Pages

"SOCRATES NOW"- ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ (27.06) ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


O Σωκράτης δικάζεται για τέταρτη φορά κάτω από την Ακρόπολη. Το κλασσικό κείμενο του Πλάτωνα, έρχεται στην ζωή στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σιμωνίδη, ο οποίος μίλησε για τις περισσότερες από 350 παραστάσεις του "Socrates Now" σε 20 χώρες του κόσμου από τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου,  το Λος Άντζελες, το Ντουμπάι, την Ουρουγουάη, την Τουρκία ως την Μαριούπολη και την Σωζόπολη, αλλά και για την Πολιτεία του Πλάτωνα και τις Μαορί Βάκχες που θα παρουσιαστούν τον χειμώνα του 2015 και την άνοιξη του 2016 αντίστοιχα σε Ελλάδα και Νέα Ζηλανδία. Πως βλέπει τον Ελληνικό Πολιτισμό, τι έγινε στο Κιουτσούκ Τζαμί και πόσο επίκαιρος είναι ο Σωκράτης σε σχέση με όσα γίνονται σήμερα στις Βρυξέλλες;
"Αν έρθετε θα σας τιμήσουμε, θα σας θρέψουμε και θα σας γεμίσουμε το θέατρο δυο φορές": Ήμασταν στην Μαριούπολη, που τώρα είναι σε Ουκρανικά χέρια και σε ένα Πανεπιστήμιο που είναι στο στην άλλη μεριά της Ουκρανίας, υπήρχαν 200 παιδιά, όλα Ουκρανάκια, που είχαν διδαχθεί τόσο τα νέα όσο και τα αρχαία ελληνικά. "Δεν έχουμε λεφτά να σας πληρώσουμε αλλά αν τυχόν μπορέσετε να έρθετε, θα σας τιμήσουμε, θα σας θρέψουμε και θα σας γεμίσουμε το θέατρο δυο φορές", μας είπαν. Μπήκαμε σε ένα τρένο και πηγαίναμε στην Μαριούπολη, στην μέση της νύχτας, με άλλους δυο Ρώσους να κοιμούνται στο ίδιο βαγόνι, χωρίς πληρωμή, χωρίς τίποτα. Πήγαμε και ήταν από τις πιο συγκινητικές ιστορίες της ζωής μας!"

"Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι αφορμή για συζήτηση": Δεν βλέπουμε τον Ελληνικό πολιτισμό ως ένα δώρο, μεγάλο προς την ανθρωπότητα, κάτι που ερχόμαστε να σας το δώσουμε και θα μας πληρώσετε τόσα χρήματα. Για εμάς είναι ένα ερώτημα. Ένα έναυσμα για συζήτηση. Αν είναι κάτι που για εμάς χαρακτηρίζει τον Ελληνικό Πολιτισμό είναι ότι αποτελεί αφετηρία για συζήτηση και για διάλογο. 

"Βάλαμε 100 καρέκλες και ήρθαν 500 άτομα!": Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε να κάνουμε μια παράσταση στον εγκαταλελειμμένο χώρο Μικρου (Κιουτσούκ) Τζαμί, ένα ερείπιο τζαμιού πίσω από την Ρωμαϊκή Αγορά. Ο χώρος δυστυχώς σήμερα λειτουργεί σαν αποχωρητήριο και στέκι ναρκομανών. Πήγα και τον είδα. Παντού σύριγγες, χόρτα και ψοφίμια. Πήρα την αρχαιολογική υπηρεσία και τους είπα πως θέλουμε να τον καθαρίσουμε για να κάνουμε εκεί μια  παράσταση και να βάλουμε και κάποια σανίδια για να μπορέσω να παίξω. "Δεν αγγίζεται τίποτα" ήταν η απάντηση. Τους είπα πως θα πάω να καθαρίσω το χώρο μόνος μου και πως αν θέλουν ας έρθουν να με συλλάβουν για να βγω σε όλες τις εφημερίδες. Τελικά η παράσταση έγινε. Είχαμε βάλει 100 καρέκλες και ήρθαν 500 άτομα. Ο κόσμος δεν έφευγε. Μιάμιση ώρα κράτησε η παράσταση και μιάμιση ώρα διήρκεσε η συζήτηση αμέσως μετά. Γιατί; γιατί υπήρχε αμεσότητα. 

"Ο Σωκράτης μιλάει για όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες σήμερα": Ο Σωκράτης μιλάει για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Για όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες. Και όχι μόνο ο Σωκράτης. Όλοι οι μεγάλοι κλασικοί, μιλούν για τις ανάγκες μας, για το πως θα ζούμε. Ο Σωκράτης είπε "Δεν με ενδιαφέρει να σας διδάξω πως να σκέφτεστε, με ενδιαφέρει να σας διδάξω πως να ζείτε, την καλή ζωή. "The Examined Life"

Το έργο είναι πάντα μεταφρασμένο σε υπέρτιτλους στην γλώσσα της χώρας, όπου φιλοξενείται και είναι απόλυτα συντονισμένη, με ακρίβεια δευτερολέπτου αλλά και επεξεργασμένη έτσι ώστε να αποδίδει το χιούμορ, την ψυχή, τις καντένσες της παράστασης, χαρίζοντας αμεσότητα στο κείμενο, ώστε ο κόσμος μετά από 10 λεπτά να νομίζει ότι ακούει την γλώσσα του.

"Όπου πηγαίνουμε, πηγαίνουμε με σεβασμό.", είτε πρόκειται για 400 Μουσουλμανάκια που έρχονται να σε δουν σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου, που έχουν ακούσει κάτι για τον Σωκράτη και σε κοιτούν με σεβασμό, είτε παίζουμε μπροστά από 200 Έλληνες, ξεχασμένους από την Ελληνική Πολιτεία, στην Σωζοπολη, που την θυμούνται μόνο όταν γίνονται εκλογές, και πας εσύ και τους μιλάς στην γλώσσα τους για τον Σωκράτη και βλέπεις τα δάκρυα τους να τρέχουν βροχή. 

Η Πολιτεία του Πλάτωνα και οι Μαορί Βάκχες, τα επόμενα έργα που θα παρουσιαστούν. Η Πολιτεία θα παρουσιαστεί με την μορφή μονολόγου, από το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Northwestern και ενώ οι Βάκχες θα βασίζονται στην σύγκρουση βαρβάρων-πολιτισμένων, κατεστημένου-επανάστασης, στην γλώσσα των Μαορί και θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο του 2016 στην Νέα Ζηλανδία ενώ στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ως δώρο των Νέο-Ζηλανδών στους Κρητικούς που πολέμησαν μαζί.

Ηθοποιός - Σκηνοθέτης: Γιάννης Σιμωνίδης
Πρωτότυπη Σκηνοθεσία & Ιδέα για Μάσκα: Λουκάς Ν. Σκιπητάρης
Αγγλική Μετάφραση: Γιάννης Σιμωνίδης & Λουκάς Ν. Σκιπητάρης
Ενδυματολόγος: Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge
Ελληνική Μετάφραση: Ηλέκτρα Ανδρεάδη
Κρουστά: Caryn Heilman
Τεχνικός Ήχου & Φώτων: Χρήστος Παππάς
Ηλεκτρολόγος: Κωνσταντίνος Μαυραντζάς
Γραφιστικά: Γιάννα Καρμάλη - the Switch. gr
Φωτογράφος: Ελίνα Φέσσα
Οργάνωση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Γεωργίου
Βοηθοί Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης, Τζέλα Χριστοπούλου
Παραγωγή: Polyplanity Productions, EllinikoTheatro

Ημερομηνία & Ώρα: 27 Ιονίου - 19 Ιουλίου 2015, 9 μ.μ.
Γλώσσα: Αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Διάρκεια: 80 λεπτά + Ανοικτή Συζήτηση συνοδεία κρασιού
Χώρος: αυλή Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα, Αθήνα
Εισιτήριο: Ενήλικες 15 ευρώ, φοιτητές 10 ευρώ, 10+ ενήλικες 10 ευρώ, 10+ φοιτητές 8 ευρώ
Αγορά εισιτηρίων: viva.gr

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας & Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.