Aυλαία σηκώνουν αυτό το φθινόπωρο οι παραστάσεις "Μαντάμ Φλό" και "Πιάφ", που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Όλοι γύρω από ένα πιάνο". Την αρχή κάνει στις 21 Οκτωβρίου η παράσταση "Πιάφ" , σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα και την Μίλλη Καραλή στον ρόλο της θρυλική Γαλλιδας ερμηνεύτριας και ακολουθεί στις 24 Νοεμβρίου η συγκλονιστική ιστορία της Florence Foster Jenkins, ή αλλιώς η «Madame Flo», σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου, με πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Βαλάκου.
Η εποχή της Εντίθ Πιάφ, η ζωή της, τα τραγούδια της, οι άντρες της, ο μύθος της σε μια παράσταση-ύμνο στη χαρά και όχι μνημόσυνο. Γιατί, σίγουρα, και η ίδια έτσι θα ήθελε.
Παρίσι 1944. Η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος όλος έχουν, μόλις, βγει από έναν καταστροφικό πόλεμο. Παντού μια αστραπή χαράς και μια έκρηξη ελπίδας. Οι άνθρωποι, λυτρωμένοι που ο εφιάλτης πέρασε και που επέζησαν, ερωτεύονται, δημιουργούν, ζουν και...τραγουδούν. Ακριβώς τότε, πρωτοανοίγει τα φτερά, τεντώνει το λαιμό και ελευθερώνει το υπέροχο λαρύγγι του το σπουργιτάκι που έμελλε, με τα τραγούδια του, να κάνει ραχοκοκαλιές να ανατριχιάσουν, γοφούς να λικνισθούν, μάτια να κλάψουν, χείλη να γελάσουν, καρδιές να ραγίσουν, χέρια να σμίξουν παντού στον κόσμο. Η Πιάφ είχε γεννηθεί!
Για να ζήσει μια ζωή στην άκρη. Στην άκρη της επιτυχίας, στην άκρη της αναγνώρισης, στην άκρη της δόξας, στην άκρη της αυτοκαταστροφής. Κακός προάγγελος αυτή της μακριάς σειράς των όμοια ταλαντούχων και άκρως ερωτικών πλασμάτων που την ακολούθησαν διαγράφοντας το ίδιο τόξο της επιτυχίας, της δόξας και του θανάτου την ώρα που κανείς άλλα περίμενε απ’ αυτούς.
Η παράσταση είναι μια σύλληψη του Δημήτρη Μαλισσόβα σε επιλογή και δραματουργική επεξεργασία κειμένων, κείμενα και σκηνοθεσία του ίδιου. Πολύτιμη η παρουσία του Νίκου Λαβράνου στην μουσική επιμέλεια, την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας. Στον ρόλο της Πιάφ, απίστευτα ταιριαστή, η Μίλλη Καραλή σε μια απαστράπτουσα ωριμότητα εμφάνισης και φωνής.
Μαντάμ Φλό: Οταν η αλήθεια μας συγκρούεται με την αλήθεια των πολλών (Αρχικός Τίτλος : Souvenir: A Fantasia on the Life of Florence Foster Jenkins)
του Stephen Temperley
Τα ρεσιτάλ της, όλα sold-out. Η ίδια, γυναίκα-θρύλος. Είχε πλούτη, κοινωνική θέση και μια τρελή επιθυμία να διακριθεί στο κλασσικό τραγούδι. Είχε και τον νεαρό πιστό της ακομπανιατέρ και φύλακα άγγελό της. Τα είχε όλα. Όλα, εκτός από φωνή. Η ιστορία πέρα για πέρα αληθινή.
Νέα Υόρκη, 1934. Μια ιστορία πέρα για πέρα αληθινή: Η εξηνταπεντάχρονη κυρία Florence Foster Jenkins, ή αλλιώς η «Madame Flo», «η πιο παράφωνη γυναίκα στον κόσμο», προσλαμβάνει τον τριαντάχρονο πιανίστα και συνθέτη Μεξικανικής καταγωγής, Cosme McMoon, για να την ακομπανιάρει στα φιλανθρωπικά ρεσιτάλ της ενώπιον της καλής κοινωνίας της μεγαλούπολης. Έτσι ξεκινάει μια τρικυμιώδης, τραγελαφική, κωμικοτραγική συνεργασία που κρατάει δώδεκα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον θάνατό της. Σ’ αυτό το διάστημα, η μεν Madame Flo δεν παύει ούτε στιγμή να πιστεύει ακράδαντα ότι είναι μια εξαίρετη και επιτυχημένη αοιδός, ο δε McMoon δεν παύει ούτε στιγμή να αγωνίζεται για να την κρατήσει μακριά από την αλήθεια, ότι, δηλαδή, οι ακροατές στις sold-out παραστάσεις της, αλλά και τα πλήθη που σπεύδουν να αγοράσουν τους δίσκους της, απλώς γελάνε μαζί της.
Η Madame Flo επί δώδεκα χρόνια βιώνει την δική της αλήθεια και «ακούει μόνο την μουσική που η ίδια έχει στο κεφάλι της». Τον ίδιο καιρό, ο McMoon περνάει από την απόρριψή της στην αποδοχή, από την αποδοχή στον θαυμασμό και από τον θαυμασμό στην πλήρη ενσωμάτωσή του μαζί της. Γίνεται ο προστάτης και φύλακας άγγελός της. Την φυλάει από τον ίδιο της τον εαυτό. Μέχρι που η κουρτίνα τραβιέται και η Madame Flo βρίσκεται για πρώτη και τελευταία φορά αντιμέτωπη με την αλήθεια των άλλων. Των πολλών. Μιαν αλήθεια που την συνθλίβει.
Ο Γιώργος Καραμίχος ανέλαβε την σκηνοθεσία με την κυρία Αντιγόνη Βαλάκου στον ρόλο της Madame Flo, της παράφωνης αοιδού, και τον Γιώργο Χρανιώτη στον ρόλο του αφοσιωμένου ακομπανιατέρ της, Cosme McMoon.