Pages

ΜΕ ΤΟ "ΜΑΓΙΚΟ ΑΥΛΟ" ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΣ


Με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, το Μαγικό αυλό του Β.Α. Μότσαρτ, ξεκινά η φετινή καλλιτεχνική περίοδος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που διανύει το τελευταίο της φθινόπωρο στο ιστορικό Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, (μιας και από το φθινόπωρο του 2016 θα ξεκινήσει την δοκιμαστική λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), το θέατρο στο οποίο παρουσιάζει παραγωγές από το 1944 έως σήμερα (με μια μικρή διακοπή από το 1954 έως το 1957, οπότε κατεδαφίστηκε το πρώτο θέατρο Ολύμπια και στην θέση του ανεγέρθη το σημερινό). Ο "Μαγικός Αυλός" θα παρουσιαστεί στις 23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου & 1, 4, 8 Νοεμβρίου 2015, σε μουσική διεύθυνση των Γιώργου Πέτρου και Μιχάλη Οικονόμου και σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Μότσαρτ, το  οποίο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Προσφέρει χαρά στα παιδιά -δεν είναι τυχαίο που θεωρείται η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο της όπερας-, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους μεγάλους να απολαύσουν την εξαιρετική μουσική και ένα συμβολικό κείμενο με προεκτάσεις.
Ο Μαγικός αυλός είναι η τελευταία από τις δεκαεπτά όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ, ενώ λίγο πριν το θάνατο του κατάφερε να τη διευθύνει  στην πρεμιέρα που δόθηκε στην Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Η αδελφοσύνη, η ελευθερία, η αγάπη, η νίκη του καλού, η αναζήτηση της αρετής, το μεγαλείο της σιωπής και η επικράτηση της αλήθειας είναι οι αξίες που περιγράφει η μεγαλειώδης όπερα.

Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Μητσοπούλου, Μίνα Πολυχρόνου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Δημήτρης Κασιούμης, Πέτρος Μαγουλάς, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Νέες Τιμές Εισιτηρίων: €15, €25, €30, €40, €50, €55 - Φοιτητικό, παιδικό €10 - Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5. 


Τα highlights της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, είναι:

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ρίχνει τους προβολείς της στη σπουδαία ιστορική της διαδρομή, επιλέγοντας να παρουσιάσει, ως κορμό του φετινού προγράμματος της, έργα που έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν ιδιαιτέρως από το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του θεάτρου ΟλύμπιαΣε 37 από τις 76 καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της, η ΕΛΣ παρουσίασε τη Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, τον Κουρέα της Σεβίλλης του Τζοακίνο Ροσσίνι, τον Ριγολέττο του Τζουζέππε Βέρντι. Σε 33 καλλιτεχνικές περιόδους παρουσιάστηκε ο Βαφτιστικός του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και σε 31 σεζόν η Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι. Τα εμβληματικά αυτά έργα -σε νέες παραγωγές και αναβιώσεις- επιστρέφουν φέτος στην τελευταία χρονιά του θεάτρου Ολύμπια, ως ένα αφιέρωμα στην πολυετή ιστορία του, η οποία ταυτίζεται με την μεταπολεμική Ελλάδα.
Παράλληλα με την σημασία που δίνεται στην ιστορική διάσταση, η ΕΛΣ έχει πάντα στραμμένη τη ματιά της προς το μέλλον και τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων μέσων. Έτσι μέσα στην σεζόν 2015-2016 ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα "Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη" με προβολή παραστάσεων της ΕΛΣ σε κινηματογραφικές αίθουσες σε επιλεγμένες πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας!

"Καπουλέτοι και Μοντέκκοι"


> οι επτά νέες και φιλόδοξες παραγωγές που θα παρουσιάσει η ΕΛΣ, έως τον Ιούλιο του 2016.
> η συμπαραγωγή με τις δύο ιστορικές όπερες της Ιταλίας, την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, για την παρουσίαση της όπερας Καπουλέτοι και Μοντέκκοι, την εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και Ιουλιέττας όπως τη μελοποίησε ο Βιντσέντζο Μπελλίνι. Τον Νοέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ.
> η νέα ανατρεπτική παραγωγή του Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσσίνι σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φημισμένου Ιταλικού Φεστιβάλ της Ματσεράτας Φραντσέσκο Μικέλι, φέρνει την ιστορία του Φίγκαρο στην πολύχρωμη δεκαετία του '60. Τον Φεβρουάριο στο θέατρο Ολύμπια.
> η νέα παραγωγή του Βαφτιστικού του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, τον Μάιο στο θέατρο Ολύμπια, σε σκηνοθεσία του ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, του Σίμου Κακάλα.
> η νέα χορογραφία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, η οποία δημιουργεί ένα φανταστικό τοπίο συνάντησης των δύο σπουδαίων συνθετών του μπαρόκ, του Μπαχ και του Χαίντελ, οι οποίοι παρότι έζησαν την ίδια εποχή δεν συναντήθηκαν ποτέ. Τον Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια.
> Η εμβληματική Αϊντα του Βέρντι σε νέα παραγωγή, τον Ιούνιο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε σκηνοθεσία του Ενρίκο Καστιλιόνε. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας.
> Η Κάρμεν του Μπιζέ στην εξαιρετικά φιλόδοξη σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος τοποθετεί την υπόθεση του διάσημου έργου στη σημερινή Ευρώπη της μετανάστευσης και των κλειστών συνόρων.
> Η νέα φιλόδοξη παιδική παραγωγή της ΕΛΣ, με τίτλο Καρμενσίτας. Πρόκειται για ένα παιδικό έργο που συνδυάζει το μπαλέτο με την όπερα και βασίζεται στην διάσημη μουσική που έγραψε ο Μπιζέ για την Κάρμεν. Σε σύλληψη και χορογραφία της Α' Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, που θα εντυπωσιάσει τους μικρούς, αλλά και του μεγάλους φίλους της ΕΛΣ.
> Οι Έλληνες καλλιτέχνες (μαέστροι, σκηνοθέτες, μονωδοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι κ.λπ.), οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των συνεργατών της ΕΛΣ
> Τα εξαιρετικά σύνολα της ΕΛΣ, τα οποία είναι ο κορμός του καλλιτεχνικού προγράμματος: η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο, η Παιδική Χορωδία, η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, το Στούντιο Όπερας, η Σχολή Μπαλέτου.