Pages

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ: ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ NOVA MELANCHOLIA


Ένα sci-fi πορνογραφικό μυθιστόρημα που θεωρήθηκε βέβηλο μεταφέρεται 11-26 Μαρτίου, στις 21.00, στην Μικρή Σκηνή της Στέγης σε μία αυστηρώς ακατάλληλη παράσταση. Τα χρόνια της αθωότητας:  Ένα «λογοτεχνικό σαλόνι» που από την ατμόσφαιρα της γλυκιάς ανίας περνά σε εκείνη της λαγνείας.

Τα χρόνια της αθωότητας, ένα κεφάλαιο από το εξεζητημένο πορνογραφικό μυθιστόρημα του Δούκα Καπάνταη «Η αυτοκράτειρα», τροφοδοτεί το νέο εγχείρημα της ομάδας Nova Melancholia που παρουσιάζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης από 11 έως 26 Μαρτίου 2017 σε μια παράσταση αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους. Αφού συνομίλησαν –με την ακραίας ελευθεριότητας ματιά τους– με το Νεκρό του Georges Bataille (σε μια περφόρμανς που εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΝΟΣ project της Στέγης), επανέρχονται με νέο υλικό στο σύμπαν της ερωτικής λογοτεχνίας, με δομή αποκαλυπτική προς πολλές πτυχές της ανθρώπινης επιθυμίας και των κοινωνικών συμβάσεων. Η ιστορία σαδισμού και σεξουαλικής διέγερσης του Δούκα Καπάνταη γεννά, στην ελεύθερη διασκευή της, την περφόρμανς της Nova Melancholia στοχεύοντας να ερεθίσει τη φαντασία προς τη λογοτεχνική απόλαυση μιας ερωτικής ουτοπίας.
Ένας παράξενος νόμος της «Νέας Γης». Ένα ακραίο τηλεοπτικό σόου σε απευθείας μετάδοση, μια οργιώδης τελετή σεξουαλικής ποινής ενός γιου προς την ακόλαστη μητέρα του. Και καθώς οι μεγάλοι έχουν συγκεντρωθεί στο σαλόνι για να παρακολουθήσουν την εκπομπή του αιμομικτικού ειδυλλίου, τα παιδιά, που κρυφοκοιτάζουν σιωπηλά από την κλειδαρότρυπα, μυούνται ακούσια σε μια γιορτή πρωτόγνωρης ηδονής…
«Έτσι επέτασε η πουριτανική νομενκλατούρα της εποχής. Η τέχνη όφειλε να είναι τέχνη πολιτική, και όλοι, μα όλοι έσπευδαν να διατυμπανίσουν ότι η δική τους τέχνη ήταν τέτοια, ειδικά δε σε περιόδους κρίσεων και αναταραχών, όπου το να ιδιωτεύεις ή (ακόμα χειρότερο) να ασχολείσαι με τις ηδονές θα μπορούσε να σου κοστίσει ακόμα και την ζωή σου την ίδια.» γράφει ο Δούκας Καπάνταης στην «Αυτοκράτειρα». Σύμφωνα με την ομάδα Nova Melancholia: «Πρόκειται για ένα ελευθέριο παιχνίδι χωρίς φαινομενικό στόχο και χωρίς αναφορά στην κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα του συρμού∙ η περφόρμανς επιδίδεται αυτάρεσκα σε παιχνίδια ηδονοθηρίας, διεκδικώντας το δικαίωμα σε μια μη-πολιτική τέχνη.» Με τους ηθοποιούς Κώστα Κουτσολέλο, Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου και ζωντανή μουσική επί σκηνής από το μουσικό σχήμα το κορίτσι κοιμάται.

Συντελεστές
Κείμενο: Δούκας Καπάνταης
Δραματουργική επιμέλεια: Μανώλης Τσίπος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Σκηνικά: Κώστας Τζημούλης
Κοστούμια: Νάνα Σαχίνη
Μουσική επί σκηνής: το κορίτσι κοιμάται
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου

Ερμηνεύουν: Κώστας Κουτσολέλος, Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Με αγγλικούς υπέρτιτλους.
Για τις ημερομηνίες, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα μας.

Παράλληλη δράση
Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές