Pages

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


Με συγκίνηση για το παρελθόν και αισιοδοξία για το μέλλον άνοιξε η αυλαία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού θεάτρου, η οποία επαναλειτουργεί μετά από 8 χρόνια στην αίθουσα "Κατίνα Παξινού" του κτιρίου Rex. Πλήθος καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και θεατρόφιλων έδωσαν το παρόν στην παρουσίαση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6/11, από τους καλλιτεχνικούς υπεύθυνους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη, παρουσία των σκηνοθετών των φετινών παραστάσεων. Η βραδιά έκλεισε με ένα ξεχωριστό πάρτι και δωρεάν κούρεμα στον ισόγειο χώρο του θεάτρου. 
Ένα θέατρο που να επιδρά στην κοινωνική συνείδηση, να αντανακλά το σήμερα και να συνομιλεί με τις αιτίες και τα αποτελέσματα που καθορίζουν την ζωή όλων μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία και ο στόχος της Πειραματικής Σκηνής -1, που επαναλειτουργεί μετά από οχτώ χρόνια, με γνώμονα την αξιοποίηση της εμπειρίας και της κληρονομιάς της προηγούμενης περιόδου, αλλά και τον εκ νέου καθορισμό των μελλοντικών της στόχων.
Στην επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (στην  Πειραιώς 35), αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Στάθης Λιβαθινός, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποιεί τέτοια επίσκεψη ενώ στην συνέχεια καλωσόρισε το κοινό στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο που θα φιλοξενήσει την Πειραματική Σκηνή, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο Εθνικό. 



Στ. Λιβαθινός: "Αυτή η σκηνή θα είναι ένα ανεξάρτητο παιδί με πατέρα το Εθνικό Θέατρο..."
"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανοίγουμε μια αγκαλιά για το θέατρο σήμερα και βάζουμε μέσα σε αυτή την αγκαλιά όλους τους νέους και ταλαντούχους ανθρώπους από σήμερα και ελπίζω για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί αν δεν είχαμε την πολύτιμη και δημιουργική συντροφιά των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, που μας θυμούνται από τότε γιατί είμαστε όλοι από εκεί και τώρα μετά από οχτώ χρόνια έρχεται η στιγμή για να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα, που θα θέλαμε πάρα πολύ να μην έχει καμία σχέση με ότι κάναμε εμείς και έτσι θα γίνει. Το μόνο πράγμα που ίσως θα θέλαμε να πούμε σε όλες τις ομάδες και σε όλους τους νέους ηθοποιούς που θα έρθουν κοντά μας και θα ανοίξουν τα φτερά τους μέσα εδώ εκτός από το ότι θα θέλαμε να κάνουν κάτι καινούριο, να καταστρέψουν το παλιό, να φτιάξουν έναν χώρο τολμηρό από προτάσεις και ιδέες σαν και αυτές τις δυο οθόνες που είδατε έξω και που τοποθετήθηκαν για να κοιτούν τον κόσμο κατάματα. Λέγοντας σας ότι είμαστε όλοι από εκεί, από εκείνη την περίοδο από το 2001-2007, θα ήθελα να πω ότι αυτό που κάναμε σαν τρόπο ζωής είναι ότι κάναμε το θέατρο σπίτι μας. Έτσι το αγαπήσαμε ξανά, ακόμα περισσότερο και έτσι αγαπήσαμε και το Εθνικό Θέατρο. Αυτή η σκηνή θα είναι ένα ανεξάρτητο παιδί, που έχει πατέρα το Εθνικό και εμείς θα είμαστε κοντά του. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καινούρια στιγμή που θα μας γεμίσει χαρές, υπερηφάνεια, ανακαλύψεις, πειραματισμούς, τόλμη, απογοητεύσεις, δάκρυα, κλάματα, γέλια όλα όσα κάποτε νιώσαμε κι εμείς αλλά με καινούριο τρόπο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα σας έχουμε κοντά μας όλους, θα δημιουργήσουμε ένα καινούριο κοινό, που θα διψάει, θα περιμένει, θα το εξοργίζουμε πότε πότε, και πότε πότε θα το αιφνιδιάζουμε μέσα από τις προτάσεις που θα υλοποιηθούν εδώ."

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της Πειραματικής Σκηνής
"Το πρόβλημα είναι πάντα και μόνο οικονομικό" με αυτή την φράση του Νίκου Κούρκουλου ξεκίνησε η ολιγόλεπτη παρουσίαση του βίντεο που προβλήθηκε συμπυκνώνοντας τους κυριότερους σταθμούς στην πορεία της Πειραματικής Σκηνής, από το 1996 που δημιουργείται  και συστήνεται στο κοινό ως ένας χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της σκέψης και στα πρωτότυπα θεατρικά επιχειρήματα, με καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον Νίκο Κούρκουλο και υπεύθυνο τον Νίκο Περέλη και συνεχίζοντας με την περίοδο 2001-2007, όπου με υπεύθυνο τον Στάθη Λιβαθινό, η Πειραματική Σκηνή τροφοδότησε το ελληνικό θέατρο με εξαιρετικά ταλαντούχους σκηνοθέτες και ηθοποιούς και διαμόρφωσε το θεατρικό τοπίο, διαγράφοντας μια πρωτοφανή σε ένταση, έκταση και ρυθμό, δημιουργική πορεία. Η παράδοση του παρελθόντος εμπλουτίζεται και γονιμοποιείται με νέους ανθρώπους και με αισθητικά ρεύματα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς θεάτρου. Μια νέα σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, στο κοινό και στο υλικό της παράστασης προστίθεται στην καθιερωμένη.

Στοιχεία, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και ιστορικά επιβεβαιωμένα συμβάντα τέμνονται με τη μυθοπλασία, αποκαθιστώντας το θέατρο ως κατεξοχήν κοινωνική τέχνη. Η παράσταση γκρεμίζει τους τοίχους, για να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με την εποχή μας, γίνεται πεδίο αλληλεπίδρασης και λειτουργεί ως ερευνητικό εργαλείο, με τα πραγματικά βιώματα να γίνονται αναπόσπαστο υλικό της.

Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης

Οι καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου επιμελήθηκαν ένα  πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις, συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, μετακλήσεις από το εξωτερικό και ένα θεματικό φεστιβάλ για τον εμφύλιο πόλεμο.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τον Στάθη Λιβαθινό για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο τους καθώς επίσης όλους τους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου χωρίς την συνεργασία και την υπομονή των οποίων θα ήταν αδύνατη η λειτουργία της Πειραματικής Σκηνής και την Ελένη Στρούλια, την Ελίζα Αλεξανδροπούλου και την Ζαίρα για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην ανακαίνιση της σκηνής και του φουαγιέ, οι καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι της Πειραματικής Σκηνής, βλέπουν την ευκαιρία ως κρίση και στοχεύουν σε ένα θέατρο εξωστρεφές που θα  που θα συνδιαλέγεται με το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, θα το κρίνει και θα κρίνεται από αυτό, με την επιθυμία να λειτουργήσει αυτό ως πλατφόρμα διαλόγου για τα ιστορικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα που απασχολούνε την κοινωνία μας και να αξιοποιηθί όσο το δυνατόν καλύτερα η αισθητική, παιδαγωγική και κοινωνική του λειτουργία.
 


Δράσεις Πειραματικής Σκηνής

  OPEN STAGE (η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν)
Από την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε Τετάρτη –εκτός από τις εβδομάδες που  θα υπάρχει πρεμιέρα–  η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου εγκαινιάζει τον θεσμό Open Stage (Ανοιχτή Σκηνή). Η Σκηνή ανοίγει για την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα οργανώνονται αφιερώματα σε συγγραφείς και σκηνοθέτες της ελληνικής και όχι μόνο σκηνής, preview ταινιών και άλλες δράσεις.

2 Δεκεμβρίου αφιέρωμα στον γερμανό θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Heiner Müller, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του. Το αφιέρωμα επιμελείται η Ελένη Βαροπούλου.

9 Δεκεμβρίου η Κορίνα Βασιλειάδου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης παρουσιάζουν αποσπάσματα από το έργο τους Ορυχείο Ίψεν. Η παράσταση βραβεύτηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού της Νορβηγίας Ibsen Scholarships  και η δραματουργία της συνδυάζει στοιχεία από τον Εχθρό του λαού του Ίψεν με το πραγματικό γεγονός της σύγκρουσης στα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, καθώς και από κείμενα που προέκυψαν μετά από επιτόπια έρευνα στον χώρο των συγκρούσεων.

16 Δεκεμβρίου φιλοξενούμε τη δράση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Η ζωή μου στο θέατρο». Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος, σε  συντονισμό και επίβλεψη του καθηγητή του προγράμματος, Ιωσήφ Βιβιλάκη.

23 Δεκεμβρίου παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον νέο ταλαντούχο συγγραφέα Γεράσιμο Μπέκα. Γεννημένος το 1987 στη Βεστφαλία της Γερμανίας, έχει ήδη παρουσιάσει έργα του στα βερολινέζικα θέατρα Maxim Gorki  Theater, και Ballhaus  Naunynstrasse.  To 2014 ο ίδιος τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού της εφημερίδας Taz, στον 22ο διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό «Open Mike». Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου διαμονής του στην Αθήνα, ο Γεράσιμος Μπέκας ετοιμάζει ειδικά για το -1 ένα εορταστικό κείμενο με θέμα τις εμπειρίες του από την νεοελληνική πραγματικότητα.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΝΕΛ
Με αφορμή το θέμα και τo περιεχόμενο ορισμένων από τα έργα που παρουσιάζονται, η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει ανοιχτές συζητήσεις/πάνελ με δημιουργούς, διανοούμενους και ειδικούς, καθώς επίσης και συζητήσεις των δημιουργών της παράστασης με το κοινό.

15 Νοεμβρίου «Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού»
Ώρα έναρξης: 19:00

 «Το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα και η ελληνική σκηνή»
Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Daniel Wetzel, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ανέστης Αζάς, και η χορογράφος Ερμίνα Γκόρο.  Συντονίζει ο θεατρολόγος και ανθρωπολόγος Μάριος Χατζηπροκοπίου.
 Η συζήτηση των συντελεστών της παράστασης με το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου αμέσως μετά το τέλος της παράστασης.

 12 Δεκεμβρίου «Το γήρας - Ένα χορικό»
Ώρα έναρξης: 19:00

«Τι μαρτυρούν τα γηρατειά»
Συμμετέχουν ο ψυχαναλυτής Κώστας Γεμενετζής, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο βιολόγος Στάθης Γκόνος  και ο Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου στο ΕΚΠΑ  Γιάννης Υφαντόπουλος.
Τη συζήτηση συντονίζει η σκηνοθέτις της παράστασης Γεωργία Μαυραγάνη.
Η συζήτηση των συντελεστών της παράστασης με το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου αμέσως μετά το τέλος της παράστασης.


ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
30 Μαρτίου-3 Απριλίου 2016
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου ως και 3 Απριλίου 2016 το Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. 
Τι ήταν ο ελληνικός Εμφύλιος και πώς έχει επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι σήμερα; Τι μάθαμε, τι ξεπεράσαμε, ποιες εκφάνσεις του διαιωνίζονται στον χρόνο και ποια ίχνη του επανέρχονται στη σημερινή πολιτική ένταση; Ποια διαλεκτική καλούμαστε να αναπτύξουμε στο θέατρο για να κατανοήσουμε αυτά τα γεγονότα;