Pages

O ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΧΟΡΝ


Στον Μιχάλη Σαράντη απονεμήθηκε το βραβείο Χόρν για τον ρόλο του Νότη Σερδάρη στο έργο του Παντελή Χόρν "Φλαντρώ" (Εθνικό Θέατρο) και για τον ρόλο του Αγγελιοφόρου στην τραγωδία του Ευριπίδη "Ιππόλυτος" (Επίδαυρος), σε σκηνοθεσία και τα δυο της Λυδίας Κονιόρδου. Ο Μιχάλης Σαράντης είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Κάρολος Κουν, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Νίκο Μαστοράκη, τον Νίκο Καραθάνο, τον Δημήτρη Λιγνάδη κ.α. Ο νεαρός ηθοποιός φορά πλέον τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χόρν, παίρνοντας την σκυτάλη από τον περσινό νικητή του βραβείου "Δημήτρης Χόρν" Γιώργο Χρυσοστόμου ενώ μιλώντας για αυτή την σημαντική διάκριση ευχαρίστησε τον Νίκο Καραθάνο για την στήριξη που του προσέφερε και την Λυδία Κονιόρδου, την οποία όπως είπε θεωρεί δασκάλα του, για τις ευκαιρίες που του έδωσε. 


«Τυχαίνει αυτή η βράβευση να γίνεται σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Αλλά έτσι είναι η ζωή, έχει και χαρές και λύπες. Δεν θα πρωτοτυπήσω, θα κάνω όλα τα τετριμμένα που προβλέπονται σε τέτοιες εκδηλώσεις» ανέφερε, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, ο Μιχάλης Σαράντης. Ο φετινός νικητής του βραβείου Χορν αφιέρωσε το βραβείου στην μητέρα του, στον άνθρωπο που όπως είπε θα ήθελε πολύ να είναι κοντά του αυτή την βραδιά αλλά δυστυχώς βρίσκεται στον Ευαγγελισμό και παλεύει για την ζωή της. 

Εκτός από τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χόρν που σαν σκυτάλη μεταφέρεται κάθε χρονιά από τον έναν ηθοποιό στον άλλο, στον νικητή απονέμεται και χρηματικό έπαθλο αξίας 3.000 ευρώ.
Ο Μιχάλης Σαράντης είναι ο 15ος κατά σειρά ηθοποιός που διακρίνεται με το βραβείο Δημήτρης Χορν για την αναγνώριση της καλύτερης ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Συνυποψήφιοι του ήταν ο Μάνος Καρατζογιάννης, ο Ντένης Μακρής και ο Γιάννης Παπαδόπουλος.
Το βραβείο "Δημήτρης Χόρν" θεσπίστηκε από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος, όπως είπε, θεωρεί το βραβείο αυτό σαν έναν ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, που δίνει κουράγιο στους ηθοποιούς και την αίσθηση ότι δεν είναι μόνοι σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο του θεάτρου.

Βραβείο Μελίνα Μερκούρη
Το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" θα απονεμηθεί φέτος για ένατη συνεχή χρονιά, σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 30/03 στις 20.00 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα) και το χρηματικό έπαθλο θα ανέρχεται σε 3000 ευρώ. Επίσης η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για έναν χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην συνάδελφο της στην επόμενη απονομή.
Υποψήφιες για το βραβείο είναι: η Λένα Δροσάκη για την ερμηνεία της στο έργο "Ramona Travel - Η γη της καλοσύνης" και το "Πολιτισμός: Μια κοσμική τραγωδία", η Ανθή Ευστρατιάδου για το έργο "Αμανάκ", η Ηλικάνα Μαυρομάτη για το έργο "Τίρζα η βασίλισσα του ήλιου" και Ελίνα Ρίζου για την ερμηνεία της στα έργα Bitch Boxer και Ελένη. Την επιτροπή αποτελούν η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Δηώ Καγγελάρη, η Ματίνα Καλτάκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Ρένη Πιττακή.