της διοίκησης, ποσό 1.050 ευρώ, εξοφλώντας το 5 χρόνια μετά, την 1η Απριλίου 2015, επειδή ζήτησα να μάθω το υπόλοιπο της οφειλής του, των 580 ευρώ;
Μήπως επειδή το Εθνικό Θέατρο είναι ένας υγιέστατος οικονομικά οργανισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα του οποίου την 31η Μαρτίου 2015  ανέρχονται στο ποσό των 2.788.446,42 ευρώ (επισυνάπτω συνοπτική κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του οργανισμού);
Ο Πρόεδρος του Σωματείου, δικαιούχος συνδικαλιστικής άδειας 19 ημερών  ανά μήνα κατά το νόμο, πώς αξιοποιεί το χρόνο της εργασίας του; Προσπαθώντας να απομειώσει τα έσοδα του Εθνικού Θεάτρου;
Τους παραδίδω στην κρίση της κοινωνίας και του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού ο οποίος συνομιλεί μαζί τους, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα."

Επιστολή Γεράσιμου Σπετσιέρη, Πρ. Δ.Σ. ΣΕΕ

Εκλαμβάνω την αήθη απρόκλητη και συκοφαντική επίθεση στο πρόσωπό μου από σας , ως τιμή για μένα. Είναι για πολλοστή φορά , μια συνδικαλιστική δίωξη προκειμένου να φιμώσετε την φωνή των εργαζομένων. 

Πιθανόν να μη σας άρεσε η μαζική συμμετοχή στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Σωματείου μας , αλλά ούτε και η συσπείρωση των εργαζομένων.

Πιθανόν επίσης , να δυσαρεστηθήκατε από την προχθεσινή παρέμβασή μας στο Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

Σας δηλώνω λοιπόν ξεκάθαρα : δεν κάνουμε Συνδικαλισμό με την Διοίκηση.

Θίγετε , προσβάλετε και απαξιώνετε τους εργαζόμενους στην επιστολή σας. Τους Εργαζόμενους που με αγάπη στο Ε.Θ. επαγγελματισμό και υπευθυνότητα υπηρετούν τον Οργανισμό, με μέσο μηναίο μισθό που δεν ξεπερνάει τα 750 € .

Την νομιμότητα την αποκαλείται χάρη , μια και πρέπει να λέμε ευχαριστώ όταν μισθοδοτούμεθα στην ώρα μας. “ αιδώς Αργείοι “ Φαίνεται αλλιώς είχατε συνηθίσει στο ΚΘΒΕ. 

Τις νόμιμες κατοχυρωμένες παροχές (ΣΣΕ) τις αποκαλείτε προνόμια , αλήθεια μήπως τις δώσατε εσείς ;

Mιλάτε για άτοκο δανεισμό , συχνή και συνήθη τακτική των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους. απορούμε πώς θα έπρεπε να λειτουργείτε ; ως πιστωτικό ίδρυμα ;

Eπειδή τα ταμιακά διαθέσιμα του Οργανισμού (τα οποία συχνά επικαλείστε και τα οποία από μέρα σε μέρα μεταβάλλονται) δεν είναι δείκτης της οικονομικής εικόνας σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε τον Ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2014 , ως ο νόμος ορίζει , προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι Αρχές , αλλά και κάθε Έλληνας πολίτης του οποίου τα χρήματα διαχειρίζεστε.

Η χρηματική διευκόλυνση του ΄΄ιλιγγιώδους΄΄ ποσού των 1050 €,(μικρότερο ενός μηναίου μισθού μου) έγινε με σύμφωνη γνώμη , συναίνεση και άδεια της τότε Διοίκησης , και έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά του Ταμείου ΕΠ Β 15034 & ΕΠ Β 16503.

Aναληθώς αναφέρεστε στην συνδικαλιστική άδεια των 19 ημερών τον μήνα. Σας γνωρίζω δε ότι κατά το 2014 ‘έλαβα 5 ημέρες συνδικαλιστική άδεια, και το 2015 καμιά. Όσον δε αφορά στην απομείωση των εσόδων κοιτάξτε καλύτερα τα στοιχεία του απολογισμού που μας δώσατε.

H κοινωνία που έχει κρίση , αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού δίκαια και εύλογα θα αναρωτηθούν γιατί δεν δημοσιοποιείτε τις συμβάσεις τις δικές σας και των συνεργατών σας στην ΄΄ Διαύγεια ΄΄, ως άλλωστε έχετε δεσμευτεί , αλλά και για τα άλλα θέματα που αναφερόμαστε στην πρόσφατη επιστολή μας και στα οποία δεν απαντάτε.

Επίσης θα αναρωτηθούν για την ώρα που διαλέξατε να επιτεθείτε αναίτια και με Εμπάθεια στους εργαζόμενους και στο Σωματείο τους.

Έχετε χάσει την ψυχραιμία σας. Δεν θα σας παραδώσω στην κρίση των εργαζομένων , των ανθρώπων του πολιτισμού και της κοινωνίας…. η πραγματικότητα σας διαψεύδει.

ο πρόεδρος του Δ.Σ 

“Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου”