Pages

Σήμερα η κηδεία του Λάζαρου Εφραίμογλου



Στο Α Νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε σήμερα η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Λάζαρου Εφραίμογλου, που έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο Λάζαρος Εφραίμογλου υπήρξε ένας πρωτοπόρος και οραματιστής της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και με την πολυετή του προσφορά ανέδειξε τους τομείς της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και γνώσης.



Με την αναγγελία του θανάτου του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την απώλειά του ενώ  πληροφορούμενος χθες  το θάνατο του ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας ευπατρίδης. Ένας αληθινός αγωνιστής του ελληνικού πολιτισμού. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που έδωσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο υπήρξε από τους καλύτερους πρεσβευτές για την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Η μνήμη του θα είναι αιώνια.
Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Ο Λάζαρος Εφραίμογλου γεννήθηκε το 1932 στην Aθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Σπάρτη Πισιδίας της Mικράς Aσίας. Παντρεύτηκε το 1961 την Oυρανία Aνδρ. Kλη και το 1965 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη.
Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Kολλέγιο Aθηνών και αποφοίτησε ως Πτυχιούχος (μετά Tιμών) από το Πανεπιστήμιο Leeds (Μεγάλη Βρετανία) στα Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά.
Tο 1993 δημιούργησε, μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ). Πρόκειται για έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στόχο έχει τη διάσωση και παρουσίαση, μέσω των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας και του πολιτισμού του Eλληνισμού, εκτός και εντός Eλλάδας. Το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα Πολιτιστικό Kέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο», στο οποίο υπάρχουν μουσειακοί χώροι όπου παρουσιάζεται η ιστορία του Eλληνισμού στο χρόνο, στο χώρο και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.