Pages

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Με αφετηρία τις ιστορίες του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πάρις Μέξης, ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης και η πολυβραβευμένη σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου Ουρανία Γκάσιου, δημιουργούν μια μοναδική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, από 20.12-22.12 και από 25.12-29.12 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης, Χρήστος Σαπουντζής και Πάνος Σταθακόπουλος. Συμμετέχει η διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica.
Τι κοινό έχουν ένα κλεμμένο πετράδι, ένα χαμένο καπέλο και μία… γαλοπούλα; Υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που μπορεί να λύσει το μυστήριο… Ο Σέρλοκ Χολμς! Ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια μοναδική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια γεμάτη αγωνία, δράση και εξαιρετικά πρωτότυπη μουσική. Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους που εμπνεύστηκε ο πολυτάλαντος Πάρις Μέξης – ο γνωστός σκηνοθέτης και σκηνογράφος μιας σειράς ευφάνταστων παραγωγών για το θέατρο, την όπερα, το χορό, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό – βασισμένος στο «Μυστήριο του Γαλάζιου Γρανάτη» αλλά και άλλες λιγότερο γνωστές αστυνομικές ιστορίες του «πατέρα» του Χολμς, του δαιμόνιου επιστήμονα και πολυγραφότατου συγγραφέα Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930) που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο περιοδικό Strad και στη συνέχεια ως μέρη μιας ανθολογίας με τίτλο «Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».

Στην παράσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής, το κείμενο, τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και τα κοστούμια υπογράφει ο Πάρις Μέξης ενώ τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος. Οι  ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης, Χρήστος Σαπουντζής και Πάνος Σταθακόπουλος ενσαρκώνουν όλους τους χαρακτήρες του έργου.


«Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς»  - που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια οκτώ ημερών (Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22, Τετάρτη 25, Πέμπτη 26, Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Δεκεμβρίου) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και ώρα 8.30 το βράδυ - είναι ένα νέο θεατρικό έργο με γρήγορο ρυθμό και μουσική για εκκλησιαστικό όργανο (του συνθέτη Στάθη Γυφτάκη) την οποία ερμηνεύει η πολυβραβευμένη οργανίστα του Μεγάρου Μουσικής και της Γαλλικής Προτεσταντικής εκκλησίας του Λονδίνου Ουρανία Γκάσιου, με τη συμμετοχή του κρουστού Θοδωρή Βαζάκα αλλά και μελών της διαπολιτισμικής παιδικής χορωδίας Polyphonica (σε διεύθυνση Μαρίζας Βαμβουκλή). Πρόεδρος της χορωδίας είναι η Έφη Αβέρωφ.
«Μια γιορτή για τη λογική και την ικανότητα» όπως σημειώνει ο δημιουργός της Πάρις Μέξης, «με χιούμορ και αρκετές ανατροπές» και συμμέτοχους όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο ενός από τους πιο αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες της εποχής μας για πρώτη ή για πολλοστή φορά. Η παράσταση φιλοδοξεί να προβάλλει την αξία της παρατήρησης της πραγματικότητας, της λογικής και της αναλυτικής σκέψης ως μέσου για την επίτευξη ενός στόχου και ως λύσης ενάντια στο άδικο και τη βία. Να παρουσιάσει έναν ήρωα που δεν έχει «υπερδυνάμεις», δεν χρησιμοποιεί «μαγεία» και δεν βασίζεται σε ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες προκειμένου να λύσει μια πολύπλοκη υπόθεση. Αλλά και - σ’ένα δεύτερο επίπεδο - να καταδείξει πώς ένας «δύσκολος» κι όχι τόσο συμπαθής κοινωνικά χαρακτήρας μπορεί να κερδίσει μια σπουδαία θέση στην ανθρώπινη κοινωνία μέσα από την ικανότητά του.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πάρη Μέξη
Ο Πάρις Μέξης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Σκηνογραφία στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου (MA Scenography, BA Theatre: Design for Performance) και στο Divadelni fakulta Akademie Muzickych Umeni [DAMU] (Opera Design) της Πράγας, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμηση στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Όμιλο (ΑΚΤΟ) και στο Middlesex University (BA Interior Design, έπαινος άριστης επίδοσης το 1998 και το 1999) και Μουσική στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο.

 Έχει σκηνογραφήσει και σκηνοθετήσει παραγωγές για το θέατρο, την όπερα, το χορό, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εργάζεται ως διακοσμητής, δημιουργός εκθέσεων, production designer και κειμενογράφος. Είναι μέλος του Beetroot Design Group. Διδάσκει στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Όμιλο (ΑΚΤΟ) και στο Θέατρο των Αλλαγών (TOC).

Κείμενά του για τη σκηνογραφία και τη σημειολογία στο θέαμα έχουν δημοσιευτεί σε ειδικά περιοδικά και δικτυακούς τόπους ενώ είναι μέλος της Επιτροπής Απονομής Κρατικών Βραβείων Χορού και του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκηνογράφων και Τεχνικών Θεάτρου (OISTAT) για την Ελλάδα.

Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: Ο Ορφέας στον Άδη (J. Offenbach / OMMΘ, 2009), Ιούλιος Καίσαρας (G.F. Handel / ΟΜΜΘ, 2008), Η Υπηρέτρια Κυρά (G.B. Pergolesi / ΕΛΣ, 2007), ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από Χαρτί (Τεχνικός Σύμβουλος για τον οργανισμό ATOPOS – Νέο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2007), Το Μαγαζάκι του Τρόμου (A. Menken,  H. Ashman / Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ – ΕΛΘΕΑ, 2006),  Σφήκες (Αριστοφάνη / Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου – Φεστιβάλ Αθηνών / Ηρώδειο, 2006), Η Ιταλίδα στο Αλγέρι (G. Rossini / ΕΛΣ, 2006), Dogville (θεατρική μεταφορά της ταινίας του Lars Von Trier / Εθνικό Θέατρο, 2004), ego (μονόπρακτο βασισμένο στο Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου / CSM Scenoworks, 2003), Pierrot Lunaire (A. Schoenberg / English Chamber Orchestra, 2002), κ.ά.

Τίμες Εισιτηρίων: 9,00 - 15,00 - 22,00- 30,00 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές Τιμές: 5,00 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) - 8,00 (65+, πολύτεκνοι)