Pages

SOCRATES NOW- Η Απολογία του Σωκράτη κάτω από την Ακρόπολη

"Σκεφτόμαστε. Αμφισβητούμε. Αλλάζουμε"


Δεκαπέντε χώρες, πάνω από 300 παραστάσεις, πάνω απο 100.000 θεατές κάθε ηλικίας. Ο λόγος για την παράσταση "Socrates Now", που μετά από μια επιτυχή πορεία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και διθυραμβική περιοδεία στην Αγγλία ξαναζωντανεύει φέτος το καλοκαίρι, για δεύτερη χρονιά, το διαχρονικό έργο του Πλάτωνα "Η Απολογία του Σωκράτη" κάτω από την Ακρόπολη με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Emmy Γιάννη Σιμωνίδη. Η παράσταση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους στα ελληνικά, από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης.


Η πιο φημισμένη δίκη της ιστορίας, στην οποία ο Σωκράτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την θανατική ποινή, δίνει την ευκαιρία στους θεατές να ανακαλύψουν το χιούμορ, την εξυπνάδα, την αιχμηρή λογική και τις αντιλήψεις του Αρχαίου Έλληνα Φιλοσόφου για την αρετή, την δικαιοσύνη, την ευθύνη του κράτους και του πολίτη, την χαρά της ζωής και την αφοσίωση στην πατρίδα. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι θεατές συμμετέχουν σε σφριγηλή ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση για την άμεση εφαρμογή της Σωκρατικής σκέψης και πράξης στην εγχώρια και διεθνή κρίση. 
Την παράσταση παρακολούθησαν πέρσι το καλοκαίρι 2000 επισκέπτες από 38 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στην παράσταση και στην ανοιχτή συζήτηση, ανακαλύπτοντας έναν ιδιαίτερο, συναρπαστικό Σωκράτη δίπλα στο φυσικό τόπο διεξαγωγής της δίκης του.
Πρόκειται για μια ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου μπροστά στο Αθηναϊκό δικαστήριο το 399 π.Χ.. Στην Απολογία, όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του Σωκράτη, Πλάτωνα, ο σοφός άνδρας της Αθήνας υπερασπίζει τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων. Ο Γιάννης Σιμωνίδης ζωντανεύει την εκκεντρική αλλά συγχρόνως μαγνητική προσωπικότητα του Σωκράτη και προσφέρει ένα βαθύτατα κοινωνικό, πολιτικό αλλά προ παντός ανθρώπινο έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ, την αμεσότητα και την απλότητα της θεατρικής του απόδοσης.
Η Απολογία του Σωκράτη ανέβηκε το 2004 από το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης και από τότε έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε πάνω από 300 θέατρα, φεστιβάλ, σχολεία, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ουρουγουάη, Ελλάδα, Κύπρο,  Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Τουρκία, Αίγυπτο, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μεγάλη Βρετανία. Κορυφαία πανεπιστήμια όπως τα Yale, Columbia, Michigan, Cambridge, Oxford, Edinburgh και Αριστοτέλειο συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια σχετικά με τη Σωκρατική σκέψη, υπό τον συντονισμό του Γ. Σιμωνίδη. 
Οι 22 παραστάσεις στο Mουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλιό Πανεπιστήμιο) θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα ως Socrates Now, με σκοπό την προσφορά πολυεπίπεδης πολιτισμικής εμπειρίας σε ξένους επισκέπτες της Αθήνας. Μετά το τέλος κάθε παράστασης, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό για την άμεση χρησιμότητα της Σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση. 

Η παράσταση ξεκινά στις 21.00

Πότε:    24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 Ιουνίου
            1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Ιουλίου
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Σεπτεμβρίου

Πού:     Αυλή Moυσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
             (Παλιό Πανεπιστήμιο)
Θόλου 5, Πλάκα - 5’ από το μετρό Μοναστηράκι

Γενική είσοδος: 15 ευρώ | Φοιτητικό 10 ευρώ | Περιλαμβάνει ποτό!

Διάρκεια: 75’ χωρίς διάλειμμα + ανοιχτή συζήτηση

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με υπέρτιτλους στα ελληνικά

Ηθοποιός:                                ο βραβευμένος με Εmmy Γιάννης Σιμωνίδης
Σκηνοθεσία:                             Γιάννης Σιμωνίδης | Λουκάς Σκιπητάρης
Eνδυματολόγος:                      η βραβευμένη με Oscar & Τοny, Θεώνη Βαχλιώτη – Aldredge
Αγγλική Μετάφραση:                Γιάννης Σιμωνίδης | Λουκάς Σκιπητάρης
Ελληνική Μετάφραση:              Ηλέκτρα Ανδρεάδη

Παραγωγή:                               Elliniko Theatro