Pages

Συνάντηση των Επιχορηγούμενων Θιάσων με τον Υπουργό Πολιτισμού

Δεκτό έγινε τελικά σήμερα το αίτημα των Επιχορηγούμενων Θιάσων να συναντηθούν με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο για μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, κατόπιν νέας συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 12.00 μ.μ στην είσοδο του ΥΠΠΟΤ. Το πολυπόθητο ραντεβού, που έχει ζητηθεί εδώ και 18 μήνες, κλείστηκε για τις 9 Ιουνίου στις 17.00 μ.μ. 

Την δημιουργία μιας νέας επιτροπής, αποτελούμενης από 14 άτομα από την οποία θα προκύψει ο τελικός αριθμός των ατόμων που θα εκπροσωπήσουν τους επιχορηγούμενους θιάσους, αποφάσισαν σήμερα άνθρωποι του θεάτρου που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του ΥΠΠΟΤ. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους : Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο,  Θανάση Παπαγεωργίου ,  Αιμιλία Υψηλάντη,  Λευτέρη Βογιατζή,  Λυδία Κονιόρδου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δημήτρη Τάρλοου,  Γιώργο Σαχίνη, Νίκο Διαμαντή, Παπαδημητρίου, Γιώργο Χατζηνικολάου, Δήμητρα Σύρου, Βασίλη Πουλατζά και Φώτη Μακρή.

Η 14 μελής επιτροπή θα συγκεντρωθεί την Δευτέρα στις 12.00 στο Θέατρο Πορεία, όπου θα μελετήσει όλα τα ζητήματα που έχει θέσει ο Υπουργός Πολιτισμού και θα εκλέξει μια μικρότερη επιτροπή , γύρω στα 7 άτομα, που θα εκπροσωπήσει τους Επιχορηγούμενους Θιάσους.

Κατά την διάρκεια της σημερινής συγκέντρωσης οι άνθρωποι του θεάτρου μίλησαν για τις παγίδες που ενέχει μια πολιτική που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε παλιούς και νέους αλλά και για αναφορά του Υπουργού σε αδιαφανείς τρόπους λειτουργίας προηγούμενων επιτροπών αξιολόγησης για τις επιχορηγήσεις.


"Ένας Υπουργός που δεν δέχεται να δει τον Σπύρο Ευαγγελάτο, ή την Συντονιστική Επιτροπή είναι ένας Υπουργός, τον οποίο εγώ δεν θέλω " είπε η Αιμιλία Υψηλάντη και συνέχισε "οι νέοι πρέπει να προσέχουν τι τους δίνει η εξουσία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν πολιτισμό που διαχωρίζει τους νέους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες." ενώ σε σχέση με το θέμα των επιχορηγήσεων είπε " Στον προϋπολογισμό που ψήφισε ο κ. Υπουργός υπάρχουν τα 3.000.000 σε δυο κωδικούς. Πάντα οι επιχορηγούμενοι θίασοι έπαιρναν χρήματα από τον επόμενο προϋπολογισμό. Τώρα τα χρήματα του 2011 θα δοθούν για την χρονιά 2011-12 και όχι για την χρονιά 2010-2011 που δεν έχουν δοθεί επιχορηγήσεις, γλυτώνοντας χρήματα. Όσον αφορά στο ζήτημα της αδιαφάνειας η κυρία Υψηλάντη δήλωσε μεταξύ άλλων "προκαλώ όλα τα μέλη των προηγούμενων επιτροπών να απαντήσουν στις κατηγορίες ότι λειτουργούν αδιαφανώς. Ποιός άνθρωπος του θεάτρου θα φορτωθεί με ένα τέτοιο φορτίο, όταν η επόμενη εξουσία θα τον κατηγορεί για αδιαφάνεια." Στο θέμα της αδιαφάνειας και του ηλικιακού διαχωρισμού των καλλιτεχνών αναφέρθηκε και η Λυδία Κονιόρδου : " Στα χρόνια που είμαστε στο θέατρο έχουμε δει Υπουργούς να έρχονται και να παρέρχονται, εμείς όμως είμαστε εδώ και στηρίζουμε τόσα χρόνια το θέατρο. Ο Υπουργός Πολιτισμού σήμερα είναι και αύριο μπορεί να μην είναι. Δεν μπορεί να μας κατηγορεί για αδιαφάνεια και να διαχωρίζει τους νεότερους από τους παλαιότερους."

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος , ο οποίος δεν ήθελε  να μπεί στην Επιτροπή  είπε χαρακτηριστικά για την γενικότερη κατάσταση "Δεν πιστεύω και δεν ελπίζω σε τίποτε".

Τέλος η Αννίτα Δεκαβάλα, μιλώντας για το Θέατρο των Εξαρχείων , που πέρσι δεν έπεσε στην παγίδα να κάνει παραγωγές, είπε σχετικά με το θέμα των επιχορηγήσεων : " Το γεγονός ότι το θέατρο βρίσκεται σε μεγάλη ακμή στην Αγγλία οφείλεται στο ότι το δουλεύει πολύ καλά ο θεσμός των επιχορηγήσεων. Ο Αρθουρ Μίλλερ είχε πει ότι αν επιχορηγήτο το θέατρο στην Αμερική θα είχα γράψει τα διπλάσια έργα. Κανείς δεν είπε να μην δίνονται χρήματα για το νέο αίμα αλλά δεν μπορεί να γίνονται διακρίσεις".