Pages

ΜΕΣΑ ΣΕ "ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ" ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ



Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης σε ηλικία 68 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής, μετά από πολύμηνη μάχη με τον  καρκίνο. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17.00, δημοσία δαπάνη στο Α Νεκροταφείο Αθηνών ενώ νωρίτερα, απο τις 12.00-16.00, η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Η σύντροφος του Ειρήνη Λεβίδη, φίλοι, συνεργάτες, ηθοποιοί που μαθήτευσαν κοντά του και όσοι πέρασαν από το σανίδι αυτού θεάτρου , θα τον αποχαιρετήσουν τηρώντας απόλυτη σιωπή στο χώρο που από την δεκαετία του 80 στέγασε τα καλλιτεχνικά όνειρα και τις αγωνίες του ακούραστου αυτού εργάτη του θεάτρου, φιλοξενώντας πρωτοποριακές παραστάσεις και σημαντικά έργα του του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα (1945), σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε για δυο χρόνια το Ράινχαρντ Σεμινάρ στην Βιέννη και τελείωσε την Σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα.

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και αργότερα με την Ελεύθερη Σκηνή και την Έλλη Λαμπέτη. Τα χρόνια αυτά, έπαιξε πολλούς ρόλους του κλασικού κυρίως ρεπερτορίου. Το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου Η ΣΚΗΝΗ και το 1988 την νέα ΣΚΗΝΗ. Σκηνοθέτησε και έπαιξε πολλές παραστάσεις, ενώ το 1989, ίδρυσε το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στην απαρχή της ενασχόλησης του με το αρχαίο ελληνικό δράμα, σκηνοθετώντας την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Ακολουθούν επιτυχημένες παραστάσεις, όπως τα "Με δύναμη από την Κηφισιά", ο "Μισάνθρωπος", "Ελένη", "Η νύχτα της κουκουβάγιας", οι "Πέρσες", "Τέφρα και Σκιά", "Καθαροί Πιά" και άλλες μεγάλες θεατρικές επιτυχίες. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου , με τον οποίον τον συνέδεε μεγάλη φιλία, ενώ συμμετείχε και στην τελευταία του ταινία "Λιμουζίνα".
Λίγο πριν το ύστατο αντίο στον μεγάλο θεατράνθρωπο συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα θυμηθούν κυρίως τις θεατρικές του στιγμές  μέσα από  έργα, όπως η «Σπασμένη στάμνα», το «Με δύναμη από την Κηφισιά», τη «Νύχτα της κουκουβάγιας», το «Σχολείο γυναικών», την «Ημερη», τον «Μισάνθρωπο», τον «Θείο Βάνια», το «Σε φιλώ στη μούρη», τους «Αγροίκους», το «Καθαροί πια», το «Εβδομο ρούχο»...
Το τελευταίο έργο με το οποίο πρόλαβε να υποδεχθεί το κοινό στο ανακαινισμένο θέατρο της Οδού Κυκλάδων, όπου  προετοίμαζε να ανεβάσει ξανά το "Θερμοκήπιο" του Πίντερ, ήταν το "Ύστατο Σήμερα" του Χάουαρντ Μπάρκερ, έχοντας δίπλα του στην σκηνή τον Δημήτρη Ήμελλο, ενώ ο "Οιδίποδας Τύραννος" που προετοίμαζε να ανεβάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών αναμενόταν να αποτελέσει το θεατρικό γεγονός του καλοκαιριού.