Pages

H ανάκαμψη αρχίζει από το "Μεταξουργείο" ...


Τι θα δούμε την χειμερινή περίοδο 2012 – 2013: Ένα πλούσιο και δυναμικό θεατρικό πρόγραμμα παρουσιάζει το Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο κλίμα ηττοπάθειας και μιζέριας, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Άλλωστε το θέατρο πρωτοστατούσε πάντα στις δύσκολες συγκυρίες...



Με την ανατρεπτική κωμωδία "Η Άλωση της Κωστάντιας", από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη (των Εκδόσεων της Εστίας), σε διασκευή Χρήστου Βαλαβανίδη ανοίγει την αυλαία της η Κεντρική Σκηνή του θεάτρου από 22 Νοεμβρίου, μυώντας μας σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη από τις γεύσεις, τα αρώματα και τους καημούς του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Δύο γυναίκες φίλες, σύγχρονες Ελληνίδες της Πόλης, η Άννα Βαγενά και η Ελένη Γερασιμίδου, ζουν και βιώνουν μέσα από τη διήγηση ενός γράμματος ανείπωτες καταστάσεις! Μια ιστορία που έχει ρίζες στον Ελληνισμό της Πόλης και φτάνει μέχρι την Ελλάδα του σήμερα ξεδιπλώνεται, και η συγκινησιακή φόρτιση εναλλάσσεται με το χιούμορ και την ελπίδα. Συντελεστές : Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια : Χρήστος Βαλαβανίδης, Σκηνικά – κοστούμια : Κώστας Βελινόπουλος, Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν : Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου και Βασίλης Παλαιολόγος.
Στην Β Σκηνή Το Θέατρο Μεταξουργείο σε συνεργασία με την εταιρία Θεάτρου Scene 10- 7 θα παρουσιάζει από το β' δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, κάθε Δευτερα και Τρίτη την παράσταση «Θα σου πω μια Ιστορία», η οποία είναι βασισμένη στα διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά. Το ανέβασμα του έργου προέκυψε από ένα σεμινάριο αφηγηματικού θεάτρου, που πραγματοποίησε η σκηνοθέτης της παράστασης και το αποτέλεσμα του οποίου ήταν εξαιρετικό. Δέκα νέα παιδιά, νέοι ηθοποιοί, ζωντανεύουν με ευαισθησία, χιούμορ και συγκίνηση τα πρόσωπα των διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου. Συντελεστές : Σκηνοθεσία : Άννα Βαγενά,  Μουσική : Γιάννης Καραγιάννης. Παίζουν : Σύλβια Αννουσάκη, Αγγελική Γκαλμπένη, Αλεξάνδρα Γώγου,  Δέσποινα Αποστολίδου, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Τζένη Κοσμίδου, Ηρώ Μητρούτσικου, Κωνσταντίνος Πολύζος, Δήμητρα Ταμπάση, Ελευθερία Χρυσικοπούλου. 
"Η τύχη της Μαρούλας": Το κλασσικό πλέον  αριστούργημα του ελληνικού δραματολογίου του Δημητρίου Κορομηλά, ανοίγει από 11 Νοεμβρίου την αυλαία της Παιδικής και Νεανικής Σκηνής του θεάτρου Μεταξουργείο σε συνεργασία με την   την Scene 10- 7 , συστήνοντας στους νεώτερους θεατές το κωμειδύλλιο, ένα ελληνικό θεατρικό είδος που πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ανανεώνοντας το θέατρο της εποχής του και  βάζοντας τις ρίζες στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Η Πρεμιέρα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ όπου θα δίνονται καθημερινά παραστάσεις για σχολεία.
Οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την παράσταση να γνωρίσουν μια Ελλάδα διαφορετική, έντιμη, τα ήθη της οποίας έχουν πλέον ξεθωριάσει, γεματη από αρώματα, πλημμυρισμένη με αισιόδοξους ήχους. Η Μαρούλα, είναι μια απλή κοπέλα από ένα χωριό της Άνδρου που πάει να δουλέψει  σε ένα σπίτι στην Αθήνα. Μέσα από την χιουμοριστική και κεντημένη γραφή του Κορομηλά, παρακολουθούμε τη ζωή των υπηρετών, σε ένα αστικό σπίτι της Αθήνας στα τέλη 19ου αιώνα. Το έργο είναι γεμάτο μουσική, τραγούδια και χορό - άλλωστε το κωμειδύλλιο σαν θεατρικό είδος, είναι ο προπομπός  του ελληνικού μουσικού θεάτρου.
 Η τύχη της Μαρούλας ήταν μια μεγάλη προσωπική επιτυχία της Άννας Βαγενά που ανέβηκε στο Θεσσαλικό θέατρο το 1976, με την ίδια πρωταγωνίστρια στο ρόλο της Μαρούλας. Σήμερα σκηνοθετεί, αυτή τη σπουδαία παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με τη μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη, δίνοντας μέσα απ' την εμπειρία της και την αγάπη της όλη την φροντίδα που αρμόζει στο παιδικό θέατρο. Παραστάσεις για σχολεία: Τετάρτη με Παρασκευή και Σάββατο μεσημεριανή για το κοινό. Στην Αθήνα θα παρουσιάζεται στο θέατρο Μεταξουργείο από Κυριακή 11/11/12 και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 12μ.μ.  ΣυντελεστέςΣκηνοθεσία : Άννα Βαγενά, Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Επιμέλεια σκηνικών – κουστουμιών :  Κώστας Βελινόπουλος, ΠαίζουνΑγγελική Γκαλμπένη, Νικόλας Βατικιώτης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Ηρώ Μητρούτσικου, Δημήτρης Όντος, Κων/νος Πολύζος, Χρήστος Ροδάμης, Κων/νος Συνετός.
Το θέατρο Μεταξουργείο περιοδεύει... με την πολιτική επιθεώρηση του Λάκη Μπέλλου και του Γιώργου Γαλίτη "Όσα παίρνει ο άνεργος", που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Η Άννα Βαγενά ξαναγυρίζει στο αγαπημένο της είδος, την επιθεώρηση, μετά από 20 χρόνια. Η σημερινή συγκυρία το απαιτεί άλλωστε! Το χιούμορ και η αισιοδοξία είναι τα μόνα όπλα ενάντια στην κρίση και η επιθεώρηση είναι η ναυαρχίδα! 
Γι’αυτό το σκοπό έχει συνταχθεί δίπλα στην Άννα Βαγενά και η θρυλική Βαγγελίτσα από τη Ραχούλα.... Τη Βαγγελίτσα που αγάπησαν οι παλαιότεροι και θα γνωρίσουν οι νεώτεροι. Μετά την Λάρισα η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Θέατρο “Αριστοτέλειο”, στη Θεσσαλονίκη από 24 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου και μετά θα ακολουθήσει περιοδεία. Συντελεστές : σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά, μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης, σκηνικά – κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν: Άννα Βαγενά, Σοφία Αλεξανιάν, Ηλιάνα Αραβή, Γιώργος Γιαννακάκος, Κατερίνα Θεοχάρη, Σταύρος Καλλιγάς, Νίκος Μπουρνιάς, Βασίλης Μυλωνάς.