Pages

SAF- SANTORINI ARTS FACTORY - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2015



Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) άνοιξε τις πόρτες του πιλοτικά το καλοκαίρι του 2014, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν από τους βασικότερους πυρήνες πολιτιστικής δράσης στο νησί της Σαντορίνης και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και ένα σταυροδρόμι πολιτισμού. Με βασική προτεραιότητα το ίδιο το νησί και τους κατοίκους του, το SAF οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα ενισχύει την προβολή του νησιού, της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας του, τις σύγχρονες δραστηριότητες και τα υλικά και πολιτισμικά αγαθά που έχει να προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που φιλοξενεί κάθε χρόνο. H παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του SAF για το καλοκαίρι του 2015 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Ιουνίου στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι.

Ταυτόχρονα με την πρώτη σεζόν του Φεστιβάλ, τέθηκε σε λειτουργία, εντός του ίδιου χώρου, και το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, εκεί ακριβώς όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού Εργοστασίου. Ως ένα σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο, φιλοξενεί στους χώρους του Art Shop με επιλεγμένα δείγματα του ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα, βιβλία, μουσική, καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.
Το καλοκαίρι του 2015 εξαιρετικοί καλλιτέχνες συμπράττουν μαζί μας. Θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις & εγκαταστάσεις, χορός, μουσικά σύνολα, συναυλίες, κλασική και νέα δραματουργία, εκπαιδευτικά προγράμματα, θέατρο για παιδιά και εφήβους, μετακλήσεις από το εξωτερικό, συμπράξεις με διεθνή ινστιτούτα πολιτισμού, συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και άλλους φορείς παγκοσμίου κύρους, όπως και μια υψηλή αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, συνθέτουν το μωσαϊκό της νέας πνοής που φιλοδοξεί να φέρει το SAF στα καλλιτεχνικά στεγανά των ελληνικών φεστιβάλ.
Για το λόγο αυτό, το SAF τιμήθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Θεσμό EFFE (Europe for Festivals,Festivals for Europe) ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης για τη σεζόν 2015 – 2016.