Pages

Η ΟΜΑΔΑ MANΝSCHAFT KAI O ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΡΕΓΚ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ 'ΒΟΡΝΕΟ"


Η σκηνή του Rabbithole (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο) ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το "Βόρνεο" μια ιστορία ναυτικών, κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά και την προσωπική πορεία του καπετάνιου Κρέγκ προς την ενηλικίωση. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Γιώργου Σίμωνα.


Πρώτη πηγή της παράστασης υπήρξε το λιμπρέτο του έργου Ιπτάμενος Ολλανδός του Ρίχαρντ Βάγκνερ βάσει του οποίου γράφτηκε μια διασκευασμένη ναυτική περιπέτεια από τον σκηνοθέτη της παράστασης με τον τίτλο Βόρνεο. Αυτή η ναυτική περιπέτεια αργότερα βρήκε γόνιμο έδαφος για θεατρική προσαρμογή σε μια εξομολογητική νουβέλα του Πολωνού Τζόζεφ Κόνραντ. 
Έτσι, το Βόρνεο, είναι μια ιστορία, που πραγματοποιεί έναν αισθητικό διάλογο με το έργο του Κόνραντ  η Γραμμή Σκιάς [1916] σε αφηγηματικό επίπεδο: η ιστορία του Ιπτάμενου Ολλανδού βρήκε το δρόμο για τη θεατρική του, αναπαραστατική εξέλιξη στη σκηνή μέσω του έργου του Κόνραντ.
 Επιπλέον, έχει επιρροές από ταξιδιωτικές αναφορές πάνω στο περιβάλλον της νήσου Βόρνεο, καθώς επίσης και στοιχεία από ναυτικές περιπέτειες με σκοτεινή θεματολογία, όπως η Μπαλάντα του γέρο –ναυτικού του Σάμιουελ Κόλεριτζ ή Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ του Τζόναθαν Σουίφτ [Μέρος Β’].

Υπόθεση έργου
Ένας υποπλοίαρχος αποφασίζει να δεχτεί την πρόταση να διοικήσει ένα γέρικο πλοίο στο τελευταίο του ταξίδι, αναβάλλοντας την επιστροφή του στην πατρίδα και την οικογένειά του.

Πιο αναλυτικά...
Ο υποπλοίαρχος Κρεγκ καταφτάνει με ένα ατμόπλοιο στη Βομβάη αποφασισμένος να εγκαταλείψει μια και καλή το επάγγελμα του ναυτικού και να επιστρέψει στην πατρίδα του και την οικογένειά του που έχει να δει χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, του γίνεται μια πρόταση από τον λιμενάρχη να διοικήσει, για πρώτη του φορά, ένα πλοίο: ένα γέρικο σκαρί με το όνομα Οτέγκα και να το πάει πίσω στην πατρίδα του για να καταλήξει στο νεκροταφείο καραβιών του τόπου του.
Ο Κρεγκ δέχεται τη θέση του καπετάνιου, αναβάλλοντας το γυρισμό του, παρ’ όλο που οι οιωνοί (το γέρικο καράβι, ο πρώην καπετάνιος του που πέθανε στη θάλασσα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το άρρωστο πλήρωμα, οι μνήμες της γυναίκας και της κόρης του που τον είχαν προειδοποιήσει) δείχνουν πως το ταξίδι δεν θα έχει αίσιο τέλος.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αντιμετωπίζουν μια άγρια καταιγίδα που τους οδηγεί σε μια ξέρα, πλησίον ενός άγνωστου νησιού, κάπου στον Τροπικό. Εκεί, ναύτες και καπετάνιος, βλέπουν τις μέρες τους να περνούν, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και περιμένοντας την παλίρροια να έρθει και να τους βγάλει ξανά στη θάλασσα, έτσι ώστε να επιστρέψουν. 

Σκηνή: Rabbithole [Γερμανικού 20, Μεταξουργείο]
Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου 2015
Ημέρες/Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 20:00
Διάρκεια: 120 λεπτά
Εισιτήρια: 12, 8 [φοιτ.], 5 ευρώ [ανέργων]
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210. 52 49 903
Λέκκα, Βίκυ Τριανταφύλλου/ Μαριάννα Λάζαρη, Τώνια Ράλλη, Μελαχρινός Βελέντζας, Δανάη Ντέμου, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Ξανθή Σπανού, Βίβιαν Πανταζή


Σκηνικά: Αλέξανδρος Λόγγος, Τώνια Ράλλη
Κοστούμια: Θάλεια Τσίγκου
Video art: Παναγιώτης Λαμπής, Τώνια Ράλλη
Φωτογραφία: Μαρία Τούλτσα
Μουσική: Στάθης Νταφαλιάς
Φωτισμοί: Γιώργος Κορδέλλας, Γιώργος Σίμωνας
Σχεδιασμός ηλεκτρονικής σελίδας και εντύπων: Αριάδνη Μιχαηλάρη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σίμωνας