Pages

Ραντεβού την Τρίτη 31/5 στο ΥΠΠΟΤ δίνει η Συντονιστική Επιτροπή των ανθρώπων του θεάτρου

Στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας συγκεντρώθηκαν σήμερα άνθρωποι του θεάτρου για να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, μετά την εκπνοή της διορίας που είχαν δώσει στον Υπουργό την Τρίτη 24 Μαίου, προκειμένου να συναντήσει την Συντονιστική Επιτροπή και δώσει απαντήσεις στο θέμα των επιχορηγήσεων κυρίως του έτους 2010-2011, οι οποίες εκκρεμούν εξ' ολοκλήρου καθώς και προηγουμένων ετών.
"Παρόλο που την Τρίτη 24/05 η Συντονιστική Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία στο Γραφείο του Υπουργού ως την Πέμπτη 26/05 προκειμένου να μας κλείσουν ένα ραντεβού μαζί του και παρόλο που οι ίδιοι ζήτησαν τα τηλέφωνα μας για να μας ενημερώσουν, ουδέποτε λάβαμε κάποιο τηλεφώνημα. Ο κύριος Υπουργός αγνόησε έναν ολόκληρο κλάδο. Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμπεριφορά όχι μόνο για Υπουργό αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει δεσμευτεί να δώσει μια απάντηση", μας είπε η κυρία Αιμιλία Υψηλάντη και συνέχεισε "οι άνθρωποι του χώρου που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην είσοδο του ΥΠΠΟΤ για να διαμαρτυρηθούν για τις επιχορηγήσεις της χρονιάς 2010-2011 , δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται μόνο από επιχορηγούμενα θέατρα αλλά και ηθοποιοί που δουλεύουν σε επιχορηγούμενα θέατρα, δηλαδή εργαζόμενοι που αν τα θέατρα αυτά κλείσουν ή μειώσουν την δουλειά τους θα χάσουν την εργασία τους". 
Η δημοφιλής ηθοποιός μίλησε επίσης για  αδιαφάνεια, αντιδημοκρατικότητα και "θράσος από ανθρώπους χωρίς αρχές που έχουν καβαλήσει το καλάμι της εξουσίας", καθώς μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατήγγειλε ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι συνάδελφοί του έλαβαν και πάλι τηλεφώνημα από το γραφείου του Υπουργού για συναντηθούν προσωπικά και όχι συλλογικά , όπως είχαν ζητήσει.
Οι άνθρωποι του θεάτρου καταγγέλουν ότι τα χρήματα 2010-2011 δεν έχουν εκταμιευτεί , αφού δεν καταρτίστηκε έγκαιρα κάποια επιτροπή που να αποφασίσει ποιοί και πόσα χρήματα θα πάρουν για αυτή την περίοδο, αντίθετα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου που τους είχε δώσει το πράσινο φως να προχωρήσουν σε παραγωγές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα δωθούν οι αντίστοιχες επιχορηγήσεις. Έτσι το Υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχορηγήσεις για το διάστημα 2010-2011 στα οφειλούμενα χρήματα προηγουμένων ετών, τα οποία υπόσχεται να αποπληρώσει ενώ οι υποσχέσεις για τις επιχορηγήσεις που θα δοθουν από δω και πέρα μοιάζουν αβέβαιες δεδομένου ότι ήδη έχει παρακαμφθεί μια χρονιά και οικονομική συγκυρία προδιαγράφεται ακόμα χειρότερη στο μέλλον.
 Όπως μας είπε η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη, η Συντονιστική Επιτροπή θα καλέσει και πάλι με ανακοινωσή της τους ανθρώπους του θεάτρου σε συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟΤ την Τρίτη 31/05, προκειμένου να καταγγείλουν την συμπεριφορά του Υπουργού , ως απαξιωτική για έναν ολόκληρο κλάδο και να επιμείνουν σε συνάντηση της Σ.Ε. με τον Υπουργό καθώς πρόκειται για θέμα στοιχειώδους ήθους.