Pages

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ ΚΘΒΕ 1961-2016


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο του θεάτρου, με την έκδοση ενός ψηφιακού λευκώματος για έξυπνες συσκευές και υπολογιστές. Η έκδοση θα διατίθεται δωρεάν και θα περιέχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκαν στην Επίδαυρο και περιόδευσαν στα αρχαία θέατρα και τα θερινά φεστιβάλ της Ελλάδας. 

The National Theatre of Northern Greece introduces, an innovative initiative in the Greek theatre landscape by launching an interactive e-book –a live digital tour of its rich archive– available for free download on tablets, mobile phones or computers worldwide. The e-book –in Greek and English– includes rich audiovisual material and information on the NTNG performances that were staged at the Ancient Theatre of Epidaurus, open-air theatres and other venues all over Greece.

"Το θέατρο είναι η τέχνη του παρόντος χρόνου. Ο Αλμπέρ Καμύ  στο δοκίμιό του Ο μύθος του Σίσυφου γράφει: «Ο ηθοποιός βασιλεύει στο φθαρτό. Από όλες τις δόξες, το ξέρουμε, η δική του είναι η πιο εφήμερη».  Σήμερα, ωστόσο, με τη σύμπραξη της σύγχρονης τεχνολογίας, ένα λεύκωμα με τη μορφή e-book  θα εισαγάγει τον αναγνώστη στον μαγικό κόσμο του θεάτρου μέσα από εικόνες, ήχους και πλήθος πληροφοριών για την ιστορική διαδρομή του ΚΘΒΕ και τις μνήμες από μοναδικές στιγμές που τιμούν την ιστορία του και τον πολιτισμό γενικότερα.", σημειώνει μεταξύ άλλων Πρόεδρος του Κ.Θ.Β.Ε. κ. Άρης Στυλιανού σχετικά με την καινοτόμα ψηφιακή έκδοση "Το αρχαίο δράμα στο ΚΘΒΕ- Παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και άλλες σκηνές που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Wefeel.gr (creative director: Γιώργος Χρυσοχοΐδης), η οποία εξειδικεύεται σε εφαρμογές ψηφιακών βιβλίων που προβάλλουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. 
Δίνοντας έμφαση στις παραστάσεις του που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, προσφέρει ψηφιακά μια ζωντανή περιήγηση στον αρχειακό πλούτο του. Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη για μεταφόρτωση (download) και αποθήκευση στο τάμπλετ, το κινητό ή τον υπολογιστή σε όλο τον κόσμο.
Σαράντα πέντε παραγωγές αρχαίου δράματος, κατά τα 55 χρόνια λειτουργίας του, από το 1961 έως σήμερα, αναπτύσσονται σε 464 ψηφιακές σελίδες με 31 βίντεο, 34 ηχητικά αποσπάσματα, 289 εικόνες και 12 προγράμματα από τις πιο εμβληματικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, τα οποία θα μπορεί ο αναγνώστης να ξεφυλλίσει ολόκληρα.

Η ψηφιακή αυτή έκδοση αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία, στον υλικό και έμψυχο κόσμο του θεάτρου αλλά και ένα εργαλείο αναζήτησης, προσβάσιμο σε όλο το περιεχόμενό του εκτός σύνδεσης, με τη δυνατότητα να ανακατευθύνει τους online αναγνώστες του στο πλήρες περιεχόμενο του Ψηφιακού Αρχείου του ΚΘΒΕ. 

Η δημοσίευση της πρώτης δοκιμαστικής έκδοσης του λευκώματος σε ψηφιακή μορφή (ebook-ePub3) έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2016 (και όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας Wefeel.gr η επίσημη διάθεση της έκδοσης ξεκινά από αύριο 22 Ιουλίου). Στόχος του ΚΘΒΕ είναι η αρχική αυτή έκδοση να ενημερώνεται, να διορθώνεται και να τεκμηριώνεται διαρκώς καθώς και να μεταφραστεί το περιεχόμενο της στα αγγλικά και σε περισσότερες γλώσσες.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ στηρίζει την καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία ως χορηγός επικοινωνίας και προσφέρει τη δυνατότητα στους θεατές του να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω του ειδικού κωδικού (QR code) που προβάλλεται στην ιστοσελίδα και στα εκδοτήριά του. Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία που προβάλλει το ελληνικό θέατρο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο  Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, σημειώνει για την παράσταση : "Μια νέα και καινοτόμα πρόταση, που προσφέρει άμεση πρόσβαση στον πλούτο του ιστορικού του αρχείου και συμβάλλει στην προβολή του ελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι, υπογράφεται από το Κρατικό Θέατρο και προσφέρεται σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του.

Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία μυούμε τον αναγνώστη του διαδραστικού αυτού λευκώματος στην ιστορία του αρχαίου θεάτρου και στις παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στην πορεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 1961 μέχρι σήμερα. Πενηνταπέντε χρόνια συνεπούς πορείας και ανίχνευσης τόσο στο πεδίο της αρχαίας τραγωδίας όσο και σε αυτό της κωμωδίας, γίνονται πια ορατά και εύκολα προσβάσιμα, μέσω της έκδοσης αυτής, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και σε άλλες σκηνές από το ΚΘΒΕ.

Η στενή συνεργασία μας με το Ελληνικό Φεστιβάλ, την οποία χαιρετίζουμε, πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή μιας ουσιαστικής πολιτιστικής διάχυσης, που θα αποδώσει καρπούς τόσο στο ελληνικό όσο και το διεθνές κοινό. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια και, βέβαια, την wefeel.gr για την πολύτιμη συνεργασία."