Pages

ΦΡΥΝΙΧΟΥ Ή ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

Με το ποίημα τα Ερείπια της Παλμύρας, του Νίκου- Αλέξη Ασλάνογλου, άνοιξε την παρουσίαση του προγράμματος του Θεάτρου Τέχνης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην σκηνή της Φρυνίχου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη. "Το ποίημα αυτό στάθηκε η έμπνευση μας για αυτή την χρονιά, "εδώ που όλα σκουπίζονται" και η τέχνη αποτελεί την μόνη σταθερά που μπορεί να μας δώσει δύναμη και λόγο να συνεχίζουμε". Με τίτλο " Να θυμίζεις το πέρασμα ανάμεσα στην ομορφιά" το θέατρο Τέχνης μας καλεί σε ένα κάθε άλλο παρά "ακίνητο" φθινόπωρο, ανοίγοντας την αυλαία του τον Οκτώβρη με 4 παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, μια συνεργασία με το Festival 0, 2 επαναλήψεις ( Η Λίλα λέει, Αδερφοί Καραμαζοφ), ένα πολύ ενδιαφέρον αναλόγιο για το επίκαιρο δυστυχώς θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ("Το Πέρασμα:  μετανάστευση/ προσφυγιά"), παράλληλες δράσεις, μουσική-χορό και αρκετά καινούρια έργα, ανάμεσα στα οποία η "Δόνια Ροζίτα/ Σαν Περάσουν Πέντε Χρόνια" του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, "Όταν Ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί" του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, "Το Παιχνίδι του Τέλους"του Σάμιουελ Μπέκετ, σε μετάφραση Λυδίας Κονιόρδου και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα, του Άκη Δήμου, μια παράσταση της Bijoux de Kant, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. 
Με το δίλημμα Φρυνίχου ή Υπόγειο και ανάμεσα σε πλήθος ποιοτικών και ξεχωριστών παραστάσεων, προσήλθαν σήμερα δημοσιογράφοι και κοινό για να παραλάβουν υπό μορφή ψηφοδελτίων το πρόγραμμα των φετινών παραστάσεων του Εθνικού. Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα από τα έργα του κύκλου τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert που θα πλαισιώσουν την νέα παραγωγή "Ταξίδι το Χειμώνα", σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, που θα παρουσιαστεί 10-24 Νοεμβρίου στην σκηνή της Φρυνίχου,
Αναλυτικά την αυλαία των παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης ανοίγει στο Υπόγειο η παράσταση "Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει" (1-25/10), σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, που φιλοξενήθηκε το φετινό καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών ενώ στην συνέχεια θα παρουσιαστούν εκεί σε επανάληψη τα έργα "Η Λίλα λέει" (19/10-17/11), "Αδερφοί Καραμάζοφ" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (23/11-05/01), 
Από την νέα χρονιά το Υπόγειο θα φιλοξενήσει τις νέες παραγωγές "Αδαμαντία", του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη (11/01-26/04) και "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί" του Ερρίκου Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά (που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Λισαβόνα), ενώ η εφηβική σκηνή έχει να παρουσιάσει το επίκαιρο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου (σκηνοθεσία) για το cyberbulling, με τίτλο "Me Lene Sandra". Η εφηβική σκηνή θα παρουσιάσει επίσης σε σχολεία το έργο Art-Volution σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, που θα παρουσιαστεί σε σχολεία από 27 Οκτωβρίου έως 24 Απριλίου.


Η Φρυνίχου τώρα θα φέρει το μεγάλο μέρος των παραστάσεων, αρχής γενομένης από το έργο του Ανδρέα Φλουράκη "Θέλω μια χώρα" που παρουσιάστηκε φέτος το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη (2-25 Οκτωβρίου) και συνεχίζοντας με τα έργα : "Ερωτόκριτος (που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών) από τους Χαϊνηδες (5,6,13,14 Οκτωβρίου), "Ταξίδι το Χειμώνα", "Δάσος -Ταμπού" (πρώτη παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών) από την ομάδα Griffon, σε χορογραφία Ιωάννας Πορτολού.

"Είμαι Έλλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός. Σας ζητώ συγγνώμη"
Στις καινούριες παραγωγές που θα παρουσιαστούν ανήκουν τα έργα "Σιχτίρ Ευρώ, Μπουντρούμ Δραχμή, Θα Πεις Κι Ένα Τραγούδι", σε κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Βασίλη Παπαβασιλείου (5-11/16/02)

"Το Τέλος βρίσκεται στην αρχή, κι όμως συνεχίζεις"
"Το Παιχνίδι του Τέλους" , του Σάμιουελ Μπέκετ, σε μετάφραση Λυδίας Κονιόρδου και σκηνοθεσία Χατζή Κωνσταντίνου (3/12-20/02). "Επιστρέφω σε μια δημιουργική ρίζα" ήταν η πρώτη φράση της Λυδίας Κονιόρδου μιλώντας για την μετάφραση που έκανε στο έργο, κινούμενη πάνω στο αγγλικό κείμενο σε διασταύρωση με το γαλλικό, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ακρίβεια της μετάφρασης.

"Όποιος δεν γεμίζει το κόσμο του με φαντάσματα, μένει μονάχος"
Ο Άκης Δήμου συναντά την "Πρώτη Αγάπη" του Ιωάννη Κονδυλάκη, μετουσιώνοντας την σε ένα νέο κείμενο με τίτλο "Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα", που θα παρουσιαστεί από την Bijoyx de Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Το έργο πραγματεύεται την περιπέτεια ενός νέου αγοριού, τις αντιστάσεις και τις αγωνίες του στην μετεπανεστατική Ελλάδα. 

"Πρέπει να θυμάσαι τα μελλούμενα"
Μας λέει η "Δόνια Ροζίτα / Σαν Περάσουν Πέντε Χρόνια" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη που θα παρουσιαστεί στην Φρυνίχου από 25/02 έως 24 Απριλίου.


Αναλόγιο 2015- Το Πέρασμα: μετανάστευση / προσφυγιά

Εννέα ελληνικά έργα και έξι πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το Αφιέρωμα στην Αργεντίνικη Δραματουργία. το Εργαστήριο Θεατρικής Μετάφρασης από Ισπανικά στα Ελληνικά, οι Performances, η φιλοξενία καλλιτεχνών, οι προβολές ταινιών σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη, και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις, διαλέξεις και συζητήσεις.
Στα  εννέα έργα που θα παρουσιαστούν 29/10-2/11 συγκαταλέγονται τα: "Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας" του Χρήστου Αγγελάκου σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, Time Please! , Τζένη Δάγλα, Κομμάτια (Θάλασσες εδώ...), Αγγελική Δαρλάση, Η Καρφίτσα Ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης, Ελένη Ζιώγα, Pferdetanz (χορός αλόγων), Μάνος Λαμπράκης, σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου, Angelstate, Νίνα Ράπη, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, Μαύρος Γάμος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου, Ίσια Δικαιώματα, Μαρία Τσιμά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, και Σπόροι Παπαρούνας σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. 
"Τον Βαρόνο Μινχάουζεν" σε διασκευή Θεοδότου Ανδρή και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη, θα παρουσιάσει τέλος στην Φρυνίχου από 25 Οκτωβρίου - 24 Απριλίου η Παιδική Σκηνή.