Pages

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: "ΟΣΑ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ Η ΑΓΑΠΗ" ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


Η Ειρήνη Τζανετουλάκου, λυρική τραγουδίστρια και ηθοποιός, μεταφέρει στην σκηνή του Blackbox (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), 3-5 Ιανουαρίου 2014, τον κύκλο τραγουδιών Kindertotenlieder (*παιδικά νεκρικά ποιήματα) του συνθέτη ρομαντικού συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, σε ποίηση Φρίντριχ Ρίκερ, σε μια performance με τίτλο "Όσα μου έμαθε η αγάπη", όπου ήχος, σώμα και μουσική συμπορεύονται και διηγούνται μια ιστορία για την αγάπη. Πώς είναι να αγαπάς και να χάνεις; Να συντρίβεσαι και να συνεχίζεις να αγαπάς; Πως γίνεται να ανατέλλει ο ήλιος όταν το δικό μου φως έχει δύσει; Όλα αυτά σε μια διαδρομή από την απώλεια στην πληρότητα της Αγάπης.

Ο Ρίκερτ είχε γράψει 428 ποιήματα αφιερωμένα στα δύο μικρά παιδιά του που πέθαναν. Ο Μάλερ διάλεξε πέντε από αυτά και τα μελοποίησε. Ο Μάλερ είχε έντεκα αδέλφια, από τα οποία έξι πέθαναν σε μικρή ηλικία. Το 1901 μελοποίησε το πρώτο, τρίτο και τέταρτο ποίημα, το 1904 ολοκλήρωσε τον κύκλο με την μελοποίηση του δεύτερου και τέταρτου ποιήματος.Από το 1900 και μετά, η ποίηση του Ρίκερτ έγινε βασικό στοιχείο του έργου του Μάλερ.
Η Ειρήνη Τζανετουλάκου (Κοντράλτο) γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της (Μάστερ στο κλασικό τραγούδι) στο Hogeschool voor de Kunsten της Ουτρέχτης με τον τενόρο Jon Thorsteinsson. Έχει επίσης σπουδάσει Υποκριτική στη σχολή του «Σύγχρονου Θεάτρου της Αθήνας» του Γ. Κιμούλη και Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Ολλανδία και συμμετέχει σε παραγωγές Όπερας καθώς και κονσέρτα (Ορατορίου, Lieder και Σύγχρονης Μουσικής). Στην Ελλάδα έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε Θεατρικές και Χοροθεατρικές παραστάσεις με πλήθος διακεκριμένων καλλιτεχνών. Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνεται η συμμετοχή της στο project όπερας δωματίου Albert Herring του B.Britten (Florence Pike), που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους Orpheus Soloists στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2014).

 Στο πιάνο ο Γιάννης Τσανακαλιώτης.

Σύλληψη - Σύνθεση - Ερμηνεία: Ειρήνη Τζανετουλάκου
Ενδυματολόγος: Γιώργος Λυτζέρης
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγούρας
Φωτογραφίες: Ροζίτα Φοράδη
Πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης

3, 4, 5 Ιανουαρίου 21.30 / Διάρκεια 40 λεπτά / Είσοδος: 10 € & 6 € φοιτητές, σπουδαστές, άνεργοι