Pages

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΜΕΡΟΣ 2Ο


Έως την Κυριακή 3 Μαϊου συνεχίζει τις παραστάσεις του το έργο "Δυο Γυναίκες Χορεύουν" του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης ( Παπαδιαμαντοπούλου 4, 210 7223010), σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη με τις Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα, οι οποίες τιμήθηκαν με βραβείο "Κάρολος Κουν" στην κατηγορία "Τιμητική διάκριση διεθνούς θεατρικού έργου" για τους ρόλους τους στην παράσταση. Τρίτη παράταση παίρνει επίσης η παράσταση "Στην άκρη του βατήρα" που συνεχίζεται έως τις 3 Μαϊου στο Μπαγκλαντές από την ομάδα χορού Αμάλγαμα, όπως και η παράσταση "Τέρατα" του Διαμαντή Γκιζιώτη, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, σε σκηνικά& κοστούμια του Αλέκου Φασιανού που παρατείνεται έως τις 26 Μαϊου, λόγω μεγάλης προσέλευσης στον Τεχνοχώρο CARTEL. 

Μετά από δύο επιτυχημένες θεατρικές σεζόν, η παράσταση «Δύο γυναίκες χορεύουν», που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και που ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου τη χαρακτήρισε ως «την καλύτερη εκδοχή που είδε ποτέ», παίρνει παράταση και θα παρουσιάζεται μετά το Πάσχα για 15 παραστάσεις (από την Τετάρτη 15 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου), σε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά θέατρα της Αθήνας, το θέατρο «Ιλίσια – Βολανάκης». 
Δύο σπουδαίες γυναίκες ηθοποιοί «χορεύουν» με τις ερμηνείες τους υπό την συγκινητική σκηνοθετική προσέγγιση του Τάσου Ιορδανίδη για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης. Η σπουδαία θεατρίνα με τις αμέτρητες επιτυχίες, Χρυσούλα Διαβάτη και η Θάλεια Ματίκα, μία από τις  καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, μας υποδέχονται, θεατές σ’ ένα ντουέτο που χαρακτηρίστηκε ως «ρεσιτάλ για δύο». 
Οι γυναίκες του Ζουρνέτ μπορούν να σε κάνουν να γελάς, μπορεί να μην αντέχουν η μία την άλλη, μπορεί να ψάχνουν απεγνωσμένα για τα τούνελ που τις γυρνούν καρφί στην παιδική ηλικία, είναι όμως απ’ αυτές τις γυναίκες που ξέρουν να χορεύουν ένα χορό λυτρωτικό, όπου το κωμικό με το τραγικό ενώνονται κι όπου τα κορίτσια, όσα χρόνια κι αν περάσουν, μένουν για πάντα νέα. 
Ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ γεννήθηκε το 1940 στη Βαρκελώνη και σήμερα θεωρείται ο «Πάπας» του Καταλανικού θεάτρου και ένας από τους κορυφαίους της σύγχρονης θεατρικής ισπανικής γραφής. Το έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» το έγραψε …τυχαία όταν το βλέμμα του «συνέλαβε» μια ηλικιωμένη γυναίκα που παθιασμένα αγόραζε παιδικά κόμικ από ένα μαγαζί μεταχειρισμένων, θέαμα που τον έκανε να καρδιοχτυπήσει. Ως αποτέλεσμα γεννήθηκε μια κομεντί κομμένη και ραμμένη για ηθοποιούς που ξέρουν να ισορροπούν πάνω σε κλωστές, με το χιούμορ και τη συγκίνηση να εναλλάσσονται γοργά. Αυτό συνέβη το 2008 κι από τότε απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις (π.χ. βραβείο Max καλύτερου έργου και παράστασης 2012), ενώ το συγκεκριμένο ανέβασμα αποτελεί την πρώτη επαγγελματική παράστασή του σε ελληνική σκηνή. Πέρυσι, ο συγγραφέας παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης και δήλωσε: «Το έργο -πέρα από τη χώρα του- έχει παιχτεί στην Αργεντινή, την Ιταλία και την Αγγλία, μα το ελληνικό ανέβασμα και οι ερμηνείες των δύο υπέροχων πρωταγωνιστριών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου. Θα μπορούσα να τις χαζεύω πάνω στη σκηνή για πολλές ώρες. Τους συνιστώ να μάθουν επειγόντως ισπανικά, καθώς μου φαίνεται πως μπορούν να γίνουν οι νέες “μούσες” του Αλμοδοβάρ».

Περίληψη πλοκής
Η ηλικιωμς την﷽﷽﷽﷽﷽ες, Χρυσούλα Διαβάτη, ρωνένη είναι μία δύστροπη γυναίκα που ζει απομονωμένη από τον κόσμο σε ένα ρημαγμένο διαμέρισμα.  Η νεαρή είναι μια κοπέλα που ζει με ένα ένοχο μυστικό, το οποίο την έχει στοιχειώσει αποκόπτοντάς την από την κοινωνική ζωή. Οι δυο τους αναγκάζονται να συνυπάρξουν, όταν η κόρη της ηλικιωμένης προσλαμβάνει τη νεαρή, για να καθαρίζει και να τακτοποιεί το σπίτι της μητέρας της. Οι γυναίκες αυτές αποφασίζουν να «χορέψουν», όχι στο ρυθμό που τους υπαγορεύει ο περίγυρος αλλά στο ρυθμό που επιλέγουν οι ίδιες, σ' ένα έργο - ύμνο για την ζωή και την έννοια της αγάπης.

Παραστάσεις (μέχρι την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου και από την Τετάρτη 15 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου):
Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00
Πέμπτη στις 20.00 
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό €16 και φοιτητικό €12
Διάρκεια: 100’


Συνεχίζεται επίσης:
Η παράσταση "Στην άκρη του βατήρα" 

«Με όση λογική της απομένει συλλογίζεται λάθος».

Πρόκειται για μια γυναίκα της Εποχής, η οποία στέκεται μετέωρη ανάμεσα σε επίμονα, αναπάντητα ερωτήματα και φόβους. Η κρίση της είναι καταρχάς υπαρξιακή, αλλά ταυτοχρόνως κονωνική, οικονομική, πολιτική, ηλικιακή.

Θραυσματικές σκηνές, που αρχικά φαίνονται να αναφέρονται σε διαφορετικές προσωπικότητες γυναικών, συμπληρώνουν ένα αντιφατικό και πολύμορφο παζλ μιας προσωπικότητας που βρίσκεται στο μεταίχμιο. Στην άκρη του βατήρα.

Η ξεχωριστή performer Σάνια Στριμπάκου ερμηνεύει θαρραλέα με το σώμα, με το λόγο και με το αντικείμενο, τα διάφορα πρόσωπα της εναγώνιας γυναίκας. Η μη γραμμική αφήγηση του έργου συντελείται μέσα από ανοίκειες εικόνες, όπου το αλλόκοτο αναμυγνείεται με το αντιφατικό, το αναπαραστατικό αναιρείται από το μη-ρεαλιστικό, το αυτοβιογραφικό διακόπτεται από το κοινωνικό και πολιτισμικό.

Μετά το Πάσχα: 21, 22, 25, 26, 28, 29 Απριλίου &  2,3 Μαϊου
ή αλλιώς κάθε Τρίτη-Τετάρτη και Σάββατο-Κυριακή έως 3 Μαϊου 2015

ώρα έναρξης 21.15 / διάρκεια μια ώρα
είσοδος ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά
απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991
ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 30 άτομα


"Τέρατα", του Διαμαντή Γκιζιώτη σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, με σκηνικά & κοστούμια του Αλέκου Φασιανού (από 20 Απριλίου και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15 έως 26 Μαϊου στον Τεχνοχώρο CARTEL, τηλ 693 9898258).  Ένας κόσμος, που κινείται κάπου ανάμεσα στο εσωτερικό του ανθρώπου και στη λειτουργεία του σύμπαντος. Ένας εφιάλτης που δεν ξυπνάει, παρά γυρίζει συνεχώς γύρω από τον εαυτό του. 
1η Μαΐου 1895. Σικάγο. 30 χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου. Σε μια μικρή, σκονισμένη πλατεία της πόλης, έχει στηθεί η τέντα του φημισμένου, αλλά τώρα πια ξεπεσμένου, περιοδεύοντος τσίρκου Lalloo.

Ζώα, τέρατα, άνθρωποι, κάνουν νούμερα προς τέρψη του κόσμου. Βασικά πρόσωπα του έργου δυο σιαμαίες αδερφές, η Καμίλ και η Φλο καθώς και ο Μικέλ, ο νάνος φροντιστής των νούμερων του τσίρκου. Ένας περίεργος κόσμος ξεδιπλώνεται με ίντριγκες, κουτσομπολιά, και μυστικά τόσο κοινά αλλά και τόσο ξένα σε μας.

Υπάρχει μια έκπληξη και η μια αδερφή την ανακοινώνει. Υπάρχει η ιστορία των πρώτων σιαμαίων που μεταφέρει ο Μικέλ. Υπάρχει κάτι παράξενο αυτή τη βραδιά. Ίσως δεν υπάρχει κοινό, ίσως οι δύο σιαμαίες να μην είναι αδερφές, ίσως να ζούνε μία διαρκή πρόβα, ίσως να είναι μία ξεχωριστή μέρα, ίσως να είναι μία μέρα σε λούπα. 

Ένα έργο για ένα τσίρκο άδειο. Παραισθησιογόνο. Μια παράσταση που παρεμβαίνει στις αισθήσεις μας, στην ίδια μας τη θερμοκρασία, στις μυρωδιές και στα βαθιά μας βιώματα, για να συναντήσει -επί τέλους- τα τέρατα που ζουνε μέσα μας.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € & 8 € μειωμένο / Διάρκεια: 90΄

Το τραγούδι της παράστασης από τον Βαγγέλη Γερμανό