Pages

"ΒΑΤΡΑΧΟΙ", "ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ", "ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" ΚΑΙ "ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΤΡΑΓΩΔΩ" ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ



Τέσσερις παραστάσεις ανακοίνωσε για το θερινό του ρεπερτόριο το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για τα έργα "Βάτραχοι" του Αριστοφάνοι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα,  "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη της Λυδίας Κονιόρδου,  "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με Αρετούσα την Μαρία Κίτσου, και "Τω Αγνώστω Τραγωδώ" του Λάκη Λαζόπουλου, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, δίνοντας παράλληλα στην δημοσιότητα τον οικονομικό απολογισμό για την περίοδο από 1/09/13 έως 2/02/14 που με βάση τα στοιχεία φαίνεται πως σημείωσε θετικό πρόσημο, με αύξηση εσόδων και θεατών και μείωση δαπανών.

Την μάχη για τον θρόνο της τραγωδίας ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο παρακολουθεί ο Διόνυσος ως θεός του θεάτρου και κριτής στην κωμωδία του Αριστοφάνη "Βάτραχοι", που παίχτηκαν στα Λήναια το 406 π.Χ. αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, αποτελούν και μια πρώτη "άτυπη" φιλολογική κριτική, εξαιτίας της ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δυο τραγικών. Οι Βάτραχοι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Εθνικό το 1959, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Στην παράσταση παίζουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος κ.α.
Η Λυδία Κονιόρδου θα σκηνοθετήσει την τραγωδία "Ιππόλυτος" του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. κατά τα Μεγάλα Διονύσια, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοανέβηκε το 1937 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και μουσική Δημήτρη Μητρόπουλου. Το 1954, επαναλήφθηκε με νέα διανομή, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αποτελώντας μια «ανεπίσημη πρώτη» για τα Επιδαύρια, που εγκαινιάστηκαν ως θεσμός την αμέσως επόμενη χρονιά. 
Το έργο αφηγείται την ιστορία του Ιππόλυτου, που για να τον τιμωρήσει η Αφροδίτη, επειδή αρνήθηκε να τις αποδώσει τιμές, έπλεξε το δίκτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στην μητριά του Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον πρόγονο της. Η Φαίδρα εξομολογείται, μέσω της παραμάνας της, το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση. Η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά, προκειμένου να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα για το Θησέα, με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την πρόσβαλε. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή και διαβάζοντας το γράμμα μαθαίνει πως αιτία του θανάτου της είναι ο Ιππόλυτος, που τάχα τόλμησε να την πειράξει. Ο Ιππόλυτος, δεσμευμένος με όρκο, αποσιωπεί τα κίνητρα της Φαίδρας και αφήνεται στην οργή του Θησέα, ο οποίος ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά. Η Άρτεμη αποκαθιστά την τιμή του αδικοχαμένου πιστού της, αλλά ο Ιππόλυτος, θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνει στα χέρια του απαρηγόρητου Θησέα.
Στην παράσταση σκηνοθετεί και παίζει η Λυδία Κονιόρδου, μαζί με ένα λαμπρό καστ ηθοποιών όπως ο Νίκος Κουρής, η Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέμις Πάνου, Μάρθα Φιντζήλα, Φαίδων Καστρής κ.α.
Τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου, την κορωνίδα του κρητικού πνεύματος, και ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής - και ευρωπαϊκής- αναγεννησιακής λογοτεχνίας, με αναγνωρισμένη διαχρονική αξία, αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους. Πρόκειται για ένα θησαυρό της παράδοσης μας, με τον οποίο γαλουχήθηκαν πολλές γενιές ελλήνων, αφού "τραγουδιέται" περισσότερο από 400 χρόνια, αποτυπώνοντας την τρυφερότητα του νεανικού έρωτα, την ρωμαλέα ελληνική ψυχή αλλά και την ασύλληπτη ομορφιά της κρητικής διαλέκτου. 
Τω Αγνώστω Τραγωδώ του Λάκη Λαζόπουλου
ΟΙ ηθοποιοί του εθνικού θεάτρου, έχουν μαζευτεί και διαβάζουν τραγωδίες για να αποφασίσουν ποια θα ανεβάσουν το καλοκαίρι που έρχεται.
Παράλληλα, μιλάνε για τα προσωπικά τους προβλήματα, τις δικές τους μικρές καθημερινές τραγωδίες. 
Η είδηση που έρχεται τους αναστατώνει. 
Λόγω της οικονομικής κρίσης, θα υπάρχει budget μόνο για τα κοστούμια και τα σκηνικά μιας τραγωδίας, η οποία θα παίζεται για πολλά χρόνια έως ότου υπάρξει καινούριο budget.

- Θα παίζουμε λοιπόν την ίδια τραγωδία για 10 χρόνια???
- Θα τρελαθούμε!!
- Και ποια θα είναι αυτή η τραγωδία?
- Πως θα αποφασίσουμε?

Ο μεταφυσικός της παρέας κάνει τη δική του πρόταση!
Θα καλέσει από το παρελθόν, τους πιο βασικούς ήρωες των τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευρυπίδη, στους οποίους θα κάνουν ακρόαση για να επιλέξουν αυτόν τον οποίο θα τραγωδήσουν τα επόμενα χρόνια.
Η μεταφορά μέσα στο χρόνο αρχίζει. Οι ήρωες των τραγωδιών θα έρθουν στο σήμερα και θα διαγωνιστούν για το ποιος θα παραμείνει.
Η συνάντηση αυτή είναι η αφορμή για να γνωρίσουν τον καινούριο άγνωστο τραγωδό!
Και όλοι μαζί θα στηρίξουν τη τραγωδία του. Αυτή που ζει στο σήμερα.

Είναι ο πόνος διαφορετικός στο τώρα. Ή μήπως είναι ο ίδιος?
Είμαστε ο καθένας στη ζωή αυτή για τους δικούς του λόγους ή υπάρχει ένας κοινός λόγος για τον οποίο είμαστε όλοι εδώ?


Η κωμωδία εισχωρεί στα βάθη της τραγωδίας και η συνάντηση αυτή είναι που θα χαρακτηρίσει τη παράσταση, " Τω Αγνώστω Τραγωδώ ".

Οικονομικός Απολογισμός

 Σε 113.826 θεατές, 1.285.350 ευρώ εισπράξεις, 4.17% μείωση εξόδων από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί μπορεί να συνοψισθεί η εικόνα του οικονομικού απολογισμού για την περίοδο από 1/09/13 έως 2/2/2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης με αφορμή την παρουσίαση των θερινών παραγωγών της πρώτης σκηνής της πόλης, με τα έσοδα μόνο για τον μήνα Ιανουάριο να κυμαίνονται ενδεικτικά σε 391.170 ευρώ, σε σύνολο 11 παραγωγών στις οποίες πήραν μέρος 127 ηθοποιοί. 
Αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής: 

ΘΕΑΤΕΣ: 113.826
Αύξηση 48,5%
Αντίστοιχο διάστημα πέρυσι 1/9/2012 έως 2/2/2013: 76.603 θεατές

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ: 1.285.350 ευρώ
 

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ: 4,17% από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί
 
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 14,13 ευρώ
Μείωση 26%, πέρυσι ο μέσος όρος ήταν 19 ευρώ

ΕΣΟΔΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 (ενδεικτικά): 391.170 ευρώ
Πέρυσι τα έσοδα τον αντίστοιχο μήνα ήταν 283.423 ευρώ
 
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Ιανουάριος 2014: Σε 11 παραγωγές πήραν μέρος 127 ηθοποιοί
Φεβρουάριος 2014: Σε 13 παραγωγές εργάζονται 139 ηθοποιοί
Μάρτιος 2014: Σε 11 παραγωγές 123 ηθοποιοί