Pages

"Δε μ'αγαπάς. Μ' αγαπάς" : το επιτυχημένο βιβλίο της Φ. Τσαλίκογλου στην σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου


Μια ελεύθερη θεατρική απόδοση της αλληλογραφίας της πεζογράφου Μαργαρίτας Λυμπεράκη προς την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου (αποτελούμενης από 117 γράμματα σταλμένα από το Παρίσι που καλύπτουν το διάστημα 1962-1974), έτσι όπως την διέσωσε και εξέδωσε η πανεπιστημιακή καθηγήτρια και λογοτέχνης Φωτεινή Τσαλίκογλου, μεταφέρει στην σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου ο Πέτρο Ζούλιας. «Σκηνές γεμάτες ευαισθησία, αγωνία, ενοχή, έλξη και άπωση, πάθος και μίσος φτιάχνουν το παζλ μιας συγκλονιστικής ιστορίας αναζητώντας όλα τα φώτα και τα σκοτάδια της μητρικής αγάπης…», σημείωνει για την παράσταση ο σκηνοθέτης.
Το έργο αφορά στην σχέση ανάμεσα σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες συγγραφείς, μητέρα και κόρη. Tη Μαργαρίτα Λυμπεράκη (που μαζί με τη Γαλάτεια Σαράντη, τη Τατιάνα Γκρίτση-Μιλιέξ και τη Μιμίκα Κρανάκη) συνέβαλε στην αλλαγή των παραδοσιακών μορφών της αφήγησης τοποθετόντας τη δράση μέσα σ’ αυτή. Και την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου που εκτός άλλων το 1988 βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος στη Γαλλία («Υπνοβάτης»). Μεταξύ τους υπήρχε μια σχέση αγάπης και εγκατάλειψης, τρυφερότητας, απόγνωσης και φόβου, λατρείας και απόρριψης μαζί, η οποία συνοψίζεται στη φράση που η Μαργαρίτα Καραπάνου έγραψε σε μια επιστολή προς τη μητέρα της 7 χρόνια μετά το θάνατό της: «Έφυγε με το θάνατό σου όλο το διφορούμενο που είχαμε στη σχέση μας. Έμεινε μόνο η αγάπη».
Η παράσταση αποτελεί την πρώτη παραγωγή του θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ στο θέατρο Βασιλάκου.
Πρωταγωνιστούν, η Ρένη Πιττακή στο ρόλο της Ρίτας Λυμπεράκη και η Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της Μαργαρίτας Καραπάνου. Μαζί τους και η Ηλεάνα Μπάλλα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Αναστασία Αρσένη. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Ανδρέας Μπέλλης, ενώ τη μουσική επιμελείται η Ελεάνα Βραχάλη.

Info: από 20 Δεκεμβρίου
Θέατρο Βασιλάκου, Προφ. Δανιήλ 3-5 Κεραμεικός τηλ. 210.3470707

Παραστάσεις
κάθε Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21.00,
Σάββατο 18.00 & 21.00, Κυριακή 20.00
Χριστούγεννα (25/12) 21.00
Πρωτοχρονιά (1/1) 21.00
Τιμές εισιτηρίων
20, 15 ευρώ (νεανικό, φοιτητικό)
Σαβ. 22/12 γενική είσοδος 15 ευρώ και από Τετ. 9/1 κάθε Τετ. & Σαβ. λαϊκή απογευματινή με γενική είσοδο 15 ευρώ
Πώληση εισιτηρίων:
Θέατρο Ακροπόλ Ιπποκράτους 9 -11, Θέατρο Βασιλάκου, www.ticketservices.gr και στο τηλ. 210-7234567, καταστήματα Public