Pages

Ο Chris Cooper στο Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου



O σπουδαίος βρετανός συγγραφέας, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company, Chris Cooper επιστρέφει για το καθιερωμένο του ραντεβού με το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου τον Ιανουάριο του 2013 (από 11 έως 20 Ιανουαρίου 2013), το οποίο φέτος συμπληρώνει 9 χρόνια, στο πλαίσιο σεμιναρίου με θέμα «Η δική μας Ιστορία…». Κάτω από αυτή τη θεματική ομπρέλα θα πραγματοποιηθούν: master class, διδασκαλία στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και ανοιχτή παρουσίαση μέρους αυτών των εργαστηρίων στο θέατρο Πόρτα (14 Ιανουαρίου 2013). Οι εγγραφές για το σεμινάριο θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.

Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk). Η ομάδα Θεάτρου στην Εκπαίδευση Big Brum με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον ίδιο ιδρύθηκε το 1982. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση και του θεάτρου για νέους. Επιδοτούμενη από το Arts Council της Αγγλίας παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου.

Οι διδασκαλίες του Chris Cooper θα είναι μια πρακτική διερεύνηση της χρήσης της ιστορίας στο σύγχρονο εκπαιδευτικό Δράμα και θέατρο, ιδιαίτερα μέσω του έργου του σπουδαίου βρετανού δραματουργού Edward Bond, ως εργαλείο για να αντιληφθούμε τον εαυτό μας ως κοινωνικό, ιστορικό και ανθρώπινο ον. Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους είχαν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους επιθυμούν να τον παρακολουθήσουν για πρώτη φορά.
H διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά. Οι συμμετέχοντες στο master class θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Chris Cooper να εφαρμόζει στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας. Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης του Master Class σε όλους τους συμμετέχοντες. Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 20 ώρες.
Tη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, στις 18.00 στο Θέατρο ΠΟΡΤΑ θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση, ελεύθερη στο κοινό, όπου ο Chris Cooper θα παρουσιάσει με τις ομάδες των παιδιών τη δουλειά τους. Με αυτή την αφορμή θα μπορέσει να μοιραστεί επί πλέον με το κοινό τις βασικές αρχές του Δράματος και Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TIE), όπως αυτές διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς. Στην παρουσίαση θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά. Η είσοδος στην παρουσίαση είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Εργαστηρίου, στο τηλ. 210 32 49 829.