Τέσσερα ελληνικά έργα, δυο θεατροποιημένα αφηγηματικά έργα, ένα σύγχρονο ποιητικό - κοινωνικό έργο ιδιαίτερης γραφής, ένα έργο του 1900 που ανεβαίνει για πρώτη φορά και τρία σύγχρονα ξένα έργα που συνδέουν ένας κοινός πολιτικοοικονομικός προβληματισμός, αποτελούν το ρεπερτόριο των δυο σκηνών του Θεάτρου Τέχνης αυτόν τον χειμώνα, το οποίο σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στον χειμώνα που μας έρχεται, θα συνεχίσει να επιλέγει ένα πολυδυναμικό ρεπερτόριο, με έργα σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού, δίνοντας έμφαση στο ελληνικό θεατρικό έργο. Έτσι στις δυο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης θα παρουσιαστούν στην χειμερινή θεατρική περίοδο 2010-2011, επτά θεατρικές παραγωγές, εκ των οποίων μια συμπαραγωγή και ένα φιλοξενούμενο έργο από το ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ της Κέρκυρας που δεν είναι άλλο από το "Βαριέμαι" του Ρικάρντο Ταλεσνίκ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, το οποίο αφού απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο νησί των Φαιάκων θα ανοίξει από τον Οκτώβρη την αυλαία των φετινών παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης. Η μετάφραση είναι της Κατερίνας Χριστοδούλου, τα σκηνικά του Άκη Χειρδάρη, τα κοστούμια της Μαρί Ροδίτη, η μουσική επιμέλεια και οι χορογραφίες του Σωτήρη Μπουχάγιαρ και οι φωτισμοί του Ανδρέα Τρύφωνος.
Το Νοέμβρη θα δούμε το έργο "Το Δείπνο της Μόιρα Μπουφίνη σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, που αποτελεί μια σάτιρα πάνω στην ανερχόμενη μεσοαστική τάξη - η κάτοχος της εξουσίας- που μας οδηγεί τα τελευταία χρόνια, σε περίεργα δείπνα εν μέσω υπαρξιακής και κοινωνικής κρίσης. Η μετάφραση είναι της Μαρλένας Γεωργιάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου ενώ στην παράσταση παίζουν οι Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μυρτώ Αλικάκη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Κίμων Φιορέτος, Έρρικα Μπίγιου και Κωστής Καπελώνης ενώ από Δεκέμβρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη η Μαριάννα Κάλμπαρη διασκευάζει και σκηνοθετεί την "Ανώνυμη Αγία" του Γιάννη Ρίτσου, μια θεατρική διασκευή του διηγήματος "Μια κοινότατη ιστορία" από το "Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων" γύρω από την ζωή ενός ζευγαριού που τους ενώνει το σαρκικό πάθος και τους χωρίζει το ταξικό μίσος, με πρωταγωνίστρια την Βίκυ Βολιώτη. Στην σκηνή της οδού Φρυνίχου τώρα η αυλαία θα ανοίξει τον Νοέμβρη με το έργο του Μένη Κουμανταρέα "κα Κούλα", μια θεατρική διασκευή του ομώνυμου διηγήματος γύρω από την μοναξιά του κοινωνικού χώρου και την προσπάθεια επικοινωνίας, σε διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη με την Λυδία Κονιόρδου , την Σοφία Σειρλή κ.α ενώ κάθε Δευτέρα και Τρίτη έρχεται ο "Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου" του Γ.Η. Ησαϊα, μια κωμωδία μετ' ασμάτων, γραμμένη το 1900 για τον ευρωπαϊκό έλεγχο επί της ελληνικής οικονομίας και τους δανειστές μας, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη με νέους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης. Τέλος γύρω στα τέλη Οκτώβρη ο Αλαντίν και το Μαγικό του Λυχνάρι επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στην παιδική σκηνή σε διασκευή Άντρη Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη.
Η Μάρω Κοντού στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
Στο έργο "Εταίρων Δράματα"ή "Το αρχαιότερο επάγγελμα" της Πόλα Φόγκελ ,σε σκηνοθεσία Αθηνάς Παραπονιάρημ αναμένεται να δούμε από τις αρχές Φλεβάρη την Μάρω Κοντού και την Μαρία Κωσταντάρου, σε ένα έργο που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στην οικονομική ανάλυση μέσα από ένα μη συμβατικό κοινωνικό μοντέλο ενώ ταυτόχρονα στην σκηνή της οδού Φρυνίχου ο Κωστής Καπελώνης θα σκηνοθετήσει το έργο του Σταύρου Τσιώλη "Ταξιδεύοντας με τον Πάοκ" με πρωταγωνίστριες δυο γυναίκες- αγγέλους του περιθωρίου στην αναζήτησή του ονείρου μέσα στην ποίηση της πραγματικότητας.