Pages

Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση του Bernard Marie Koltes στις 17 Μαϊου στο Εθνικό Θέατρο



Το έργο του Bernard-Marie Koltès που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο φημισμένο Θέατρο Thalia του Αμβούργου σε σκηνοθεσία Matthias Jochmann το 2012 παρουσιάζεται για μία μόνο παράσταση στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στις 17 Μαΐου στις 21.00.

 Ένας άντρας περπατάει μέσα στη βροχερή νύχτα. Δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομά του. Μόνο αυτό: είναι ξένος. Κάποιος που δεν ανήκει εκεί όπου έχει ζήσει. Κάποιος που προσπαθεί να μην τραβάει την προσοχή. Κάποιος που χρειάζεται ένα μέρος για να κοιμηθεί. Αναζητά ένα δωμάτιο και ένα σύντροφο για συζήτηση – μέσα ή έξω από την κοινωνία. Να μιλήσει για λίγο και να σταματήσει για ένα λεπτό, παρά την βροχή, που σε αποτελειώνει.

Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση είναι ένας χείμαρρος λέξεων που ανοίγει μία πόρτα σε ένα κόσμο χωρίς τάξη. Ο μονόλογος αυτός χάρισε μεγάλη φήμη τον Γάλλο συγγραφέα Bernard-Marie Koltès στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 1977.

Ο Bernard-Marie Koltès γεννήθηκε το 1948 στη Γαλλία, εργάστηκε σαν συγγραφέας και σκηνοθέτης στο θέατρο και το ραδιόφωνο. Ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική και σε πολλές χώρες της Αφρικής. Πέθανε το 1989, μόλις 41 ετών.

Ο ίδιος στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης της παράστασης Matthias Jochmann αναφέρει σχετικά με το έργο: "Το στοιχείο που μας ενδιέφερε στον μονόλογο του Koltès είναι η κοινωνική εγγύτητα. Ποιος είναι εντός, ποιος είναι εκτός της κοινωνίας μας; Και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει τι είναι το εντός και τι είναι το εκτός; Πόσο κοντά μπορείς να έρθεις σε κάποιον σε δημόσιο χώρο;

Τα social media σήμερα μας θέλουν πολύ κοντά τον έναν στον άλλο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Γινόμαστε φίλοι με ένα μόνο κλικ, μπορούμε να αξιολογούμε τις δραστηριότητες των φίλων μας με ένα κλικ στο κουμπί «Μου αρέσει», αλλά χάνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία. Είναι το δημιούργημα ενός κόσμου που είναι ιδιωτικός και ταυτόχρονα δημόσιος. Κανείς δεν μπορεί  να δείξει δημόσια αληθινά συναισθήματα και ανάγκες. Πώς θα αντιδρούσαμε λοιπόν σε κάποιον που θα αποφάσιζε να δείξει τέτοιες ανάγκες και συναισθήματα; Δεν είναι κάποιος που χρειάζεται χρήματα ή κάποιο άλλο υλικό αγαθό, δεν είναι ένα θύμα, είναι κάποιος που αναιρεί τον συνηθισμένο τρόπο ζωής στην κοινωνία μας.

Στην δουλειά μας δεν θελήσαμε να δείξουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής ούτε να γίνουμε διδακτικοί. Ούτε προσπαθήσαμε να εντάξουμε σε μία κοινωνική κατηγορία τον πρωταγωνιστή μας. Περισσότερο από αυτά, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε χώρο στη φαντασία των θεατών." 

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Matthias Jochmann
Δραματουργική συνεργασία: Susanne Meister
Βοηθός σκηνοθέτη: Franziska Autzen
Ερμηνεία: Heiko Raulin

Είσοδος: 5ευρώ
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους στη μετάφραση της Μάγιας Λυμπεροπούλου.