Pages

Γεύση από τον θεατρικό χάρτη της Αθήνας την ερχόμενη θεατρική σεζόν


Θεατρικά έργα που μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη, διασκευές ταινιών που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σάτιρα αναπόφευκτα επηρεασμένη από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής μας και δυο έργα του Βρετανού συγγραφέα Τζον Πρίστλεϋ - "Ο επιθεωρητής έρχεται" και  "Εμείς και ο Χρόνος"- δίνουν ραντεβού από Οκτώβρη με το θεατρόφιλο κοινό.

Έτσι η Ελληνική Θεαμάτων παρουσιάζει στο θέατρο Εμπορικόν, για πρώτη φορά στην χώρα μας τη παράσταση "Κράμερ εναντίον Κράμερ" σε συν-σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη με την Δάφνη Λαρούνη ,απόδοση Μιρέλλας Παπαοικονόμου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τον Δημήτρη Αλεξανδρή στον ρόλο του Τέντ, που είχε υποδυθεί ο Ντάστιν Χόφμαν και την Μαρία Ζορμπά στο ρόλο της Τζοάνα που είχε υποδυθεί αντίστοιχα η Μέρυλ Στρηπ. 
Την αγαπημένη κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος" σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια θα φιλοξενήσει για την χειμερινή περίοδο 2012-13 το θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης με πρωταγωνιστές τον Σπύρο Παπαδόπουλο και την Κατερίνα Παπουτσάκη και ένα λαμπρό καστ ηθοποιών αποτελούμενο από τους Ταξιάρχη Χάνο, Τζένη Μπότση, Κάκια Ιγερινού κ.α. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο στα τέλη της δεκαετίας του 50, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και το 1960 μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη.
Μνημόνιο και Ανώνυμους παντρεύονται θεατρικά, μέσα από τον κωμικό μονόλογο υπό τον ευρηματικό τίτλο "Μnimonimous" που θα παρουσιαστεί το χειμώνα στο θέατρο Προσκήνιο, σε σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο αποτυπώνοντας το χρονικό της προσωπικής κρίσης ενός απλού, τυπικού, καθημερινού, άνεργου Έλληνα, που ταυτόχρονα είναι και πανελλαδική. Ο Mnimonimous, που δεν είναι άλλος από τον Αριστοτέλη αλλάζει ταυτότητα αφού δεν μπορούσε να είναι αυτός που είναι και με ρούχο μόνο μια Ελληνική σημαία, βγαίνει στο μπαλκόνι και αρχίζει το δικό του προεκλογικό αγώνα βρίσκοντας την ελπίδα μέσα από τον σαρκασμό της πραγματικότητας. 
Η θεατρική διασκευή του σπουδαίου έργου του σεναριογράφου και συγγραφέα Dan Gordon "Rain Man" προγραμματίζεται να παρουσιαστεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη στο Θέατρο Γκλόρια σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και μετάφραση του Θοδωρή Πετρόπουλου με ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Στάνκογλου κ.α.). Η διασκευή βασίστηκε στο κινηματογραφικό σενάριο των Barry Morrow και Ronald Bass. Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντάστιν Χόφμαν και Τομ Κρουζ τιμήθηκε με 4 όσκαρ (ερμηνείας στον Χόφμαν, σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλύτερης ταινίας) , την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και άλλες διακρίσεις ενώ το 2008 παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο West End.

Ο Τζον Πρίστλεϋ έρχεται...

Την τιμητική του θα έχει ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας , με δυο έργα του να παρουσιάζονται κεντρικά θέατρα της Αθήνας. Πρόκειται για το κλασικό έργο "Ο Επιθεωρητής έρχεται" που θα ανεβάσει τον ερχόμενο χειμώνα στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ ο Γρηγόρης Βαλτινός (μετάφραση και σκηνοθεσία) με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον ρόλο του Επιθεωρητή, αφού στο συγκεκριμένο ανέβασμα θα επιχειρηθεί  διαφορετική ανάγνωση του έργου με νεότερο πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο. Επίσης πρωταγωνιστούν η Κερασία Σαμαρά, ο Μάνος Ζαχαράκος, ο Κώστας Βασαρδάνης, η Ευτυχία Γιακουμή  και ο Στάθης Νικολαϊδης. Τα ζητήματα της ατομικής ευθύνης και της κυκλικής επαναλαμβανόμενης τροχιάς του χρόνου αποτελούν ισχυρά κεντρικά θεματικά μοτίβα που απασχολούν τον συγγραφέα και στο έργο του "Εμείς και ο χρόνος", που θα παρουσιαστεί από την νέα σεζόν στο θέατρο Altera Pars, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν με την Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κυρίας Κόνγουεϋ. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό πείραμα με το χρόνο, που βάζει στο μικροσκόπιο τον άνθρωπο και παρατηρεί τις αντιδράσεις του, στην απώλεια, στην αποτυχία και στο θάνατο, αποδεικνύοντας πως η φύση του ανθρώπου δεν διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος.