Pages

ΈΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΒΙΚΟΣ ΝΑΧΜΙΑΣ


Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος δάσκαλος των στροβιλισμών, του Ι-Τσίνγκ και του διαλογισμού Βίκος Ναχμίας σε ηλικία 64 ετών.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1951. Ηγήθηκε στη ζωή του τριών τέτοιων κύκλων διδασκαλίας. Σπούδασε κοντά στον αυστριακό στοχαστή και φιλόσοφο Άρνολντ Κάιζερλινγκ. Εκπαιδεύτηκε για πολλά χρόνια με τον Ελβετό μύστη-ψυχοθεραπευτή Μάνουελ Σοχ. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ψυχοθεραπείας και ήταν σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων. 
Το 2010 ανέβασε στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση «Τα λόγια της Κασσάνδρας» με την Όλια Λαζαρίδου και το 2011 σκηνοθέτησε στο Εθνικό θέατρο την Αμαλία Μουτούση στην ανάγνωση της ραψωδίας Ω της Ιλιάδας. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Bios η περφόρμανς Στροφοδίνη 3, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του ίδιου, ένα μυστικιστικό θέαμα εμπνευσμένο από την ποίηση του Ρουμί βασισμένο στον δερβίσικο εκστατικό στροβιλισμό. 
Έχει εκδώσει δύο βιβλία: «Μικρό απάνθισμα από την ποίηση του Ρουμί» (εκδ. Ντέφι) και «Θέατρο Τσέπης, Οκτώ Μονόπρακτα του Κοκτώ» (εκδ. Αγρα). Βαθύς γνώστης της ποίησης (μεταφραστής του Ρουμί και του Ρίλκε) και δεινός γνώστης του εσωτερισμού της Ανατολής. Μια σπάνια αύρα θρησκευτικής ευλάβειας και ελευθερίας τύλιγε την προσωπικότητά του. Ένας ήταν. Ανήκε στον τύπο προσωπικότητας που ονομάζεται φαιά εξοχότης.  
Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Βίκου Ναχμία, ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Λίγο πριν η παράστασή του παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Βίκος Ναχμίας έφυγε από τη ζωή. Γνώστης της ποίησης, του εσωτερισμού της Ανατολής αλλά και των διδαγμάτων της ψυχοθεραπείας, μετέφερε δημιουργικά την ευρεία παιδεία του  σε μια ιδιαίτερη θεατρική τέχνη. Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του."