Pages

ΆΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ- ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ Τ' ΑΣΤΡΑ/ ΥΠΟΓΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ


Ερωτικά ποιήματα έχουν γραφτεί πολλά. Αναμφισβήτητα όμως, το Άσμα Ασμάτων είναι το ωραιότερο. Φτάνει σ’ εμάς από τα βάθη του χρόνου με δύναμη και καθαρότητα σαν ένα ποτήρι δροσερό νερό. Φλεγόμενο. Η παράσταση  θα έχει την μορφή χορικού θα στηρίζεται πάνω στην κίνηση, τον λόγο και τη μουσικότητα του λόγου. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν επίσης, ένα απόσπασμα από το ποίημα του W.H AUDEN (μετάφραση Ερρικος Σοφρας) «Μα τί είναι αυτό που το λένε αγάπη» καθώς και ένα μέρος από το μονόλογο του Ντομένικο από τη Νοσταλγία του Ταρκόφσκυ. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, απόφοιτος κι αυτή του Θεάτρου Τέχνης. Η ίδια, παράλληλα, θα απαγγέλλει τμήματα του κειμένου στο αρχαίο πρωτότυπο.

Πολλοί λένε ότι μιλάει αλληγορικά για τον έρωτα προς τον Θεό ("Κυματούνται μου τα σπλάχνα ου χωρεί μου τήν χαράν η ψυχή´´ είχε γράψει ο Ρωμανός ο Μελωδός.) Άλλοι διακρίνουν το πρώτο σκίρτημα του ανθρώπινου έρωτα. Τότε που ταράζονται για πρώτη φορά τα σωθικά μας και δεν ξέρουμε γιατί. Ό,τι έχει δύναμη, αγνότητα κι αληθινή φλόγα φτάνει τελικά στον προορισμό του ,και όχι στον στενό συναισθηματικό τόπο του εγώ, όπου όλα είναι λίγο πολύ κλισέ .Εξάλλου αρκετές είναι οι φορές που στο βάθος των ματιών του άλλου ψάχνουμε το Απόλυτο.

Επιλέχθηκε από τις πολλές μεταφράσεις αυτήν του Σεφέρη για έναν κυρίως λόγο. Ίσως και λίγο ρομαντικό… Επειδή σε εποχές τόσο μεγάλης πνευματικής ένδειας, μια γλώσσα παιδεμένη σαν τη δικιά του, γλώσσα ενός αληθινά μεγάλου ποιητή που είναι θησαυρός για τη λογοτεχνία μας, έχει σημασία ν‘ακούγεται, για να μη ξεχνιέται. Να περνάει και να ζωντανεύει μέσα από τα στόματα των νέων ηθοποιών - τριών αγοριών και τριών κοριτσιών - αποφοίτων και σπουδαστών της σχολής του Θεάτρου Τέχνης που συμμετέχουν στην παράσταση. 

Ταυτότητα της Παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Σεφέρης
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνογραφία: Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης
Μουσική: Jason
Φωτισμοί: Στέλλα Καλτσου
Διδασκαλία στροβιλισμού: Aλέξανδρος Φαρμάκης
Επιμέλεια κίνησης: Μαριζα Τσίγκα
Κρουστά: Νίκος Χαλδαιάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μαρία Πασχάλη

Παίζουν: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Νόρα Παντου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Βαγγέλης Αμπατζής, Ευθύμης Χαλκίδης. Συμμετέχουν: Νίκος Χαλδαιάκης, Άννα Μαρία Πασχάλη