Pages

Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ ΦΕΤΙΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ"


Στον Αργύρη Πανταζάρα απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός του Δημήτρη Χόρν  για την ερμηνεία του στον μονόλογο ΑΩ σε διασκευή και σκηνοθεσία δική του (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής), για τον ρόλο του Τρελού στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ, σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ (Πειραιώς 260) και για τον ρόλο του στον Ρήσο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ο Αργύρης Πανταζάρας παρέλαβε το βραβείο από τον περσινό νικητή Μιχάλη Σαράντη αναφέροντας ότι το χρηματικό έπαθλο των 3000 ευρώ θα διατεθεί για την σίτιση και την περίθαλψη των προσφύγων και για την κάλυψη αναγκών στα σχολεία. Ο ηθοποιός αφιέρωσε το βραβείο στον Λευτέρη Βογιατζή "γιατί μέσα στα μάτια του είδα ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει" και στην σύντροφο του Έλλη "γιατί μέσα στα δικά της μάτια είδα ότι χωρίς την αγάπη και τον έρωτα ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει."
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο 27χρονος  ηθοποιός αναφέρθηκε στην "ανισότητα, την αδικία και τον πόλεμο σε κάθε μέρος του κόσμου, τον πόλεμο σε οποιαδήποτε μορφή και κάθε σκέψη που τον δημιουργεί, τον νομιμοποιεί και δεν τον εξαλείφει" , κατήγγειλε επίσης "αυτούς που ορθώνουν σύνορα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ζωή" και κατέληξε λέγοντας ότι "εάν ο πολιτισμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στον κόσμο τότε βαδίζουμε στο τέλος του πολιτισμού. Κι επειδή το να αλλάξει ο κόσμος είναι προσωπική υπόθεση σας εύχομαι να το πάρετε προσωπικά". 
Επίσης ευχαρίστησε την οικογένεια του, τους συνεργάτες και τους φίλους του "για την συμπαράσταση και την συμμόρφωση σε αυτή την αέναη ανησυχία, σε αυτόν τον πολύτιμο διάλογο για το πως πρέπει να κάνουμε τέχνη, δηλαδή για το πως πρέπει να ζει κανείς και πως να μην ζει"
Ο ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής - ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε το βραβείο "Δημήτρης Χόρν"- ανέβηκε πρώτος πάνω στην σκηνή του θεάτρου Χορν, όπου πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 7 Μαρτίου) η 16 τελετή βράβευσης κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό μέσα από τα ονόματα που έχουν διακριθεί με το βραβείο "Δημήτρης Χόρν" ενώ αναφερόμενος στο θεσμό είπε "Μ αυτόν τον θεσμό δεν είναι ότι θυμόμαστε τον ηθοποιό Δημήτρη Χορν, αλλά έναν τρόπο ζωής, που καταργούσε την σοβαροφάνεια, μιλώντας για ποίηση. Ο Δημήτρης Χορν μπορούσε να μιλάει τα γαλλικά και τα καλιαρντά. Ν' αντιμετωπίζει με τον ίδιο σεβασμό τα μπουλβάρ και τον Σαίξπηρ" καλώντας επί σκηνής τον Γιάννη Βογιατζή, επειδή όπως είπε "είμαστε λίγοι εκείνοι που έχουμε παίξει με τον Δημήτρη Χορν"- νικητή του 1ου βραβείου Χορν- ο οποίος μίλησε για την μανία και το πάθος που του δίδαξε ο Χορν και ο που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός, συμπληρώνοντας ότι "το θέατρο δεν έχει είδη, έχει ένα είδος: τον ηθοποιό".
Ο κριτικός, μεταφραστής και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για το βραβείο "Δημήτρης Χορν", Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρθηκε στον θεσμό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηθοποιοί.

Υποψήφιοι μαζί με τον Αργύρη Πανταζάρα για το φετινό βραβείο Δημήτρης Χόρν ήταν :
Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης για το ρόλο του Φρανκ-ν-Φέρτερ στο μιούζικαλ του Richard o' Brien «Rocky Horror Show» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (Rex)
Ο Κωνσταντίνος Γώγουλος για τους ρόλους του Φρανκ Χάντερ στην «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράττιγκαν και του Τζιμ Ο΄Κόνορ στον «Γυάλινο Κόσμο» του Τεννεσσή Ουίλλιαμς σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (Εμπορικόν) και 
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου για το ρόλο του Babe (Μπέμπης) στο έργο του Τζεζ Μπάτεργουορθ «Mojo», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Πόρτα).

Την κριτική επιτροπή για το βραβείο «Δημήτρης Χορν» αποτελούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη