Pages

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ" ΤΟΥ ΖΑΝ ΡΕΝΕ ΛΕΜΟΥΑΝ

ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΑΥΛΑΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΟΥΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΝ ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ.


Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, στην γυμνή σκηνή του θεάτρου Από Μηχανής  με μόνη συντροφιά το κείμενο του Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζαν Ρενέ Λεμουάν, αναβίωσε η τραγική ιστορία της Ιφιγένειας, μέσα από την στιβαρή ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα, σε ένα μονόλογο μιας ώρας, που αγγίζει κατευθείαν τον θεατή και τον μυεί στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.


Ντυμένη με ένα μακρύ, γαλάζιο φόρεμα και ένα ζευγάρι χρυσά σανδάλια, η νεαρή ηθοποιός, στέκει στη μέση της σκηνής και αρχίζει να αφηγείται πως άρχισαν όλα, αναπολώντας στιγμές από την ζωή της με την οικογένεια της, τον Πάτροκλο, τον Αχιλλέα. Με μόνο όπλο της την φωνή και την κίνηση του σώματος της καθώς και την αριστοκρατική εμφάνιση της που παραπέμπει σε φιγούρα αρχαίας Ελληνίδας, η Λένα καταφέρνει να γεμίσει την σκηνή και κοιτάζοντας στα μάτια τους θεατές σε απόσταση αναπνοής να τους μεταφέρει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την αγωνία μιας κοπέλας που σε λίγες ώρες πρόκειται να θυσιαστεί.
Η αμεσότητα του κειμένου και η αφηγηματική σκηνοθεσία του Λεμουάν που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, σε μια προσπάθεια να φέρει την ιστορία της Ιφιγένειας στο σήμερα, με λέξεις όπως το ντους, τα γυαλιά, ηλίου, η γραβάτα, το γραφείο, το καρνέ των επιταγών, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και υπογραμμίζουν την διαχρονικότητα ορισμένων στάσεων και συμπεριφορών ενώ αναδεικνύει επίσης πολύ εύστοχα και γλαφυρά τους χαρακτήρες των υπόλοιπων προσώπων και τις μεταξύ τους σχέσεις.
Ένας από τους καλύτερους μονολόγους με την Λένα Παπαληγούρα σε μια από τις καλύτερες στιγμές της και σε ένα ρόλο εντελώς διαφορετικό από εκείνον που υποδύεται στο Blasted της Σάρα Κέιν. Οπωσδήποτε μια από τις παραστάσεις που αξίζει να δει κανείς και θα συνεχιστεί έως τις 4 Ιουνίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:  http://theaterviewsite.blogspot.com/2014/05/blog-post.html#more