Pages

ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 101 ΧΡΟΝΩΝ!!!


Μια Πόρτα ορθάνοιχτη περιμένει το κοινό και την νέα θεατρική περίοδο 2015-16, με  ιδιαίτερες παραστάσεις που κινούνται γύρω από τον νοηματικό άξονα του "Σχεδόν Αθώοι", πολύ θέατρο για μικρά και μεγάλα παιδιά, μουσική, χορό εντός και εκτός ορίων, θεατρικά ταξίδια Κι έξω απ' την Πόρτα, επαναλήψεις Και... αφηγήσεις παραμυθιών από όλο τον κόσμο για μικρούς ακροατές από την "ψυχή" του θεάτρου Πόρτα, Ξένια Καλογεροπούλου, που θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά. Όπως ανακοίνωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Θωμάς Μοσχόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος, ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσουν οι συμπαραγωγές με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, οι συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες, αρχής γενομένης από τον Καναδό σκηνοθέτη Άλαν Ντίλγουορθ και η όπερα. Την αυλαία της νέας καλλιτεχνικής περιόδου θα ανοίξει η παράσταση Σκοτεινές Γλώσσες, του Αυστραλού συγγραφέα Άντριου Μπόβελ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Θωμά Μοσχόπουλου, που παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2015.
Tο βραβευμένο με AWGIE το 1997 έργο Speaking in Tongues - "Σκοτεινές Γλώσσες" του Αυστραλού συγγραφέα Άντριου Μπόβελ, το οποίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο  με τον τίτλο "Lantana", πρόκειται να ανοίξει την αυλαία του θεάτρου Πόρτα από Νοέμβριο. Εννέα ζωές, τέσσερις απιστίες, μια εξαφάνιση και ένα μυστηριώδες στιλέτο, συνδέονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους μέσα από μια σειρά αποσπασματικών εξομολογήσεων, όπου τα όρια μεταξύ σωστού και λάθους γίνονται επικίνδυνα δυσδιάκριτα, δίνοντας μια μοντέρνα ιστορία μυστηρίου γεμάτη τρομακτικές και απροσδόκητες ανατροπές. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, που επέλεξε να βρεθεί σε αυτό το έργο με αγαπημένους φίλους και παλιούς γνώριμους όπως η Άννα Καλαϊτζίδου, ο Χρήστος Λούλης, η Άννα Μάσχα και ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

This is War
Χάνα Μόσκοβιτς

Συνεχίζοντας την διερεύνηση στην δραματουργία λιγότερο γνωστών χωρών, θα γνωρίσουμε το  έργο μιας νέας  και βραβευμένης στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2013 συγγραφέως, της Χάνα Μόσκοβιτς , με τίτλο "This is War", το οποίο θα σκηνοθετήσει ο επίσης διακεκριμένος Καναδός σκηνοθέτης Άλαν Ντίλγουορθ-στενός συνεργάτης του Soul and Pepper Theater, ενός από τα πιο σημαντικά θέατρα σύγχρονου ρεπερτορίου στο Τορόντο, και του Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μπόντ. Το έργο πραγματεύεται την περιπέτεια τεσσάρων Καναδών στρατιωτών στο Αυγανιστάν, οι οποίοι απολογούνται για μια ιστορία που συνέβη, όσο βρισκόντουσαν στην χώρα ως ειρηνευτική δύναμη. Η παράσταση θα συνοδευτεί από διαλέξεις και σεμινάρια της συγγραφέως και του σκηνοθέτη και θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2015 με την υποστήριξη της Καναδική Πρεσβείας. Από την διανομή μέχρι στιγμής έχουν κλείσει και έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των Άννα Καλαϊτζίδου και Ηλία Μουλλά.

Οι Ιδιοτροπίες της Μαριάννας
του Αλφρέ ντε Μυσσέ

Προχωρώντας σε ένα πιο κλασικό ρεπερτόριο, ένα έργο που είναι ελάχιστα ως καθόλου γνωστό στην Ελλάδα. Ένα θέατρο εξαιρετικά ζωντανό που ισορροπεί μεταξύ λεπτού χιούμορ και λεπτού συναισθηματισμού, που θα είναι και πάλι σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Θωμά Μοσχόπουλου. Με τους Ξένια Καλογεροπούλου, Ντένη Μακρή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστο Σαπουντζή, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο και θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2016.

Οι Αναστατώσεις του Οικοτροφου Τερλες
του Ρόμπερτ Μούζιλ

είναι ένα έργο σε λογοτεχνική μορφή, για τον υφέρποντα φασισμό που εμφανίζεται με την μορφή του μπούλινγκ που κάνουν οι οικότροφοι σε ένα σχολείο, στις αρχές του 20 αιώνα, που έχει και σεξουαλική βία αλλά στην ουσία υπάρχει μια φοβερή αναγωγή στην Λευκή Κορδέλα του Χάνεκε. Η μετάφραση έχει γίνει από τον Αλέξανδρο Ίσαρη και η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της Γεωργίας Μαυραγάνη - Ομάδα Χάπι-Έντ. Πρώτη παράσταση Φεβρουάριος 2016.

Ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος παρουσιάζουν τον Μάρτιο του 2016 μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα της Πατρίτσια Χάισμιθ, ενώ ο Νίκος Καραθάνος υπόσχεται μια ανατρεπτική παράσταση με τίτλο "Brazilian Rhapsody".
Την συνεργασία του με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης εγκαινιάζει το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζοντας το έργο "Το Καινούριο Σπίτι" του Κάρλο Γκολντόνι, μετά το Πάσχα, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, και διασκευή - σκηνοθεσία: Γιάννη Μόσχο, με τους Μάνο Βαβαδάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Θανάση Δήμου, Όλγα Ιωσηφίδου, Θύμιο Κούκιο, Ιωάννα Παγιατάκη, Ερατώ Πίσση, Μαρία Τσιμά κ.α. ενώ στο χώρο του παιδικού θεάτρου - που αποτελεί και την ναυαρχίδα του Θεάτρου Πόρτα, θα παρουσιαστεί και πάλι σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης το πολύ σημαντικό παραμύθι του Ντέιβιντ Γκρέγκ "Ποιός είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ" (για παιδιά από 8-14 ετών), σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και δραματουργική επιμέλεια Θωμά Μοσχόπουλου, το οποίο θα παρουσιαστεί 15 Νοεμβρίου στην Κοζάνη και 15 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Πόρτα.

Το Θέατρο για Μικρά και Μεγάλα Παιδιά

συνεχίζεται με τα έργα:

Μικρό - Μικρό, Μεγάλο - Μεγάλο (για παιδιά από 1-3 ετών) σε σύλληψη και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου / Χρήστου Παπαδόπουλου - που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2015

Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιανο
Patari Project (από 4 μέχρι 104 ετών)

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Σεργκέι Προκόφιεφ και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Πρώτη παράσταση : Νοέμβριος 2015

Το πρόγραμμα συμπληρώνει η παράσταση χορού "The Hero" της Σοφίας Μαυραγάνη, και "Trio" του Χρήστου Παπαδόπουλου

Ό-περοχα!

Το θέατρο Πόρτα υποδέχεται την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, που μετά την επιτυχημένη πορεία της όπερας Cendrillon της Pauline Viardot (α πανελλήνια παρουσίαση), σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, στρέφει το βλέμμα της στο γαλλικό μπαρόκ με την όπερα - μπαλέτο "Πυγμαλίωνας" του Ζ.Φ. Ραμώ. , σε σκηνοθεσία-σκηνικά και φωτισμούς: Πάρη Μέξη και μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου.


Μουσική και Θεατροπαιδαγωγικά / Θέατρο και Έξω απ' το Πόρτα
Τέλος η σειρα συναυλιών "Τρίτες Παράλληλες" θα συνεχιστούν με 32 συναυλίες από τις 27 Οκτωβρίου και μετά κάθε Τρίτη ως τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, με μουσική που εκτείνεται από το μπαρόκ, την γερμανική μουσική, την τζάζ, την μουσική δωματίου, τους ύμνους αλλά καιέργα νέων συνθετών, ενώ θα συνεχιστεί και η πολύ γόνιμη συνεργασία του Πόρτα με την ομάδα "Παπαλάνγκι" που διευθύνει ο Τάσος Αγγελόπουλος, η οποία εκτός από την πολύ πετυχημένη διαδρομή της "Ιστορίας του Βίκτωρα και της Μαρίας" σε γυμνάσια και λύκεια της Αττικής (που θα συνεχιστεί το πρώτο μισό της σαιζόν) θα παρουσιάσει το έργο "Ντόμπρε Ντεν" του Τ. Αγγελόπουλου. Επιπλέον οι Patari Project θα συνεχίσουν μεν το συναρπαστικό ταξίδι του "Μπαλ στον αέρα" σε δημοτικά σχολεία της Αττικής, αλλά από την νέα χρονιά θα προτείνουν μια πολύ ιδιαίτερη συνέχεια με την παράσταση για εφήβους "Μπαλ You".

Και ....

η Ξένια Καλογεροπούλου συνεχίζει για δεύτερη χρονιά της αφηγήσεις παραμυθιών από όλον τον κόσμο για μικρούς ακροατές συζητώντας με τους συνοδούς των παιδιών την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης.

Σε Επανάληψη...

θα παρουσιαστούν οι παραγωγές της προηγούμενης σαιζόν "Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν", το Λίλιομ, το Μότζο και το Elvedon.