Pages

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ "ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" ΣΤΟ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ


Εφτά δικές της παραγωγές παρουσιάζει αυτή την σεζόν η Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει, ανάμεσα στις οποίες τα έργα Proof του Ντέιβιντ Όμπερν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Βαλαβανίδη, την σπαρταριστή και ιδιαίτερα αγαπητή φάρσα Ράφτης κυριών, του Ζωρζ Φεντώ με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την σκηνική διασκευή Μάκμπεθ Λαίδη Μάκμπεθ, όπου το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Μάκμπεθ, αποδίδεται από δυο μόνο ηθοποιούς, τον Μελέτη Ηλία και την Άννα Ελεφάντη, την περσινή sold out επιτυχία Ο γάμος του Καραχμέτη, βασισμένη στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, το Βάτραχοι Project, σε μια εκδοχή εσωτερικού χώρου που αποδίδεται από 4 ηθοποιούς και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, το Boomerang του Μπερνάρ ντα Κόστα σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη, με τους Ασπασία Κράλλη και Δημήτρη Μυλωνά στους κεντρικούς ρόλους, και τέλος η stand up κωμωδία My Story, με τον Σωτήρη Μεντζέλο σε ένα απολαυστικό one man show.

Το 2014 ο Δημήτρης Μυλωνάς και η Άννα Ελεφάντη ενώνουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν στη σύσταση της Εταιρείας Θεάτρου Εν Δράσει στο ιστορικό της οποίας έχουν ήδη καταγραφεί πολλές παραγωγές που σημείωσαν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία (Γράμματα αγάπης στον Στάλιν, Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί, Δεν έχω τίποτα, Τσέχωφ, Τρεις αδελφές). Ιδιαίτερος σταθμός αυτής τους της διαδρομής είναι η συμμετοχή, κατόπιν πρόσκλησης, με την παράσταση Τρεις αδελφές του Α. Π. Τσέχωφ στο Melikhovskaya Vesna (Spring in Melikhovo) International Theatre Festival, ένα σημαντικής αξίας διεθνές Φεστιβάλ με αντικείμενο αποκλειστικά παραστάσεις που βασίζονται στα θεατρικά έργα του Ρώσου δραματουργού το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1997 στο Μελίχοβο της Ρωσίας.  Από το Σεπτέμβριο του 2017 και για τα επόμενα 12 χρόνια η καλλιτεχνική δραστηριότητά του Δημήτρη Μυλωνά και της Άννας Ελεφάντη θα στεγάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο που ίδρυσαν η Ασπασία Κράλλη και ο Χρήστος Βαλαβανίδης το 1995.

Με σεβασμό στη βιομηχανική του αισθητική και ιστορία, το θέατρο ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων και διαμορφώθηκαν δύο διαφορετικές σκηνές με πλήρη ηχομόνωση ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα και σε  απόλυτη αυτονομία: η κάτω, χωρητικότητας 150 θέσεων και η επάνω, χωρητικότητας 130 θέσεων, 95 τετραγωνικά  η κάθε μία. Σημειώνεται πως οι εξέδρες καθώς και τα ίδια τα καθίσματα είναι εξολοκλήρου καινούρια με έμφαση στην ευχάριστη κι άνετη παραμονή των θεατών. Και οι δύο αίθουσες διαθέτουν σύγχρονη ηλεκτροακουστική υποδομή (φώτα, κονσόλες, ηχητική εγκατάσταση κλπ) για την άρτια υποστήριξη των παραστάσεων ενώ τα πατώματα τους είναι κατάλληλης κατασκευής ώστε να φιλοξενούν όχι μόνο θεατρικές παραστάσεις αλλά επίσης χορού και χοροθεάτρου. Τέλος το θέατρο περιλαμβάνει ανακαινισμένο μπαρ, φουαγιέ και μεγάλο αποθηκευτικό χώρο για τη φύλαξη των σκηνικών.


Επιθυμία της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης είναι το Από Μηχανής Θέατρο να γίνει συνώνυμο ενός χώρου πολυσυλλεκτικού εναλλασσόμενου ρεπερτορίου και σημαντικών συνεργασιών, ένα θέατρο ομαδικότητας και σύμπραξης. Σε αυτό το όραμα στέκονται συνοδοιπόροι  καλλιτέχνες με σημαντική πορεία και ισχυρό στίγμα στο χώρο, ταυτόχρονα όμως κι ομάδες νεότερων δημιουργών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα κι αναζητούν μια ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας του έργου τους. 

Έτσι για τη φετινή σεζόν οι σκηνοθέτες (με αλφαβητική σειρά): Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Χρήστος Βαλαβανίδης, Esther Andre Gonzalez, Γιάννης Καλαβριανός, Όλια Λαζαρίδου, Alessandra Maioletti, Σωτήρης Μεντζέλος, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Θέμης Μουμουλίδης, Δημήτρης Μυλωνάς, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Παλούμπης, Βαγγέλης Παπαδάκης, Μάνος Παπαδάς, Θανάσης Σαράντος, Χρήστος Σουγάρης, Γκάυ Στεφάνου, Δημήτρης Τσιάμης, Βαλάντης Φράγκος, Ταξιάρχης Χάνος, Νίκος Χατζόπουλος, θα πλαισιώσουν το δυναμικό του Από Μηχανής Θεάτρου, με σύνολο 25 παραγωγές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Από Μηχανής Θέατρο θα φιλοξενήσει την παράσταση για παιδιά Ένα εξωτικό στην πόρτα μου από την ομάδα «Κοπέρνικος», σε σκηνοθεσία Γκάυ Στεφάνου. Τέλος στα προσεχή σχέδια είναι τον ερχόμενο Ιούνιο η διοργάνωση της Θεατρικής πλατφόρμας 2018 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Κούφαλη, ένα φεστιβάλ με στόχο τη δημιουργία μιας φιλόξενης πλατφόρμας πάνω στην τέχνη του θεάτρου.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανανεωμένο και δραστήριο, ανοίγει τις πόρτες του και φιλόξενα προσκαλεί τις και τους δημιουργούς σε έναν τόπο έκφρασης και διαλόγου που αφουγκράζεται την κοινωνία, αντανακλά τον καλλιτεχνικό παλμό και υπηρετεί ένα θέατρο κριτικής ματιάς και ψυχαγωγίας. Η βαθιά αγάπη προς την τέχνη του θεάτρου αλλά και η εκτίμηση της ομαδικής του φύσης είναι ο οδηγός το Από Μηχανής Θέατρο να γίνει μια πλατφόρμα δράσης και συνάντησης κοινού και καλλιτεχνών με παραστάσεις ποικίλου ύφους, πάντα όμως υψηλού ενδιαφέροντος κι αισθητικής.