Pages

Ταξίδι στο Νησί των Θησαυρών από 16 Δεκεμβρίου στο ΜΜΑ


Σκοποί πειρατικοί από τον 18ο και 19ο αιώνα συναντούν τις σελίδες του βιβλίου του Robert Louis Stevenson "Το νησί των θησαυρών", σε μια διαδραστική παράσταση για μικρούς ( άνω των 8 ετών) και μεγάλους σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, που επαναπροσδιορίζει την έννοια του καλού και του κακού, μέσα από το σεντούκι της μυθικής παράδοσης των πειρατών.


Μια καθαρόαιμη περιπέτεια με βασικό στόχο την αναζήτηση των σύγχρονων αξιών και τον διαχωρισμό μεταξύ καλού και κακού, υπόσχεται ο Θωμάς Μοσχόπουλος ( δραματουργική επεξεργασία), που σκηνοθετεί το κλασσικό αριστούργημα του Σκοτσέζου συγγραφέα, το οποίο εδώ και 130 χρόνια εξακολουθεί να σφραγίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τους πειρατές. 
Σε ενα σκηνικό χώρο διαμορφωμένο σαν ένα άδειο παιδότοπο, που επιτρέπει στα παιδιά να κολυμπήσουν με την φαντασία τους στις σμαραγδένιες παραλίες τροπικών παραδείσων και δυναμιτίζει την ανάγκη των μεγαλύτερων να νιώσουν πάλι παιδιά, οι θεατές γίνονται μέρος της παράστασης επιλέγοντας κάποιες φορές αν θα δουν μια γυμνή ή μια κλασσική εικονογραφημένη παράσταση. Ο διαχωρισμός μεταξύ του χώρου δράσης και του χώρου των θεατών καταργείται και η πορεία προς την ενηλικίωση ξεκινά με τελικό προορισμό την καταπολέμηση των τεράτων που ο καθένας κρύβει μέσα του. Ο θυμός, ο σαρκασμός, η ειρωνία και η περιπέτεια που ξεπηδούν από το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Stevenson, το οποίο εδώ και 130 χρόνια σφράγισε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τους πειρατές, ζωντανεύουν επί σκηνής σε ένα πρωτότυπο θέαμα με οδηγούς 10 εξαιρετικούς ηθοποιούς, που επιπλέον παίζουν μουσική και τραγουδούν, "ταξιδεύοντας" το κοινό σε ένα επικίνδυνα αστείο και συναρπαστικό κυνήγι θυσαυρού χαρίζοντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εμπειρία. 
Η ιστορία που αφηγείται την πορεία ενηλικίωσης του νεαρού Τζιμ Χωκινς, που ζει στα μέσα του 18ου αιώνα στο πανδοχείο των γονιών του, όχι μακριά από το λιμάνι του Μπρίστολ της Αγγλίας. Όλα αρχίζουν όταν στο πανδοχείο εμφανίζεται ένας μυστηριώδης γερο-ναυτικός που σέρνει μαζί του ένα ακόμη πιο περίεργο σεντούκι που μέσα του κρύβεται κάτι που πολλοί θέλουν να αποκτήσουν. Αυτό το «κάτι» είναι ο χάρτης που δείχνει το σημείο όπου ο διαβόητος πειρατής Κάπτεν Φλίντ έχει θάψει τον θησαυρό του, σε ένα νησί των τροπικών και ο χάρτης που βρέθηκε τυχαία στα χέρια του Τζιμ, θα μεταμορφώσει τη ζωή τη δική του, αλλά και όσων θα μπουν στη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των φλουριών. 
Το έργο έχει μεταφερθεί 17 φορές στον κινηματογράφο, 24 στο θέατρο, 11 στην τηλεόραση, έχει γίνει 3 φορές computer game και λίγοι είναι εκείνοι που δεν ενηλικιώθηκαν μέσα από τις σελίδες του, τις περιπέτειες, την ατμόσφαιρα, τους χαρακτήρες και τη δράση του και δεν ταξίδεψαν για έναν δικό τους θησαυρό.
Παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος. Τα κοστούμια της παράστασης έχει επιμεληθεί η Λίλη Πεζάνου, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρεσγουελ, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και την κινησιολογία η Αμαλία Μπένετ. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών και η μουσική διδασκαλία είναι το Κορνήλιου Σελαμσή.
Η παράσταση που ανεβαίνει σε οκτώ παραστάσεις (πρωινές και απογευματινές) τον μήνα Δεκέμβριο, θα παίζεται κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τέλη ΑπριλίουΚυριακή 16, 23 & 30 Δεκεμβρίου, ώρα 11.30π.μ / Σάββατο 22, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, ώρα 15.00 στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με γενική είσοδο 12 ευρώ.