Pages

"Το Μέγαρο Μουσικής ανήκει σε όλους τους συμπολίτες μας..."

Μεγάλα Συμφωνικά Σχήματα, Θέατρο, Χορός, Εικαστικά και μια σειρά εκδηλώσεων στο ΜΜΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, μέσα στην δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία που διανύουμε, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την χρονιά 2012-2013 καθώς και την προσαρμογή των τιμών των εισιτηρίων του. Διατηρώντας τον βασικό κορμό του ρεπερτορίου του, δηλαδή την κλασική μουσική και την όπερα, στο επίκεντρο καθώς και όλες τις μορφές τέχνης, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά αλλά και το ανοιχτό φόρουμ ιδεών, που συνιστά το πρόγραμμα του Megaron Plus, το Μέγαρο ανοίγεται σε νέες συνεργασίες με άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς πολιτισμού, ιδρύματα και οργανισμούς αποδεικνύοντας ότι οι συνεργασίες είναι πολύτιμες και παραγωγικές. 
Στον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών μέσα στην σημερινή, δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του κατά την διάρκεια της παρουσίας του προγράμματος του ΜΜΑ ο Ι. Μάνος, καλώντας όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας καθώς και σε μια κοινή και οργανωμένη πολιτιστική παρέμβαση στην Αθήνα. "Το Μέγαρο έχει εθνική διάσταση, ανήκει σε όλους τους συμπολίτες μας ακριβώς επειδή δημιουργήθηκε από την Ελληνική πολιτεία, η οποία μαζί με τους Έλληνες πολίτες συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία του όλου οικοδομήματος, καθώς και στην λειτουργική του επιχορήγηση, εδώ και 22 χρόνια, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο". Ο Πρόεδρος του Μεγάρου αναφέρθηκε επίσης στον ευρύτερο κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο του ιδρύματος, που του έδωσε τον χαρακτήρα ενός ευρύτερου πολυπολιτιστικού κέντρου με πνευματική και καλλιτεχνική ταυτότητα, που άλλαξε την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης καθώς και στο θέμα της κρατικής επιχορήγησης, η οποία από 12 εκατ. ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 5 εκατ. ευρώ το 2010 και στα 3 εκατ. ευρώ το 2011, συνιστώντας μια συνολική μείωση σχεδόν 10 εκ. ευρώ μέσα σε δυο χρόνια, ενώ σχετική στατικότητα παρουσιάζουν και τα έσοδα από τα συνέδρια και τις ενοικιάσεις αιθουσών-αντίθετα με τις χορηγίες που τα τελευταία δυο χρόνια κινήθηκαν αυξητικά- συμβάλλοντας στην δύσκολη οικονομική κατάσταση του Μεγάρου. "Εκείνο το οποίο ζητούμε είναι να υπάρξει ανάλογη μεταχείριση με άλλους εθνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι επιτελούν σημαντικό καλλιτεχνικό έργο και των οποίων η επιχορήγηση είναι 5 φορές μεγαλύτερη από το Μέγαρο...Αυτή θα είναι μια χρονιά εμπέδωσης της πολιτιστικής μας παρουσίας και πιστεύουμε ότι αυτό αποδεικνύεται από το πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσουμε" , είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μάνος.

Για πρώτη φορά οπερέτα στο ΜΜΑ
Όσον αφορά στο μουσικό θέατρο, οι φίλοι της όπερας και της οπερέτας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις παραγωγές. Μια από τις δημοφιλέστερες οπερέτες, τον "Βαφτιστικό" του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, θα παρουσιαστεί για 6 παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (23,26,27,28/10 & 2,3/11). Ο Πρόεδρος του Μεγάρου ανακοίνωσε επίσης την συνεργασία του Μεγάρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με αφορμή το έτος Βέρντι  στο έργο "Σικελικοί Εσπερινοί" σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα  και αρχιμουσικό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη καθώς και την συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο έργο του Βέρντι "Ναμπούκο", το οποίο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή. Επίσης σε νέα παραγωγή του Μεγάρου ανεβαίνει για πρώτη φορά η όπερα του Χάιντελ "Αλεσάντρο" σε σκηνοθεσία της κορυφαίας Αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς. 
Με Γιαν Φάμπρ ανοίγει η θεατρική αυλαία του Μεγάρου
Τον Βέλγο εικαστικό, περφόρμερ, σκηνοθέτη, χορογράφο και συγγραφέα Γιαν Φάμπρ με δυο έργα , τα κείμενα και την σκηνοθεσία των οποίων υπογράφει ο ίδιος: The power of theatrical madness (14,15/11) και ‘This is the Theatre like it was to be expected and foreseen (18/11). Στη σκηνή η ομάδα του, Troubleyn Ensemble. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μεγάρου με την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά. Το θέατρο όπως παρουσιάζεται στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας θα συνεχίσει να μεταδίδεται απευθείας στις Αίθουσες του Μεγάρου στο πλαίσιο του ΝΤ LIVE που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.