Pages

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ.ΧΑΤΖΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Δ. ΚΑΡΑΝΤΖΑ


Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση του κ. Σωτήρη Χατζάκη σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζά, με αφορμή ανάρτηση του τελευταίου στην ιστοσελίδα του στο Facebook τον Δεκέμβριο του 2014, με προσβλητικό για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού χαρακτηρισμό, η οποία ωστόσο διαγράφηκε άμεσα, όπως υποστηρίζει ο Δ. Καραντζάς με δική του πρωτοβουλία. Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έχει υποβάλει αγωγή ύψους 300.000 ευρώ στον νεαρό σκηνοθέτη λόγω ηθικής βλάβης, η οποία έχει οριστεί να δικαστεί στις 19 Μαρτίου. 

Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα Lifo (http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/55869) η αγωγή υπεβλήθη καιρό μετά την διαγραφή του χαρακτηρισμού από το Facebook. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι "ο σκηνοθέτης απολογήθηκε και εξηγήθηκε στον κ. Χατζάκη, και πως όταν ο τελευταίος επέμεινε στην αγωγή των 300.000 ευρώ, ο Καραντζάς ανέβασε τον περασμένο μήνα δημοσίως στο Fb του το παρακάτω σχόλιο": 
«Τον Δεκέμβριο, σ' ένα γενικότερο πλαίσιο αγανάκτησης με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας που μου είχαν δημιουργήσει έντονη ψυχική πίεση, έκανα ένα post που ανάμεσα σε άλλα περιείχε έναν εν θερμώ χαρακτηρισμό για τον Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σ. Χατζάκη. Την επόμενη μέρα, με περισσότερη ψυχραιμία και διαύγεια, διέγραψα τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Παρόλα αυτά τον Ιανουάριο δέχθηκα αγωγή από τον κ. Χατζάκη, με την οποία μου ζητάει ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για το σχόλιό μου αυτό το ποσό των 300.000 ευρώ. Η αγωγή αυτή έχει οριστεί να δικαστεί στις 19 Μαρτίου. Παρότι, όπως είπα, είχα ήδη από την πρώτη στιγμή αποσύρει το σχόλιό μου, απέστειλα στον κ. Χατζάκη δήλωση με την οποία τον διαβεβαίωνα ότι με τον εν θερμώ αυτό χαρακτηρισμό δεν είχα πρόθεση να θίξω την τιμή και την υπόληψή του, εξ ου και είχα άμεσα διαγράψει το post μετά από δική μου πρωτοβουλία. Ελπίζω κατόπιν αυτού να αρθεί η "διαδικτυακή" αυτή παρεξήγηση και να πρυτανεύσει η λογική και το μέτρο».

Ανακοίνωση του Σ.Χατζάκη σχετικά με την αγωγή προς τον Δ. Καρατζά

Σε ανακοίνωση του σχετικά με το θέμα, που έφτασε πριν από  λίγο ο Σωτήρης Χατζάκης αναφέρει τα εξής για το θέμα της νομικής διαδικασίας προς τον Δημήτρη Καραντζά:

"Η παρούσα ανακοίνωση δεν αφορά την ιδιότητα μου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου αλλά εκείνη του πολίτη. Με αυτή την ιδιότητα κίνησα τη νομική διαδικασία προς τον κύριο Δημήτρη Καραντζά. Γι΄ αυτό σεβόμενος το κύρος του θεσμού, δεν απάντησα για το θέμα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Εθνικού Θεάτρου.

Επειδή σέβομαι και αναγνωρίζω την καλοπροαίρεση των ανθρώπων που ζητούν την άρση της νομικής διαδικασίας θα ήθελα να τους απευθύνω τα εξής ερωτήματα:

1) Γνωρίζουν ότι ο κύριος Δημήτρης Καραντζάς ύστερα από δική μου απόφαση ήταν ο πρώτος,  σε τόσο νεαρή ηλικία σκηνοθέτης που πέρασε ποτέ από την κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του κτιρίου Τσίλλερ;

2) Γνωρίζουν ποσό τον στήριξα στις ενστάσεις και στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την απόφαση μου αυτή;

3) Γνωρίζουν πως ακριβώς με αποκάλεσε ο κύριος Καραντζάς;

4) Θα άντεχαν οι ίδιοι αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο οποίος παρέμεινε όχι μια μέρα αλλά πολλές στον ιστότοπο του κύριου Δημήτρη Καραντζά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

5) Γνωρίζουν ότι ο κύριος Καραντζάς , παρ ότι του ζητήθηκε από τον νομικό μου σύμβουλο,  αρνείται να υπογράψει ένα κείμενο που να εκφράζει σαφώς και όχι αορίστως τη συγνώμη του με έντιμο και ειλικρινή τρόπο;
       
Δεν περίμενα καμία ευγνωμοσύνη από τον κύριο Καραντζά. Αυτά στους καιρούς μας είναι αξίες που έχουν ξεχαστεί. Θα επιθυμούσα όμως ευπρέπεια και σεβασμό στη δημόσια επικοινωνία. Το διαδίκτυο διευκολύνει την ανθρώπινη κοινότητα, δεν μπορεί να καταντήσει τόπος ανθρωποφαγίας και ευτελισμού των πάντων.

Περιμένω τη σαφή συγνώμη του κυρίου Καραντζά και το θέμα θα λήξει εδώ.

Με ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σας.