Pages

ΟΙ INFLUX-ARTISTS COLLECTIVE ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ


Με έντονο ευρωπαϊκό αέρα και με την παράσταση "Πεδίο Βολής", εμπνευσμένη από το αριστουργηματικό έργο "Αγριόπαπια" του Ερρίκου Ίψεν που επιχειρεί  να συνδέσει τα γεγονότα των ορυχείων στις Σκουριές με το ιψενικό έργο ανοίγει στις 11 Νοεμβρίου η αυλαία της Πειραματικής Σκηνής, . Παράλληλα θα λάβει μέρος το Europoly ένα ευρωπαϊκό θεατρικό και κινηματογραφικό εγχείρημα του Goethe-Institut σε συνεργασία με το Kammerspiele του Μονάχου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sirenos - International Theatre Festival του Βίλνιους, το Teatro Maria Matos της Λισαβόνας και το Tiger Fringe Festival του Δουβλίνου,  με επίκεντρο την Ευρώπη που αλλάζει και τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών μέσα από τρία έργα από την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Γερμανία. Την σκυτάλη στις 17 και 18 Δεκεμβρίου παίρνει η πορτογαλική περφόρμανς Monday, επιχειρώντας να δώσει τέλος πάντων μια απάντηση στο πιο "καυτό" ίσως ερώτημα της εποχής μας; "Γιατί φοβόμαστε τον διπλανό μας;" ενώ στις 22 Δεκεμβρίου ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης επιστρέφουν με την "Καθαρή Πόλη" που παρουσιάστηκε πέρσι με μεγάλη επιτυχία στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 


Μετά το Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό, που παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και συνδύαζε το ιψενικό έργο με τα γεγονότα των ορυχείων στις Σκουριές, οι influxartist collective φιλοδοξούν με τη νέα τους παράσταση να διερευνήσουν το θέμα της ενοχής των γονιών, αλλά και να απαντήσουν στα διαχρονικά ερωτήματα:  «Τι είμαι» και «Τι θα ήθελα να είμαι». 
Η παράσταση με αφορμή το αριστουργηματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, Αγριόπαπια, επιχειρεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την έννοια της ταυτότητας, της υιοθέτησης και της ερμηνείας «ρόλων» τόσο στο θέατρο όσο και στην καθημερινή ζωή. 
Μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου και των Ibsen Scholarships.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία: influx - artist collective - (Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης)
Δραματουργία: Πρόδρομος Τσινικόρης
Μετάφραση: Κορίνα Βασιλειάδου, Ειρήνη Κυριακού
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Κατρανίδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Γιώργος Δούσος, Λευτέρης Μουτσινάς
Οργάνωση παραγωγής: Σταυρούλα Δημητριάδου

Ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου, Ειρήνη Κυριακού, Χάρης Πεχλιβανίδης, Κλέα Σαμαντά


Αναλυτικά το πρόγραμμα έως τις 22 Δεκεμβρίου

Europoly

      Παραστάσεις για τη Γηραιά Ήπειρο που αλλάζει.
     Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen

Στην Ευρώπη, οι κρίσεις ξεσπούν σήμερα η μια πίσω απ’ την άλλη. Πρόκειται πλέον για μια μόνιμη κατάσταση την οποία φαίνεται να έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο, πίσω από κάθε κρίση υπάρχουν άνθρωποι, οι ζωές τους, η πραγματικότητα που βιώνουν. Τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών αφηγούνται τρία νέα θεατρικά έργα από την Πορτογαλία την Ελλάδα και τη Γερμανία. 

Το EUROPOLY είναι ένα ευρωπαϊκό θεατρικό και κινηματογραφικό εγχείρημα του Goethe-Institut σε συνεργασία με το Kammerspiele του Μονάχου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sirenos - International Theatre Festival του Βίλνιους, το Teatro Maria Matos της Λισαβόνας και το Tiger Fringe Festival του Δουβλίνου.

Monday                                                                              
17, 18 Δεκεμβρίου 2016


Στην πορτογαλική περφόρμανς Monday, η Cláudia Dias μοιράζεται την «αρένα» με το συγγραφέα και ποιητή  Pablo Fidalgo Lareo και όπως οι πυγμάχοι,  «γρονθοκοπούνται» με τις καίριες ερωτήσεις του καιρού μας: Γιατί φοβόμαστε τον διπλανό μας; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάστασή μας;
Περνώντας από το προσωπικό στο δημόσιο, από το συγκεκριμένο στο ποιητικό και από το τώρα στο αύριο, καταλαβαίνουμε πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυγμάχος για να δώσει στο μέλλον μια ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη και σκηνοθεσία:  Cláudia Dias 
Περφόρμερς: Cláudia Dias, Jaime Neves, Karas
Κριτικό μάτι – Επτά χρόνια, Επτά κομμάτια: Jorge Louraço Figueire
Προπονητής Thai Boxing:  Jaime Neves 
Τεχνική διεύθυνση: Nuno Borda D’Água
Σχεδιασμός φωτισμών: Thomas Walgrave 
Παραγωγή: Alkantara 
Artistic residencies:Espaço Alkantara, Göteborg Dance and Theatre Festival και Vitlycke Centre for Performing Arts, με την υποστήριξη του KID Gothemburg, Teatro Extremo /Teatro - Estúdio António Assunção, Companhia de Dança de Almada, O Espaço do Tempo, Teatro Municipal do Porto
Συμπαραγωγή: Alkantara, Goethe Institut, Maria Matos Teatro Municipal, Teatro Municipal do Porto, Noorderzon Performing Arts Festival Groningen
Υποστήριξη προγράμματος:  NXTSTP/Culture Porgram of the European Union


Καθαρή πόλη            
Εναρξη 22 Δεκεμβρίου - Λήξη 8 Ιανουαρίου 2017

Η Καθαρή Πόλη μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσίασή της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την περιοδεία σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, επιστρέφει στην Αθήνα για να επαναπροσδιορίσει  τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας.  
Ως θέατρο της πραγματικότητας, η παράσταση διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», ενός όρου που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της ρατσιστικής προπαγάνδας και οδήγησε στο ιδεολόγημα της «καθαρής» φυλής.
Στην παράσταση μιλούν πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Νότια Αφρική, Μολδαβία, Φιλιππίνες). 
Οι ιστορίες τους διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.


Ταυτότητα παράστασης
Έρευνα, κείμενο και σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργία: Μαργαρίτα Τσώμου
Σκηνoγραφία - ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια
Βοηθός Σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Λιάνα Ταουσιάνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Εμφανίζεται στο βίντεο: Νέλλη Καμπούρη
Κατασκευή κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας

Ηθοποιοί: Mab
le Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016 σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του
Goethe Institut.
Eυχαριστούμε τη Στέγη για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων παρουσίασης στην Αθήνα.