Pages

Δωμάτιο 513 Kolkmanskop: Ένα δωμάτιο βυθισμένο στην άμμο στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος



Στο δωμάτιο που επιμελείται η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη και σκηνογραφεί η Δήμητρα Λιάκουρα, απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Central St Martin’s College του Λονδίνου, η νεαρή σκηνογράφος παρεμβαίνει στον εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό την άμμο. Ένα αόρατο νήμα συνδέει αυτό το θεατρικό δωμάτιο της έκθεσης με τη βαριά, γεμάτη άμμο βαλίτζα που υποχρεώνεται να κουβαλάει ο Λάκυ στο μπεκετικό Περιμένοντας τον Γκοντό. 
Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2013, για δέκατη τρίτη φορά από το 1999, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2013” στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι. Σε μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 20 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί & Θεωρητικοί Τέχνης, Αρχιτέκτονες, θεατρολόγοι, χορογράφοι, επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας, που θα παρουσιασθούν στα δωμάτια ενός ορόφου του Ξενοδοχείου. Συμμετέχουν 30 καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν ζωγραφικά έργα, γλυπτικά, εικαστικές – ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά projects, design, performances, προβολές, ταινίες, και άλλα έργα.

 «Πόσες εκπλήξεις μπορεί κάθε φορά να επιφυλάσσει το παιχνίδι των συνειρμών με την ουδετερότητα ενός ακατοίκητου δωματίου ξενοδοχείου και με την ταυτόχρονη αίσθηση του προσωπικού και του απρόσωπου, του ιδιωτικού και του δημόσιου, του βιωμένου και του εφήμερου, της μνήμης και της λήθης; Και πώς διακρίνεται ένα "θεατρικό" δωμάτιο  από τα άλλα Rooms της έκθεσης;" αναρωτιέται η Δηώ Καγγελάρη: 
"Η αυθόρμητη απάντηση της Δήμητρας Λιάκουρα στο πρώτο ερώτημα είναι η θύμηση μιας φωτογραφίας από ένα διαβρωμένο, μισοβυθισμένο στην άμμο σπίτι στο στοιχειωμένο Kolmanskop της Ναμίμπια.Στη συνέχεια, ένα αόρατο νήμα, φαίνεται να απαντά στη δεύτερη ερώτηση, οδηγώντας τη συζήτησή μας στη βαριά, γεμάτη άμμο βαλίτσα που κουβαλάει ο Λάκυ στο μπεκετικό Περιμένοντας τον Γκοντό, ενώ ο δυνάστης Πότζο τον τραβάει από ένα σκοινί περασμένο στον λαιμό. Με την άμμο ως βασικό υλικό, η νεαρή σκηνογράφος παρεμβαίνει στο δωμάτιο 513. Ποια συναισθήματα και ποιους νοηματικούς απόηχους θα ανακαλέσει στον επισκέπτη αυτό "το σύνολο από μικρούς διαχωρισμένους κόκκους ορυκτών ή πετρωμάτων που σχηματίζονται από τη διαβρωτική ενέργεια της θάλασσας των ποταμών, των ανέμων και των παγετώνων" στον εσωτερικό χώρο ενός κεντρικού ξενοδοχείου; Ποιές φωνές θα ακουστούν, κάνοντας "ένα σούσουρο σαν φτερά, σαν φύλλα, σαν άμμος";»
H Δήμητρα Λιάκουρα γεννήθηκε το 1985. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Central Saint Martin’s College του Λονδίνου. Τη φετινή θεατρική σεζόν τη συναντάμε στις παραστάσεις: Γράμματα στα κοριτσάκια (Θέατρο Θησείον, σκην. Violet Louise), Έφη. Από το Ευτυχία (Θέατρο Αποθήκη, σκην. Ακύλλας Καραζήσης), Venison (Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σκην. Θάνος Παπακωσταντίνου), Χαίρετε κι αντίο (Θέατρο 104, σκην. Αλέξης Ρίγλης). Για την αισθητική της πρόταση στην παράσταση Venison απέσπασε εξαιρετικές κριτικές: «Απροσδόκητη και εντυπωσιακή η σκηνογραφία της Δήμητρας Λιάκουρα - με vintage υπερρεαλιστική αισθητική.» [Ιλειάνα Δημάδη - Αθηνόραμα] / «Η εξαιρετική σκηνογραφική πρόταση (τέσσερα σκηνικά σετ!) της Δήμητρας Λιάκουρα μεταμόρφωσε τον κρύο, ανοικονόμητο χώρο του υπόγειου πάρκινγκ του Ιδρύματος Κακογιάννης σε θεατρικό χώρο πολλαπλών δυνατοτήτων». [Ματίνα Καλτάκη - LIFO].



ROOMS2013
Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης / Kappatos Gallery
24.1 – 10.2 / St George Lycabettus / 5ος όροφος