Pages

"Άκου με την καρδιά σου και όχι με ότι σε έμαθαν ότι είναι σωστό"


Με αφορμή την επίθεση στον Πολυχώρο Χυτήριο (Θέατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς), όπου  μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις τον Ιούνιο του 2012 η ομάδα Artisan επιστρέφει στις 11 Οκτωβρίου με το αιρετικό έργο του Terrence Mc Nally "Corpus Christi" , ακολουθεί σημείωμα της Βάσιας Παναγοπούλου προς τα ΜΜΕ, το οποίο δημοσιεύουμε θέλοντας να αποδοκιμάσουμε για μια ακόμα φορά πράξεις φίμωσης της ελευθερίας της τέχνης, σε οποιαδήποτε μορφή τους και πιστεύοντας ότι μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί σε ένα καλλιτεχνικό και γενικότερα πνευματικό έργο, κριτικά και διαλογικά και όχι βίαια. "Κάπως έτσι ο φασισμός απλώνει ρίζες..." καταλήγει το σημείωμα. Ας το έχουμε όλοι υπόψη μας, ειδικ
ά στην περίεργη αυτή εποχή που ζούμε!


Θέλω να ζω σε μια χώρα με αξιοπρέπεια.
Σε μια χώρα που θα μπορώ να σκέφτομαι ελεύθερα και που δεν θα φοβάμαι τους κάθε λογής τραμπούκους..
Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με τηλεφώνημα από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
 Σε μία (!) ώρα θα δικαζόταν «κατεπείγουσα» αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να απαγορευτεί η παράσταση «CORPUS CHRISTI».
Διαμαρτυρήθηκα έντονα γιατί ούτε εγώ ούτε ο Λαέρτης Βασιλείου θα προλαβαίναμε να βρούμε δικηγόρο να μας εκπροσωπήσει. Ήταν ανένδοτοι. Ξεκίνησε αγώνας δρόμου που είχε ευτυχή κατάληξη μιας και η αίτηση απορρίφθηκε.
Αλλά η χαρά μας δεν κράτησε πολύ..
Ενημερωθήκαμε ότι έξω από το «Χυτήριο» είχαν συγκεντρωθεί άτομα για να διαμαρτυρηθούν και ότι είχε καταφτάσει ομάδα ΜΑΤ για την προστασία μας.
Αυτό που ακολούθησε, είναι φαιδρό αλλά και τρομακτικό.
Άτομα που μας καταριόντουσαν, μας προπηλάκιζαν, μας χλεύαζαν αλλά και που εκτόξευσαν απειλές κατά της ζωής του Λαέρτη Βασιλείου.
Αισθάνομαι ότι έχω υποστεί βιασμό.
Νιώθω ταπεινωμένη ως Ελληνίδα και Χριστιανή Ορθόδοξη. Και δεν θα ξεχάσω αυτή τη νύχτα.
Κατέφτασαν φίλοι για συμπαράσταση, ήμασταν στα τηλέφωνα με το ΣΕΗ, ζήσαμε τη βία τους που δεν την προκαλέσαμε.
Το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι αδιαπραγμάτευτο.
Και κάπου εκεί, θυμήθηκα το συναίσθημα που ένιωσα όταν πρωτοδιάβασα το έργο «CORPUS CHRISTI».
“ΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ – ΟΧΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ».
Κάνουμε θέατρο με την καρδιά μας – όχι με ό, τι θέλουν να μας υποβάλλουν ως σωστό ή μη σωστό.
Και στη δημοκρατία όπως και στην τέχνη, την επιλογή την έχει ο λαός.
Εικόνες θεάτρου με δύναμη της αστυνομίας για προστασία των ηθοποιών – ανήκουν σε ένα εφιαλτικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
για xθες είχαν άποψη για το «CORPUS CHRISTI», αύριο θα καίνε βιβλία ή ένα πίνακα ζωγραφικής…
Και κάπως έτσι ο φασισμός απλώνει ρίζες…


Μετά τους ΕΜΙΓΚΡΕΔΕΣ του Σ. Μρόζεκ (1ο βραβείο σκηνοθεσίας στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου το 2005) και το ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ του Λ. Βασιλείου (Bραβείο Μέλλοντος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στο Σαράγιεβο το 2008), ο Λαέρτης Βασιλείου επιστρέφει σκηνοθετικά, και πάλι με ένα all male cast, αυτή τη φορά με το αιρετικό έργο CORPUS CHRISTI του Τέρενς ΜακΝάλι. Καταπιάνεται για άλλη μια φορά με το αγαπημένο του θέμα: τη διαφορετικότητα. Σε μια κοινωνία που παραπαίει ανάμεσα σε χαμένες αξίες και ιδανικά, τι θα συνέβαινε και ποιος θα ήταν ο άνθρωπος στου οποίου το πρόσωπο θα βρίσκαμε τη λύση; Επανεξετάζοντας και αναδημιουργώντας την πιο γνωστή ιστορία του κόσμου, ο Λαέρτης Βασιλείου και η ομάδα ARTISAN μας καλούν να τους ακολουθήσουμε... σε ένα διαφορετικό ταξίδι αυτογνωσίας, έχοντας για μοναδικό όπλο τη φράση: "ΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ". 
Η ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση: συναντιούνται σε ένα ταξίδι που χαρακτηρίζει από τους έρωτές, την αγάπη, την τάση τους για καριέρα, τη φιλία που δοκιμάζεται, την προδοσία ως την άλλη όψη της θυσίας. 
Κι όμως... σε αυτή την πολύ παλιά και γνωστή σε όλους ιστορία υπάρχει κάτι καινούριο. Γιατί η ίδια Ιστορία άλλωστε αυτό μας αποδεικνύει: ότι η Αλήθεια κάθε φορά κρύβεται (λανθάνει) σε αξίες της εκάστοτε εποχής. 
Το Κόρπους Κρίστι λοιπόν για εμάς είναι ένα κείμενο που αφηγείται με καινούριο τρόπο την πιο παλιά και πλέον αμφιλεγόμενη ιστορία για τον Άνθρωπο: σε μία εποχή που περισσότερο από ποτέ παλεύουμε να φιλτράρουμε τα όσα μας έχουν σερβιριστεί ως επίσημη Αλήθεια και ως επίσημη ιστορία και προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας τόσο ως μεμονωμένα όντα ως και ως μέλη ενός συνόλου (κοινωνίας – έθνους) που μεταλλάσσεται… το κλίμα των ημερών, η υποκρισία σε όλα της τα μεγαλεία, η υπερ-κατανάλωση, η ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι, η τάση προς αλληλεγγύη, η αμφισβήτηση της Εκκλησίας και του Κράτους, η ανάγκη για να βρούμε τη Φωνή μας. 



Συντελεστές : 
Απόδοση - Βάσια Παναγοπούλου & Λαέρτης Βασιλείου
Σκηνοθεσία & Μουσική Επιμέλιεια - Λαέρτης Βασιλείου
Επιμέλεια Κίνησης - Μαριέλα Νέστορα

Φωτισμοί - Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βίντεο - Χρήστος Δήμας

Παραγωγή – Artisan


Παίζουν:
Α. Αχτάρ, Θ. Ελευθεριάδης, Σ. Κυριάκος, Ν. Μοναστηριώτης, Σ. Οικονόμου, Η. Παπακωνσταντίνου, Τ. Παπανικολάου, Ι. Παπλωματάς, Α. Σκεύης, Γ. Σοφιανός, Φ. Τσοτουλίδης, Ν. Φαρμάκης και ο Λαέρτης Βασιλείου.


Ημέρες & Ώρες  : Κάθε Πέμπτη 9.15 και κάθε Παρασκευή (μεταμεσονύκτια) στις 23.30

Τιμές : Γενική είσοδος 16 ευρώ, φοιτητικό 9 ευρώ

Διάρκεια παράστασης:  110 λεπτά (με διάλειμμα)