Pages

Ένα Στεφάνι - Όαση Τέχνης και Συγκίνησης στο Παλλάς


Πολύ ευτυχισμένοι και χαρούμενοι που θα ξαναβρεθούν μαζί, αυτή την φορά στην σκηνή του Παλλάς, δήλωσαν όλοι οι συντελεστές της παράστασης "Το Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, που παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με το Εθνικό από 28 Σεπτεμβρίου και για 20 παραστάσεις. 

Το Τρίτο Στεφάνι , έργο που καθιέρωσε τον Κώστα Ταχτσή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2009-2010, συνεχίζει με την ίδια διανομή στους βασικούς πρωταγωνιστές και χωρίς αλλαγές στην παράσταση, την επιτυχημένη του πορεία στην σκηνή του Παλλάς. Η μοναδική αλλαγή που έχει γίνει στην παράσταση αφορά σε μια σκηνή του έργου και συγκεκριμένα στην σκηνή του πάρτι της κατοχής, που αρχικά είχε βασιστεί σε μια upstraight ιδέα του σκηνοθέτη, ώστε να αποκλίνει από την ηθογραφία, με την μουσική να διακόπτει την εξέλιξη της δράσης, η οποία τελικά βελτιώθηκε προς μια κατάσταση που ακολουθεί περισσότερο το μύθο παρά το θέαμα. 
Σε επίπεδο cast τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ενσαρκώνουν και φέτος η Νένα Μεντή και η Φιλαρέτη Κομνηνού έχοντας στο πλάι τους τους:  Τάνια Τρύπη και  Γιάννη Στάνκογλου ενώ έχουν γίνει αλλαγές σε τέσσερις ηθοποιούς του θιάσου είχαν επωμιστεί το βαρύ φορτίο να κάνουν περισσότερες από μια εμφανίσεις σε διαφορετικούς ρόλους και να πείθουν, οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί από τους Κατερίνα Φαλελάκη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Θεοχάρη Ιωαννίδη, Λήδα Μανουσάκη, Τάνια Παλαιολόγου και Έλενα Μόνσου

Σταμάτης Φασουλής: "Είναι σαν κάνουμε από την αρχή το έργο. Σπάνια ηθοποιοί και σκηνοθέτης αισθάνονται έτσι μετά από έναν χρόνο σε μια παράσταση. Εξακολουθώ να είμαι συγκινημένος με αυτό το έργο , γιατί γέρασα και μυαλό δεν έβαλα. Από το 71 το διαβάζω και επανέρχομαι. Το σκεφτόμουνα σαν ταινία, σαν τηλεοπτικό έργο, σαν θεατρικό. Το 74 είχα μια ιδέα να γίνει για το σινεμά. Ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκε. Σε αυτή την δουλειά με ενθαρρύνει πολύ και το βλέμμα των συναδέλφων. Κάναμε κάτι που δεν μας ήταν εύκολο.  Σαν να μην είχαμε τον εαυτό μας ικανό να φτάσει εκεί. Το ενδιαφέρον του κοινού πάντως  παρά τις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας, έχει δείξει μεγάλη ανταπόκριση. Θα χαρώ πάρα πολύ να αποτελέσει μια όαση τέχνης και συγκίνησης. Η παράσταση θα ακολουθήσει πιστά το πνεύμα του Ταχτσή όπως και αυτό που νομίζω ότι έχει καταφέρει , να εναλλάσσεται η ευφροσύνη με την συγκίνηση με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να ξαφνιάζει το κοινό αλλά αντίθετα να το ευχαριστεί και να το θέλγει", δήλωσε ο Σταμάτης Φασουλής.

Νένα Μεντή: " Είναι πολύ σημαντικό σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε να παίζεται ένα τέτοιο έργο που δείχνει μια Ελλάδα, η οποία δεν ήταν και καλύτερη και να βλέπουμε μέσα από αυτή τους εαυτούς μας και το που φτάσαμε. Είμαι πολύ χαρούμενη που ξανακάνουμε το στεφάνι, που παίζω αυτό το ρόλο, που είναι από τα λίγα πράγματα που έχω κάνει με κέφι στην ζωή μου. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έρθει ο κόσμος να μας δει."

Φιλαρέτη Κομνηνού: "Το συναίσθημα είναι μια αφόρητη χαρά, που ξαναβρίσκω την Νίνα, τους συναδέλφους και όλη την ατμόσφαιρα που την είχαμε αφήσει. Και λέω χαρά γιατί είναι τέτοιος ο ρόλος που δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι θα παίξω. Από μια πολύ ωραία τύχη που τον έφερε η ζωή στα χέρια μου αυτό το ρόλο. Πιστεύω ότι εμείς ως γενιά λειτουργήσαμε λίγο περίεργα απέναντι σε αυτές τις γυναίκες, απέναντι στην Νίνα και στην Εκάβη. Τις θεωρούσαμε από εκείνες τις γυναίκες τις μικροαστές, τις καπάτσες,  που θέλανε να έχουνε το κουμάντο του σπιτιού τους σε πατριαρχικές ανδροκρατούμενες οικογένειες. Και τώρα θέλω να πω ότι νιώθω απέραντη τρυφερότητα για αυτόν τον τύπο της Ελληνίδας γυναίκας, που χρόνια αντέχει μέσα στην ελληνική οικογένεια. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να ξανασυναντηθούμε με το κοινό , έτσι όπως το αφήσαμε."