Pages

Από τον Νοέμβριο η Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ιονέσκο στο Θέατρο Βικτώρια


Με όπλα του το γέλιο, την διασκέδαση και την μουσική ρίχνεται στη μάχη της επόμενης θεατρικής σεζόν το Θέατρο Βικτώρια, που επανέρχεται με την Φαλακρή Τραγουδίστρια του Ε. Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού, παράσταση που είχε σπάσει ταμεία τις χρονιές 2004-2006 στα θέατρα Επί Κολωνώ, ΚΘΒΕ και Βικτώρια αποσπώντας πλήθος θετικών κριτικών από τον Τύπο και θα παρουσιαστεί φέτος με νέα διανομή στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου της οδού Μαγνησίας.


Το έργο είναι μια ντανταϊστική κωμωδία του παραλόγου που παρωδεί και χλευάζει το κενό της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της οποίας αυτό που λέγεται είναι κατ’ απόλυτη κυριολεξία. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό που λέγεται στερείται κάθε νοήματος;
Ο Ιονέσκο τοποθέτησε τέσσερις ανθρώπους επί σκηνής, τους απογύμνωσε από οποιαδήποτε προσωπικότητα, πρωτοβουλία ή ευθύνη, τους κλείδωσε στον κώδικα των συμβάσεων τους και τους έβαλε κατόπιν να συναντηθούν και να συνεννοηθούν. Και σα να μην έφτανε αυτό, τους πρόσθεσε τον ατίθασο χαρακτήρα μιας καμαριέρας, ενώ στη μέση περίπου του έργου τους στέλνει κι έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Έναν πυροσβέστη, που έχει πάρει σβάρνα τα σπίτια της περιοχής και ψάχνει... μια πυρκαγιά.
Το πλούσιο σε συμβολισμούς αποτέλεσμα είναι τόσο ξεκαρδιστικά κωμικό, που οι θεατές συχνά διακόπτουν την παράσταση από τα γέλια!  Η ισοπέδωση των πάντων και η «ανοησία», με την ουσιαστική έννοια του όρου, επικρατεί ως κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και αναδεικνύεται ως κάτι απόλυτα αληθινό. Το ρεαλιστικό ανέβασμα του έργου, από τον Δημήτρη Κομνηνό, αναδεικνύει καυστικά αυτή την «ανοησία» - συνθήκη που κυριαρχεί στη κυνική καθημερινότητα της Ελλάδας του 2012 - και καθιστά το έργο ιδιαίτερα επίκαιρο.
Σημειωτέον ότι η Φαλακρή Τραγουδίστρια, παρ’ όλο που κάνει αισθητή την παρουσία της, όπου κι αν έχει παιχτεί, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ επί σκηνής....!
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Φαλακρή Τραγουδίστρια παίζεται αδιάκοπα από το 1958 στο μικρό θέατρο του Υσέτ του Παρισιού, είναι το δεύτερο πιο πολυπαιγμένο έργο στην Ευρώπη (μετά την Ποντικοπαγίδα της Άγκαθα Κρίστι) ενώ ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές που παρήλασαν από τις θέσεις του κοινού, έχει ξεχωρίσει το γέλιο της θρυλικής Έντιθ Πιάφ η οποία έλεγε: «Έρχομαι και ξανάρχομαι να δω τη Φαλακρή Τραγουδίστρια όταν είμαι μελαγχολική!».
Επίσης στο Φουαγιέ του θεάτρου η Ζώγια Σεβαστιανού ακροβατεί "Στη Σκοινί" με την Δήμητρα Αθηναϊδου στο πιάνο, καυστική διάθεση, τρελό γέλιο και πολλά τραγούδια, παρουσιάζοντας μιας μουσική performance, με πρόζα σε κείμενα των Γ. Ξανθούλη, Π. Καναράκη, Θ. Πετρόπουλου και Ζ. Σεβαστιανού (για λίγες παραστάσεις) χαρίζοντας μια ξεκαρδιστική νότα στην παράνοιά μας.
"Στην ανάποδη ζωή μας κυριαρχεί το παράλογο ως λογικό, το προφανές ως αυτονόητο και το στραβό ως δεδομένο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι καταξιωμένοι συγγραφείς που μου εμπιστεύθηκαν τα κείμενα τους - στα οποία πρόσθεσα κι εγώ ένα δικό μου. Με πυξίδα, λοιπόν, τον κόσμο όπως μας ξεδιπλώνεται αντλήσαμε μαζί με τη Δήμητρα Αθηναΐδου το μουσικό υλικό με το ποίο «δέσαμε» σε παράσταση αυτά τα τέσσερα χιουμοριστικά αλλά και ανθρώπινα κείμενα και έχουμε την τιμή να σας τα παρουσιάζουμε στο φουαγιέ – μπαρ του THATROVICTORIA κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Είναι μια παράσταση μιας μόνο ώρας, ένα θεατρικό «σφηνάκι» θα έλεγα...διότι ως γνωστόν, όλος ο κόσμος μια «ΣΚΟΙΝΙ...»!!!", σημειώνει καυστικά η Ζώγια Σεβαστιανού.


ΔΙΑΝΟΜΗ:
Κα Σμιθ: Ζώγια Σεβαστιανού
κος Σμιθ: Γιώργος Στριφτάρης
Κα Μάρτιν; Ανατολή Aθανασιάδου
Κος Μάρτιν: Μελέτης Γεωργιάδης
Υπηρέτρια: Χαρά Τσιώλη
Πυροσβέστης: Αναστάσης Κολοβός

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Γιώργος Πρωτοπαπάς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κομνηνός
Σκηνικά / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Μουσική / visuals: Ανδρέας Τρούσσας
Φωτισμοί: Βαγγέλης Κάνδιας
Χορογραφίες: Πάνος Μεταξόπουλος
Τραγουδούν: Βασιλική Ρόρρη, Νεκτάριος Γεωργιάδης
Εκφωνητής: Κώστας Τερζάκης

INFO:
ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2012
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή, Σάββατο 9:00μμ & Κυριακή: 8:00μμ
Διάρκεια: 90 λεπτά