Pages

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ



Στο φουαγέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε, σήμερα συνέντευξη τύπου με αφορμή την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Η Κρητικοπούλα του Σπ. Σαμάρα, η οποία θα παρουσιαστεί για τέσσερις παραστάσεις, από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος- Εμμανουήλ Λαζαρίδης καλωσόρισε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ και τους συντελεστές της παραγωγής εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για τη συνεργασία των δύο φορέων. Τόνισε ότι η Κρητικοπούλα είναι ένα αριστούργημα του Σαμάρα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα ικανοποιήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, όπως συνέβη και στην Αθήνα.
Τον λόγο έλαβε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την παραγωγή και για την απήχηση που σημείωσε την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο στην Αθήνα. Έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό η στήριξη των ελληνικών έργων, κυρίως αυτών που για διάφορους λόγους δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Επιπλέον ανέφερε ότι το έργο αυτό βρισκόταν για χρόνια στο ιστορικό αρχείο της ΕΛΣ και μόλις πέρυσι αποκαταστάθηκε. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Λυρική παρουσιάζει παραγωγή στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποστολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία είναι να φέρει τη Λυρική τέχνη σε όλη την Ελλάδα.
Ο σκηνοθέτης της παραγωγής Πέτρος Ζούλιας, μίλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου, για τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε με τους τραγουδιστές της Λυρικής, αλλά και για τις μεγάλες αρετές της μουσικής του Σαμάρα.
Ο Μαέστρος Ηλίας Βουδούρης έκανε μια μεγάλη αναφορά στο σπουδαίο συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα και τη σημασία του έργου του, ενώ ανέλυσε τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους Η Κρητικοπούλα έχει θεωρηθεί ένα από τα αριστουργήματα του.  Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στους εξαιρετικούς μουσικούς της.

Η Κρητικοπούλα θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012.